Magyar jogvédők pert nyertek a Deezer ellen

2018.05.10. 12:35

"A Fővárosi Ítélőtábla nemrég kézbesített, 2018 februárjában hozott ítéletével jogerősen is igazat adott egyesületünknek a Deezer internetes zeneszolgáltató elleni perben. 

Megerősítve az elsőfokú határozatot, a bíróság kimondta: a Deezer megsértette az előadóművészek internetes jogát.

A zeneszolgáltatás megkezdéséhez nem kért engedélyt az előadókat képviselő EJI egyesülettől, nem fizette meg az előadókat az EJI díjszabása szerint megillető jogdíjat, és elmulasztotta a zenefelhasználással kapcsolatos adatszolgáltatást is" - áll abban az értesítésben, amit az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület küldött ki az érintett zenészeknek. 

A tájékoztatás szerint a bíróság most kötelezte a Deezert, hogy az előadókat megillető elmaradt jogdíjak összegének megállapításához adja át az egyesületnek az adatokat az előfizetők számáról, a felhasználással elért nettó bevételről, valamint a felhasznált hangfelvételekről. Az elmaradt előadói jogdíj összegéről a bíróság ezen adatok alapján fog határozatot hozni. 

A jogerős ítélet birtokában az egyesület ismét felszólítja a többi internetes zeneszolgáltatót is arra, hogy mielőbb rendezzék a szolgáltatásuk jogi hátterét.

Ahogy azt korábban megírtuk, a bíróság 2016 tavaszán adott igazat az Előadóművészi Jogvédő Irodának első fokon. Az iroda azért perelt, mert szerintük az online szolgáltató a 2012-es piacra lépése óta nem fizetett jogdíjat az előadóknak. Hogy az ügy miért lehet precedensértékű itthon, hogyan illeszkedik a globális trendekbe, és milyen súlyos következményei lehetnek, arról ebben a cikkben olvashatnak részletesen. 

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?