Egy fesztivál, ahol semmi sincs rendben

2015.08.01. 15:12 Módosítva: 2015.08.01. 18:43

Egyáltalán nem meglepő, hogy az utóbbi évben egyre több zenei fesztivált szerveznek a Balaton mellé, a Nagyon Balaton-keretében ott van a Balaton Sound, a Strand, a B. My Lake. A gyenesdiási C+ fesztivál elsőre ismeretlennek tűnhet, de magyar szinten elég izmos fellépőlistával hirdeti magát. A helyzet korántsem idilli, súlyos tartozások, önkormányzati kitiltás és hűtlen kezelés miatti nyomozás is áll a fesztivál hátterében, amivel kapcsolatban a szervezőkön kívül mindenki komoly visszaélésekről beszél.

A C+ fesztivál honlapja szerint hivatalosan augusztus 2. és 9. között tartják meg a rendezvényt, azonban az utóbbi hetekben több forrásunk is arról beszélt, hogy nem értik miként szervezhetik meg újra az eseményt úgy, hogy a szervezők még a tavalyi pénzeket sem fizették ki több esetben. A helyzet sok szempontból hasonlít az idén végül elmaradt Pannónia Fesztivál körüli mizériára, nem véletlenül.

2014-ben a C+-t Szolnokon tartották, és szerették volna állandó eseménnyé tenni, hiszen a térségben nincs igazán nagy klasszikus zenei fesztivál. A szolnoki önkormányzattól Pókász Endre sajtószóvivővel beszéltünk, aki elmondta, hogy az önkormányzat ingyen adta a rendezvénynek a területet, erre azonban 2015-ben már nem volt hajlandó, és nem is akarták Szolnokon látni a rendezvényt. Azért döntött így az önkormányzat, mert

 •  tudomásukra jutott, hogy több szolnoki zenekart nem fizettek ki,
 • akiket azzal biztattak, hogy a gázsijukat önkormányzati támogatásból kapják meg,
 • a terület rendbetételéért felelős önkormányzati cég sem lett kifizetve,
 • az meg már csak hab a tortán, hogy ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés miatt nyomozást indítottak a Szolnok Városi Polgárőr Egyesületnél, amit 2015 januárjáig a fesztivál főszervezője, Lados Károly vezetett.

A feljelentés pont januárban tette meg a rendőrség, ugyanebben a hónapban Lados is lemondott, a Szolnok TV tudósítása szerint az ügytől független okokból.

Régen sem volt semmi rendben

A 2014-es C+ után a Szoljon.hu megyei híportál is arról írt, hogy

...többen is nyilvánosságért kiáltanak a fellépők és technikáért felelősök közül. Állításuk szerint a szerződésben foglaltakat, a fellépti díjak kifizetését több zenekar felé nem teljesítette a szervező cég.

Ezt a szervező cég is elismerte a cikk szerint, amiben leszögezték, hogy ez a kis 2014-es probléma nem akadályozza meg a 2015-ös fesztivált. A cikk alatti kommentekben többen – köztük alvállalkozók és más dolgozók – háborognak az elmaradt bérek miatt.

A C+ honlapja szerint a gyenesdiási rendezvényt nem az Esti-Party Kft., hanem az idén februárban bejelentett LADEKSZ Kft. tartja. A Céginfó adatbázisában talált információk alapján LADEKSZ-et idén jegyezték be, és ugyanúgy Lados Károly van megnevezve ügyvezetőként, mint az Esti-Party Kft-nél. Ez a cég rendezte a szolnoki C+ fesztivált, és alig egy év alatt öt végrehajtást rendelt el ellene a bíróság, legutoljára idén júliusban, illetve április elején törölték az adószámukat is. Az Esti-Party Kft. végül meg is szűnt, de nem is akárhogyan.

"A bíróság a céget eltiltja a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánítja és elrendeli a kényszertörlési eljárás megindítását"

– ezt szó szerint idéztük a Céginfóról. A balhé után a szolnoki önkormányzat nem akarta a városban látni a fesztivál, de egy több helyről is hallott történet szerint a szervezők még próbálkoztak környékbeli Törökszentmiklóson is, de sehol sem jártak sikerrel, pedig állítólag a Green Dayt és a Deep Purple-t (egyszer még Lenny Kravitz neve is elhangzott) is a megyébe csábították volna. Lehet, hogy ez már csak amolyan nagyon félrecsúszott pletyka, de ezt a sztorit több forrásunk egymástól függetlenül is megemlítette.

