2015 nem éppen Sinéad O'Connor éve

2015.12.01. 10:49 Módosítva: 2015.12.01. 14:23
Hiába lett idén nagymama, volt már jobb éve is Sinéad O'Connornak. Az énekesnő vasárnap este a Facebookon közölte rajongóival, hogy túladagolta magát, majd a pszichiátriáról újabb poszttal jelentkezett, tovább szítva a feszültséget. Nehéz gyerekkor, négy gyerek négy különböző apától, még több botrány és egy több szempontból is kínos magyarországi kerekasztal-beszélgetés.

Vasárnap esti, nagy vihart kavaró Facebook-posztja után, újabb bejegyzéssel jelentkezett Sinéad O'Connor ír énekes-dalszerzőnő. Korábban rendszeresen írt arról, mennyire romokban hever az élete, pedig csupán egy otthonra és munkára lenne szüksége, majd a hét utolsó napján már arról számolt be, hogy épp egy írországi hotelben tartózkodik, ahová álnéven jelentkezett be, és éppen öngyilkosságra készül.

Hétfő délutáni posztjában már név szerint szólította meg családtagjait és hozzátartozóit, akikre azért fakadt ki, mert nem voltak vele a kórházban, amikor felébredt (pedig állítólag meglátogatták), és még a telefont sem vették fel miatta. 

A zenész haragjának oka, hogy első férje, a zenei producer John Reynolds és a tőle született gyereke, Jake, valamint a Shane nevű fiának apja, Donal Lunny elszigetelik őt a többi gyerekétől és az unokájától.

Soha többé nem akarlak látni benneteket. Szart sem érek nektek, ti pedig halottak vagytok számomra. Megöltétek az anyátokat, elloptátok a fiaimat, és 12 hétre magamra hagytatok! Gyerektolvaj gyilkosok vagytok, és soha többé nem akarok hallani felőletek. Miért jártatok itt, ha miattatok jutottam ide???? És hol a faszban vagytok most??? Gyilkosok. Hazugok. Képmutatók. Mindegyikőtök. Ti okoztátok.

2015 nem Sinéad O'Connor éve

Amilyen jól alakult az éve mondjuk Adele-nak, annyira nem jött össze 2015 O'Connornak, pedig idén még nagymama is lett: áprilisban Magyarországon is fellépett, a müpás koncerten pedig állítólag utoljára adta elő legnagyobb slágerét, a Nothing Compares 2 U-t, ami egyébként Prince dala, de ő tette híressé, az anyja halála után.

Egy csaknem harminc éve aktív énekes-dalszerzőről van szó tehát, akinek a leghíresebb száma nem is az övé, és mindenki folyton ezt akarja hallani tőle. Feltehetően akkor is elege lenne már belőle, ha ő írta volna. (...) Mindebből, utólag belegondolva, logikusan következett, amikor idén március 16-án bejelentette a Facebookon, hogy soha többé nem énekli koncerten a Nothing Compares 2 U-t, mert huszonöt éve énekli, és pár hónapja rájött, hogy már egyáltalán nem tud azonosulni vele, és nem tudja többé valódi érzelmekkel megtölteni – úgyhogy inkább nem énekli. Mivel ha énekelné, hazudna. Az ő kötelessége pedig, hogy őszinte legyen

– írta a koncert apropóján a Vs.hu, majd arról is beszámoltak, hogy a ráadásban előadott a Nothing Compares 2 U előadása cseppet sem sikerült különlegesre, sokkal inkább zavarba ejtő volt.

Az énekesnő a fellépés másnapján kerekasztal-beszélgetést is tartott a sajtó számára, ami végül kisebb botrányba fulladt. Előbb a Hvg.hu kekeckedő külsős szerzőjét alázta porig, aki aztán – az esetről részletesen beszámoló Dömötör Endre (Recorder.hu) szerint – pökhendin kisétált a teremből, majd egy másik újságírót is viccesen leszerelt, aki arról kérdezte, hogy tényleg hisz-e a férfiak és nők egyenlőségében, ugyanis ő szkeptikus ezzel kapcsolatban, hiszen a magyar feleség szóban benne van a fél szavunk is, vagyis nálunk, magyaroknál a nyelvünkben és a hagyományainkban él a nők elnyomása.

Hiszen: feleség = half-ism, teccikérteni.

A kínos beszélgetésről szerencsére felvétel is készült, később pedig az is kiderült, hogy a Hvg.hu külsősét – aki szándékosan megsértette O'Connor kérését arra vonatkozóan, hogy a sajtó munkatársai ne kérdezzék se vallásról, se politikáról – végül eltanácsolták az újságtól.

Sinéad O'Connor kellemetlen percei a magyar sajtóval

Később arról is keringtek sztorik, hogy akadt olyan magyar sajtós, aki férfinak hitte a rövid hajú énekesnőt, meg olyan is, aki szerint a legnagyobb slágere a Zombie – ami valójában egy Cranberries-dal. Az egyórásra tervezett sajtóesemény egyébként ezek után mintegy húsz percet követően véget ért.

