Gerillamozit csinálnak a Wellhello-generációról

DMOHA20120614101
2016.07.19. 14:17

#Sohavégetnemérős lesz a címe a gerilla-játékfilmnek, amit a rövid egy éven belül elképesztően népszerű Wellhello-jelenség köré írtak meg.

Lévai Balázs producer és Tiszeker Dániel rendező projektjét a tavalyi Volt fesztivál Wellhello-koncertje ihlette. A Fluor Tomi és Diaz párosából álló együttes népszerűsége iszonyatos gyorsasággal terjedt szét az Y-generációs hazai közönség köreiben az elmúlt évben, és Lévai Balázs szerint "egy összetorlódott generáció" életérzését képes átadni.

A #Sohavégetnemérős azért gerillafilm, mert független alkotásként vonul a közönség elé. Az alkotók nem is pályáztak állami támogatásra. Legalábbis ezt írják a sajtóközleményben, de a Bors egy két héttel ezelőtti cikkben már jelezte, hogy az állami Új Nemzedék Központ 24 millió forinttal segíti a produkciót. A Bors megszólaltatta az ÚNK-t is, akik nem is tagadták, hogy pénzt adtak a filmre.

"Az Új Nemzedék Központ egy pályázat keretében választotta ki a produkciót, és nagy öröm számunkra, hogy az Új Nemzedék Központ a fiatalokhoz Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarán keresztül is el tud jutni. A keretmegállapodásnak csak egy része volt, hogy a készülő produkcióban helyet kapnak az ÚNK üzenetei, ezeken felül extra tartalmak és imázsfilmek is szerepelnek a megállapodásban. Tehát a teljes összeg töredéke fordítódik a produkcióra és a film összköltségvetésének is csak kisebb részét teszi ki az ÚNK által biztosított 24 millió forintos forrás" - nyilatkozta az ÚNK kommunikációs igazgatója a napilapnak. Ebből az is kiderül, hogy a pénzért cserébe a filmet gyártó cégnek imázsfilmeket is kell gyártani az állami ifjúsági programnak, illetve a szervezet üzenetei is megjelennek a filmben, amiről egyelőre nem tudni, hogy mit jelenthet pontosan.

A dolog azért is különösen kínos, mert az Új Nemzedék Központ azzal a Zsiga Marcell fideszes alpolgármesterrel is dolgozott már együtt, akinek annak idején szállóigévé vált a mondása, miszerint meg lehet élni Magyarország 47 ezer forint minimálbérből. Ezzel kapcsolatban az Új Nemzedék Központ jelezte nekünk, hogy nem dolgoztak együtt csak felkérték az alpolgármestert, hogy a miskolci kontaktpont megnyitásához mondjon köszöntőbeszédet. A szállóigét annyira komolyan kell érteni, hogy a Wellhello egyik legismertebb számában, az urizáló közeget kifigurázó Apudveddmegben is szerepel, hogy

két koktél 47 ezer.

A forgatókönyv egyébként csak a forgatás kezdetére készült el, és ráadásul egy átlagos magyar játékfilm költségeinek negyedéből-ötödéből hozták ki.

A film sztorija maga hat rövid történetből áll össze, különböző helyszíneken a Budapest Parktól a Volt Fesztiválig, amit Fluor és Diaz zenéje, egy-egy ismert Wellhello-dal köt majd össze, és mindent felvonultat a huszonéves kor párkapcsolati élethelyzeteiből a Tinder-randitól a nyári fesztiválokig. A különböző helyszíneken pedig különböző fiatal tehetségeket láthatunk majd, sőt, lesznek filmszakos hallgatók is a szereplőgárda között.

A film a Mozgó Mozi projekt kereteiben jut majd el a mozikba. A Fluor-Diaz páros pedig egy köteg új dalt ír egyenesen a film sztorijához. A #Sohavégetnemérős várhatóan késő ősszel kerül a mozikba.

Lévai Balázs, a film producere azóta írt nekünk, hogy a gerillafilmet arra értették, hogy nem a Nemzeti Filmalap segíti a filmet, illetve hozzátette, hogy az ÚNK-támogatás összege mindössze a huszada annak a pénznek, amennyi a költségvetése más hazai nagyjátékfilmeknek. A film költségvetésének nagy részét egyébként piaci támogatók adták össze.