Kerestük az idei fesztiválnak helyet adó gyenesdiási önkormányzatot is, azonban kizárólag annyit voltak hajlandóak elárulni, hogy ők csak a területet adják a rendezvénynek, a fesztivált a Ladeksz Kft. rendezi.

Szkítia, Kis Grófo és Demjén Rózsi egy színpadon

A fesztivál fellépőlistája elég izmos ahhoz képest, hogy több forrásunk is "tizenvalahány" millió forintos tartozásról beszélt, hiszen nyolc nap és négy színpad feltűnően sok egy ennyire ismeretlen rendezvény esetében. Ennél csak a fellépők listája extrémebb.

 • Lesz például egy nulladik nap, amin csak hungarista/hagyományőrző zenekarok lépnek fel, mint például a Palmetta népi metálzenekar, a Szkítia vagy az Ismerős Arcok nemzeti rockegyüttes.
 • Koncertezik a nem feltétlenül az olcsó árkategóriába tartozó Omega Oratórium, Demjén Ferenc és az Edda Művek.
 • Az utolsó napot pedig olyan mulatós sztárokkal zárják, mint Kis Grófo, Fásy Zsüliett és LL Junior.

És ez csak a nagyszínpad programja, rajtuk kívül legalább egy tucat olyan zenekar is szerepel a programban, akik a legtöbb hazai fesztiválon kiemeltek, kezdve az Irie Maffiától a jó öreg Ganxsta Zolee és a Kartelig. A listán a nyár legfelkapottabb produkciójának számító Wellhello is szerepelt, de mindenféle különösebb indoklás nélkül lekerült, a Vazul Vére rockoperához hasonlóan. Ugyan a fesztivál honlapjáról és a Facebookról ezek a nevek eltűntek, de Gyenesdiás hivatalos oldalán is egészen szombatin a régi lista látható, amit azóta leszedtek. A hetijegyes Facebook-játékhoz csatolt fesztiválbuszról készült fotón is látható egy rakás olyan zenekarnév, amikről azóta kiderült, hogy nem is lépnek fel Gyenesdiáson. Wellhello, Hooligans, Vazul Vére, Piramis, csupa olyan együttes, amik biztosan nem lesznek ott a fesztiválon. A kezdése előtt alig egy nappal a nagyszínpadon még egy időpont kiadó, a pénteki 10 órás sávba végül Deniz került. Az viszont nem látszik a programon, hogy az Ocho Macho, a Szkítia vagy a Piramis már lemondta a fellépést.

A zenész csak kussoljon és várjon a pénzére

Egyelőre csak név nélkül, de legalább fél tucat fellépő, vagy annak menedzsmentje is megerősítette az Indexnek, hogy hiába járt le a nagyobb együttesek esetében az előleg kifizetésének időpontja, még mindig nem érkezett meg az átutalás. Jó pár olyan zenekarról is hallani, akik hiába szerepelnek a fellépők között, addig el sem indulnak, ameddig nem kapják meg a pénzüket. A helyzet azért is kifejezetten kínos, mert patthelyzetbe kényszeríti a zenekari kommunikációt:

 • ha lemondják a fellépést, majd kiírják a Facebookra ----> a rajongók mérgesek lesznek az elmaradt buli miatt;
 • ha kivárnak -----> addig a fesztivál az ő nevükkel is reklámozva adja el a napijegyeket és bérleteket.

A Kft. nemcsak a fellépőknek és a dolgozóknak tartozik, hanem többek között a Rockstar magazinnak is, ezt az újság főszerkesztője is megerősítette. Nyerges Tamás érdeklődésünkre elmondta, hogy félmillió forint plusz áfával tartozik neki a már megszűnt Esti-Party Kft. és ezzel Lados Károly. A fesztivál három alkalommal, egyszer például a legértékesebb felületnek számító címlapon hirdetett az újságnál, azonban a kifizetések elmaradtak, így a lap egy éve vár a pénzére. 

A helyzet súlyát mutatja, hogy 40 ezer forinttól hétmillió forintig terjed a ki nem fizetett összegek listája;, a legnagyobb pénzzel annak a cégnek tartoznak, amelyik 2014-ben a C+ fesztivál hangosítását intézte. Azóta sem fizették ki őket, de még így is velük képzelték el a gyenesdiási rendezvény lebonyolítását. A cég ragaszkodott ahhoz, hogy fizessék ki az elmaradt pénzeket és az idei gázsi felét is előre, de azóta nem hallottak a szervezőkről. Több forrás is arról beszélt, hogy egy ukrán cégre bízzák végül a hangosítást (a fesztivál honlapján a hangosítás részhez is egy szláv személynév került), ami abból a szempontból is aggályos, hogy az ottani előírások teljesen mások a magyar szabályozáshoz képest.