Néhány hónappal később, júliusban O'Connor arról tájékoztatta a rajongóit, hogy egészségügyi problémái miatt lemondja koncertjeit, mert képtelen utazni és játszani, így aztán orvosa tanácsára a pihenést választotta.

Amikor egy kommentelő az énekesnő Facebookján felvetette, hogy talán azért mondta le a koncertjét, mert nincsen tisztázva az egészségbiztosítása, O'Connor rögtön visszavágott, és megerősítette, hogy igenis beteg

írtuk a hír kapcsán mi is.

A nyár végére az is kiderült, az énekesnőnek több mint három éve komoly nőgyógyászati problémái vannak, ami miatt még egy méheltávolításon is át kellett esnie.

Régóta nincs rendben az élete

Ne maradjon le semmiről!

Az ír énekesnő 2007-ben, Oprah Winfrey műsorában beszélt először a nyilvánosság előtt arról, hogy bipoláris zavarral küzd, ami miatt a 33. születésnapján, vagyis 1999. december 8-án, egyszer már megpróbált öngyilkos lenni – tehát nem a vasárnapi volt az első ilyen eset.

Később a Twitteren élte ki magát, ahol mindenféle szexuális élményeiről és fantáziáiról posztolt zavarba ejtő őszinteséggel.

Tudom, anyaként bűn a szexről beszélni. Hacsaknem misszionárius pózról van szó

– írta akkoriban.

O'Connor egyébként nemcsak hogy négy gyermek anyja (akik mind különböző apáktól születtek, akik közül nem mindegyikőjük volt a férje), hanem négyszer is házasodott – sőt, állítólag négy cicát is tart. A gyerekei közül:

  • legnagyobb fia, Jake első házastársától, John Reynoldstól született (Jake-nek köszönhetően lett idén nagymama is),
  • lánya, Roisin egy ír újságírótól, John Waterstől,
  • Shane egy Donal Lunny nevű zenésztől,
  • a legkisebb, Yeshua pedig egy Frank Bonadio nevű férfitól.

Az énekesnő közben még háromszor megházasodott: egy brit újságíró, Nick Sommerlad mellett három évet húzott, aztán régi barátja, Steve Cooney mellett alig néhány hónapot, majd az interneten megismerkedett Barry Herridge ír terapeutával, akivel a nász után mindössze hét napig bírták együtt.

O'Connor rajtuk és még jó néhány férfipartnerén kívül három nővel is járt, és az ezredforduló környékén még azt állította, hogy leszbikus, majd néhány évvel később már úgy fogalmazott:

háromnegyedrészt heteroszexuális, negyedrészt pedig homoszexuális.

A zenész egyébként mindig is erős volt a botránykeltő nyilatkozatokban, nekiment már például Prince-nek és Madonnának, egy 1992-es Saturday Night Live pedig Bob Marley War című dalát énekelve tépte szét II. János Pál pápa képét.

Két évvel ezelőtt Miley Cyrust vette elő, mert nagyon zavarta, hogy a mai popzene, és főként Cyrus munkássága, a szexualitásra van kihegyezve:

Azt üzened, hogy kurválkodni menő, pedig nem, Miley, inkább veszélyes. A nők sokkal értékesebbek ennél, nem csupán szexuális vágyak tárgyai vagyunk. Arra szeretnélek buzdítani, hogy egészségesebb üzeneteket sugározz a kis pajtásaidnak!

– fogalmazott nyílt levelében.

Tavaly augusztusban a legfrissebb, I'm Not Bossy, I'm the Boss című lemeze kapcsán beszélt arról a Huffington Postnak, hogy mi baja van a mostani mainstream popzenével:

A hetvenes és nyolcvanas években az emberek még elhitték, hogy a zene megváltoztathatja a világot, de manapság az emberek már nem azért zenélnek, mert meg szeretnék változtatni a világot, hanem mert egy csomó pénzt akarnak keresni vele.

Sinéad O'Connornak egyébként már a gyerekkora sem volt egyszerű: egy varrónő és egy mérnök harmadik gyerekeként született, összesen öten voltak testvérek. A pár túl fiatalon kelt egybe, a házasság pedig nem sült el túl jól, ami kihatott az egész család életére – szinte mindennaposak voltak O'Connoréknál az érzelmi és fizikai bántalmazások is.

A családunk elég elcseszett. Nem nagyon tudunk egymással kommunikálni

– mesélte még a kilencvenes években is.

A szülők végül elváltak, amikor Sinéad nyolcéves volt, és ő két testvérével együtt az anyjával élt tovább. Ám a helyzet ekkor sem lett sokkal jobb. Még a Fire On Babylon című száma is a gyerekként átélt szenvedéseit örökítette meg.

Az anya végül 1985 februárjában tragikus körülmények között életét vesztette egy autóbalesetben, és bármilyen rossz is volt a viszonyuk, a halál híre nagyon megrázta O'Connort. Ugyanebben az évben jelent meg a Nothing Compares 2 U Prince-féle verziója is, amit az énekes a The Family nevű zenekarával adott ki. Ugyanez a dal pedig, amit O'Connor éppen az anyjára emlékezve dolgozott fel, öt évvel később hatalmas népszerűséget hozott neki. Talán nem is olyan véletlen, hogy ilyen tragikus ez az életpálya.