Ez a vasárnap sem indul könnyen

videodiszko
2016.05.14. 08:44

A 69 éves Iggy Pop esetében már talán érthető, hogy döcögősen veszi kezdetét a hét utolsó napja. Közben zenésztársa, a Queens of the Stone Age éléről ismert Josh Homme fát vág, Grimes a testvérével rendezett új klipet, de videót kapott James Blake Bon Iverrel közös dala, illetve a Muse és a Pet Shop Boys egy-egy száma is. Ezen a héten is összeszedtük a kedvenc klipjeinket az elmúlt néhány nap terméséből.

Grimes: California

rendezte: Claire Boucher & Mac Boucher  

"Az Art Angelsre sokkal színesebb, mozgalmasabb, zajosabb popprodukció, mint az intimebb, személyesebb Visions. Nem annyira agyas, de sokkal magával ragadóbb" – írtuk Grimes, azaz Claire Boucher, tavalyi remekművéről, az Art Angelsről, amit persze mindjárt az adott hét lemezének is megválasztottunk. Sőt, az albumot az év végi összegzésünk során 2015 második legjobb megjelenésének választottuk, egyedül Courtney Barnett Sometimes I Sit And Think And Sometimes I Just Sit című lemeze tudta megelőzni. Grimes ezúttal az Art Angels California című számához forgatott videót testvére, Mac közreműködésével. A dalt ráadásul új verzióban rögzítették, direkt a klip kedvéért.

Muse: Aftermath

rendezte: Tekken

Épp az előző hétvégén írtunk arról, mennyire felcseszte Antony Hegarty agyát, hogy amerikai adófizetőként, saját akaratán kívül, drónos robbantásokat és egyéb háborús törekvéseket támogat. Nem ő volt azonban az első, tavaly például a Muse adott ki lemezt a témában, és bár a Drones című albumot nem szerettük igazán, azt azért el kell ismerni, hogy az Aftermath című szám nagyon szép, de azért erősen gejl animációt kapott. (Akinek tetszett a Muse-klip képi világa, de émelyegni kezdett a zenétől, az menjen rá inkább a Turnstile új videójára!)

Super Furry Animals: Bing Bong

rendezte: Mark James

A walesi Super Furry Animals 2009-ben adta ki utolsó, Dark Days/Light Years című nagylemezét, amivel kapcsolatban az egyik legkedvesebb emlékem, hogy Nick McCarthy a Franz Ferdinandból németül harákolt rajta az Inaugural Trams című számban (2:53-tól érdemes figyelni), meg hogy szerepelt rajta egy dal a zokni-tangapapucs kombóról. Az album elég erősre sikerült, kajálták a kritikusok, Gruff Rhys zenekara mégis eltűnt néhány évre, de most végre visszatértek egy új számmal, illetve a hozzá készült napszemüvegben dekázós klippel. (De ha már labdarúgás, egy másik walesi zenekar, a Szigetet is megjárt Manic Street Preachers is kiadott egy dalt a közelgő Eb-re hangolódva, aminek az a címe, hogy Together Stronger.)

Iggy Pop: Sunday

rendezte: Andreas Neumann

A 69 éves Iggy Pop márciusban a Queens of the Stone Age frontemberével, Josh Homme-mal, annak régi fegyverhordozójával, Dean Fertitával, és az Arctic Monkeys dobosával, Matt Heldersszel adott ki közös lemezt. A Post Pop Depressiontől nagyon féltünk, de Iggy és a többiek bebizonyították, hogy a szupergrupok igenis tudnak erős, maradandó lemezeket készíteni – ahogy ezt lelkendező kritikánkban is megírtuk. Ezúttal a Sunday című számhoz forgott videó, amiben Iggy nehezen induló vasárnapja mellett ikonikus felsőtestét is láthatjuk, na és a fát hasogató Josh Homme sem utolsó látvány.

Oscar: Good Things

rendezte: Bryan Schlam

A szobrásznak tanult Oscar Schellert már a Stenk indulásakor is nagyon szerettük, aztán a tavaly nyáron megjelent Beautiful Words című EP-jéről is csupa szépeket írtunk. A londoni fiatalembernek pénteken jelent meg első nagylemeze, a Cut And Paste, ezen szerepel a Good Things című dal is, amihez a Kendrick Lamarral is dolgozó Bryan Schlam rendezett jópofa, szuperszínes klipet, amiben valahogy minden balul sül el.

Pet Shop Boys: Twenty-Something

rendezte: Gavin Filipiak

"Nem szofisztikált, nincsenek szellemes szövegek, és a zenéje ugyanúgy lehetne egy Kylie Minogue-alap, mint saját büszkeség" – írtuk kissé keserűen a Pet Shop Boys áprilisban megjelent albuma, a Super kapcsán, ami miatt több olvasónk is kiakadt. Ezúttal a Twenty-Something című számhoz forgott klip, amit az a Gavin Filipiak rendezett, akire akkor figyelt fel a zenekar, amikor egy PSB-szám feldolgozásához készített klipet. A mostani Twenty-Something videója is sokban hasonlít erre, egy frissen szabadult családapa történetét meséli el, aki a börtönlét után megpróbál egyenesbe kerülni.

James Blake feat. Bon Iver: I Need A Forest Fire

rendezte: Matt Clark & Chris Davenport

Május első péntekjén James Blake váratlanul rukkolt elő harmadik albumával, aminek végül The Colour In Anything lett a címe, bár a korábbi hírek szerint eredetileg Radio Silence lett volna. Az új anyag a Mercury-díjas Overgrown folytatása, és Frank Ocean, valamint a Bon Iver nevű projektjéről ismert Justin Vernon is közreműködik rajta. A Vernonnal közösen jegyzett dalhoz nagyon szép minimalista, pillangós klip készült.

Ne maradjon le semmiről!