A károsultaknak esélyük sincs már behajtani ezeket az összegeket, mivel megszűnt az Esti-Party Kft., de érthető módon mindegyikük rendkívül bosszús és fel van háborodva, hogy ennek ellenére idén is megtartják az eseményt.

Az egyébként zenész Lados Károlyt kifejezetten megnyerő emberként jellemezték, aki rendszeresen azzal csitította a kedélyeket, hogy ő is zenész, abszolút megérti a problémáikat. Ha éppen felvette a telefont, akkor olyan szöveggel hárított, hogy önkormányzati, NKA-s vagy uniós támogatásból lesz mindenki kifizetve, azonban ezeknek a nyomát sehol sem találtuk. Egy, a tavalyi fesztiválon dolgozó szakember szerint a szervezők az idén eladott jegyekből akarják kifizetni a tavalyi tartozásokat. Egyedüliként az Edda kapta meg azt az előleget, amit az ismertebb nagyszínpados produkciók is követeltek a rendezvény kétes múltja miatt.

Egy tipikus eset a fesztiválról

Érthető okokból a legtöbb együttes az utolsó pillanatig kivár, hogy véleményt formáljon. Eddig egyedül az Ocho Macho érezte úgy, hogy nyilvánosan beszélnek a fesztivállal kapcsolatos zűrzavarról. Gátmezei Enikő, az együttes promótere elmondta, hogy mivel hallottak a C+ fesztivál 2014-es tartozásairól, ezért csak úgy vállalták a fellépést, ha július 3-ig előlegként átutalják a gázsijuk felét. Erről szerződést is kötöttek.

Gátmezei Enikő elmondása alapján a szervezők a sorozatos ígérgetések ellenére a szerződéses kötelezettségüknek nem tettek eleget, július 30-ig nem érkezett meg az utalás. Ezért a zenekar úgy döntött, hogy szerződésszegésre hivatkozva lemondja a fellépést. 

Turnézással és koncertezéssel kevésbé képben levő olvasóknak érdemes tudni, hogy egy ilyen kiruccanás legtöbbször buszbérléssel, benzinpénzzel, a roadok és esetleg más kisegítőszemélyzet fizetésével jár, ezért is hatalmas szívás, ha egy produkciót egyszerűen nem fizetnek ki, akár egy évvel később sem.

Ezek után telefonon beszéltünk Lados Károllyal, aki sajnos nem járult hozzá a beszélgetés közléséhez, de megígérte, hogy hamarosan hivatalosan is reagálnak. Majd péntek reggelre ugyan - 28 napos késéssel - megérkezett az Ocho Machonak az előleg, de egy hivatalos levél kíséretében visszautalták azt, amit a Facebookon is megerősítettek azóta:

"Sajnálattal közöljük Veletek, hogy az augusztus 3-ra tervezett, C+ fesztivál-os fellépésünk elmarad.

Igyekeztünk mindent megtenni a koncert megvalósulása érdekében, de a szervező cég egy hónapja tartó sorozatos ígérgetése ellenére sem teljesítette a velünk kötött szerződésben vállaltakat, így a szerződés érvényét vesztette és a zenekar kénytelen volt meghozni ezt a döntést.

Mi zenélni szeretünk, amit jó rezgéssel, jó hangulatban, megfelelő helyszín- és hangtechnika biztosítása mellett, megbízható, kötelezettségeiket felelősséggel vállaló, együttműködő megrendelőkkel tudunk megvalósítani, ami a jelen rendezvény esetében sajnos nem garantált. 

Ezúton kérünk elnézést azoktól a barátainktól, akik esetleg miattunk váltottak jegyet a fesztiválra. Szurkolunk, hogy a végén sikeres fesztivált zárjanak a szervezők, a zenekarok és a közönség is."

Egyes források és a fesztivál Facebookja is megerősíti, hogy már elkezdődtek a helyszíni munkák Gyenesdiáson, vagyis attól nem kell elvileg félni, hogy maga a rendezvény elmarad. Azt azonban érdemes tudni, hogy a jegyvásárlók a rendező céggel, vagyis a LUDEKSZ Kft-vel kötnek szerződést, így ha esetleg még is beütne a krach, akkor hozzájuk kell fordulni kárpótlásért. Már bevett gyakorlat a jegyforgalmazóknál, hogy a belépő vásárlásával nem velük, hanem az eseményt lebonyolító céggel szerződnek le.

És akkor elkezdett kiborulni a bili

Ahogy az várható volt, pénteken több zenekar is jelezte, hogy nem lépnek fel az eseményen.

Sziasztok!

Van egy rossz hírünk.

Mivel a C+ Fesztivál megrendezése erősen kérdésessé vált, ezért le kellett mondanunk az augusztus 3-i fellépésünket Gyenesdiáson.

– írja a Slipchaos nevű Slipknot tribute együttes, de hasonlóról posztolt a Kiss Forever Band is, illetve Jankai Béla már július 29-én arra figyelmeztetett, hogy nem lesz minden rendben a fesztivál környékén. Az első nap nagyszínpados fellépői közül a Szkítia már publikusan is bejelentette, hogy biztosan nem lépnek fel az eseményen, ahogyan a Piramis sem.

Kedves mindenki. Az idei Gyenesdiás C+fesztiválon a SZKÍTIA zenekar nem lép fel. A szervező a szerződésben foglaltakat...

Posted by SZKÍTIA zenekar on Friday, July 31, 2015

Hol vannak a szponzorok?

Ma már szinte lehetetlen kisebb-nagyobb szponzori pénzek nélkül ekkora rendezvényt lebonyolítani, azonban a C+ honlapján alig találtunk klasszikus multicégeket vagy más, hasonló rendezvényeken aktív vállalatokat.

A Partnerek menüpont alatt mindössze két tévécsatorna (VIVA, ATV), illetve egy harmadik, a Sport1 szerepel, bár ennek a logója egészen más a sportcsatornáéhoz képest. Emellett partner még Gyenesdiás, a PartyZoo buliportál és a Broadway jegyiroda. Egyedül a Hovány autószalon tűnik fesztiválszponzori értelemben klasszikus partnernek.

Eközben a fesztivál Facebookja meglehetősen aktív, de hiába jelezte a napokban 4-5 produkció is, hogy nem lépnek fel a helyszínen, ezt a pár elhanyagolható információt nem osztották meg az oldal lájkolóival.

Telefonon beszéltünk Lados Károly főszervezővel, aki csak hivatalos levélben kívánt reagálni. Talán annyit azért le lehet írni, hogy biztosra mondta a fesztivál megtartását. Azt kérte, hogy emailben küldjük el a kérdéseket, ezeket küldtük:

 • Mekkora összeggel tartozik a fesztivál a 2014-es esemény után ki nem fizetett fellépőknek, hangosítóknak, grafikusoknak, rádiónak és más közreműködőnek, alvállalkozónak vagy dolgozónak?
 • Megfelelő alaptőke nélkül miért szerveztek meg egy ekkora rendezvényt, ha az NKA nélkül nem tudtak mindenkit kifizetni?
 • Mekkora összeggel tartoznak a szolnoki terület rendbetételéért felelős önkormányzati cégnek?
 • Miből tudják megtartani idén a fesztivált, ha még az előzőeket sem fizették ki?
 • Az akkor hivatalosan is kijelenthető, hogy az idei gyenesdiási C+ fesztivál azért jött létre, hogy az előző fesztivál elmaradt költségeit fedezze?
 • Miért nem fizették ki – információnk szerint csak az Edda kivételével – az előleget/fél gázsit/teljes gázsit azoknak a fellépőknek, akikkel szerződés szerint is ebben egyeztek meg?
 • Mennyi az esélye annak, hogy a Wellhellóhoz vagy a Vazul Véréhez hasonlóan más produkciók is lemondják a fellépést annak ellenére, hogy velük hirdetik/hirdették az eseményt?
 • Mi a biztosíték arra, hogy biztosan megtartják idén a rendezvényt úgy, ahogyan meg van hirdetve?
 • Miért kért biztonsági kauciót a gyenesdiási önkormányzat a rendezvénytől?
 • Mi történt az Esti-Party Kft-vel? Miért döntött úgy a bíróság, hogy - idézem - A bíróság a céget eltiltja a további működéstől, egyben megszűntnek nyilvánítja és elrendeli a kényszertörlési eljárás megindítását"
 • Mi a biztosíték arra, hogy nem történik hasonló megszűnés a Ludeksz Kft. esetében a fesztivál után?
 • Milyen szponzorok támogatják az eseményt?

Papíron minden szép és jó

A fesztivál honlapja szerint így fog kinézni a helyszín.
A fesztivál honlapja szerint így fog kinézni a helyszín.

Hiába a sok fanyalgás, ha közben a helyszínen ezerrel dolgoznak a munkagépek, épülnek a színpadok, az árusok meg egymás lábujjait taposva próbálják minél előbb felállítani a standjaikat. Azonban a hozzánk eljuttatott, péntek délután készült helyszíni képek alapján vagy nagyon ráérnek az építőmunkások, vagy tényleg nincs még szinte semmi Gyenesdiáson. A galériában szereplő fotókon jól látható, hogy egy árva színpad sem áll, sehol egy kerítés (illetve van, csak egymásra pakolva az út szélén) és pár térelem, egy pavilon és néhány bódé kivételével semmi nyoma annak, hogy itt négyszínpados gigabuli lesz több ezer emberrel most vasárnaptól. Egyébként egy kisebb lelátó is van, de azt nem tudjuk, hogy eredetileg is ott volt, vagy a szervezők hozták. Szombatra a helyzet annyival lett jobb, hogy egy részre végül felkerült a kerítés és úgy tűnik, mintha tényleg munkálatok folynának a területen egy nappal kezdés előtt.

A helyszínen tartózkodó informátor szerint a képeken látható autók a strandolókhoz tartoznak, sehol senki, aki épp a munkálatokon ügyködne egy kerítést szállító kocsin kívül.

Ez csak azért is furcsa, mert egy ekkora helyszínt nem egy-két nap összerakni. A vendéglátósok például sokszor két nappal a fesztivál kezdése előtt elindulnak, hogy felmérjék a terepet, beszerezzék vagy leszállítsák a szükséges alapanyagokat, felállítsák a standjukat, megoldják az áramellátást, bekössék a kasszát, és úgy alapvetően megcsináljanak mindent, hogy nyitáskor a fesztiválozó tökéletes körülmények között költhesse náluk a pénzét. Pár kisebb bódét ugyan látni a helyszínen, szóval lehet, hogy csak kevésbé körülményes vendéglátósokról van itt szó.

Ami viszont jóval érdekesebb, hogy egyelőre sehol egy színpad, pedig négynek is kellene majd lennie. Ezeknek a felépítése meglehetősen sok idő, és akkor még nem beszéltünk a hangtechnikáról, a fénytechnika felrakásáról, vagy a hangosítópult elhelyezéséről és bekötéséről. Ezeknek biztonságtechnikai elvárásai is vannak, és a látottak alapján az építők összesen egy napot kaptak minderre.

UPDATE: szombat délután azt jelentették a helyszínről, hogy "egyelőre folyik az építés, körbe van kerítve a terület, öt darab rendezvénysátor áll a területen, a nagyszínpad állványzatát még barkácsolják."

Valami nagyon nem stimmel

Lados Károly az Indexnek küldött levelében azt írja, hogy 

Az Esti-Party Kft-nek sem ügyvezetője, sem cégjegyzésre jogosult tagja nem voltam.

Ehhez képest a Céginfó egyértelműen jelzi, hogy Lados a már megszüntetett Esti-Party Kft. ügyvezetője volt. Még a kapcsolati ábrában is feltüntetik az összefüggést az Esti-Party Kft. és az idei fesztivált szervező LADEKSZ Kft. között.

Ezzel szemben Lados azt állítja: "Nincs hivatalosan tudomásom arról, hogy ki és milyen minőségében látta el az ügyvezetői tevékenységet, milyen anyagi háttérrel rendelkezett, és arról sem tudok nyilatkozni, hogy a cégbíróság miért tiltotta el ezen tevékenység folytatásától a Kft-t. Így azon kérdésére, hogy a C+ fesztiválon ki, milyen összeget kapott, illetve melyik együttes kapott előleget, szintén nem tudok nyilatkozni, mert az nem tartozott az én kompetenciámba.

Az idei fesztivállal kapcsolatban részletes tájékoztatást üzleti titokra és egyéb okokra tekintettel kizárólag 2015. augusztus 10. napja után tudok adni, amikor is a fesztivál teljes egészében lezárul, és akkor derül ki az is véglegesen, hogy a meghirdetett fellépők közül ki nem tud fellépni, illetve az esetleges programváltoztatás jogát a szervezők fenntartják."

"A Gyenesdiás Önkormányzatával kötött szerződés, valamint a részükre foglaló adására azért volt szükség, mert területet ők biztosítottak részünkre, és ez, mint bérleti viszonyoknál szokás kaucióként került átadásra, aminek sorsa 2015. augusztus 10. napján válik el" – írja Lados.

Természetesen a fesztivál körüli fejleményeket a továbbiakban is figyeljük majd és beszámolunk róluk. • Tippek
 • Hírek