Magyar zenekar lett Európa egyik legjobb feltörekvő együttese

2020.01.17. 19:58

A magyar Harmed zenekar is bekerült az idei Music Moves Europe Talent Awards nyolc győztese közé. A díjakat péntek este adták át a hollandiai Groningenben, a Eurosonic showcase fesztiválon.

Az Európai Unió által életre hívott gálán a kontinens feltörekvő zenekarait díjazták. A győzteseket a díjátadó házigazdája, az osztrák Thomas Neuwirth, azaz Conchita Wurst, jelentette be.

A Music Moves Europe az Európai Bizottság zenetámogatási programja, amelynek egyik leglátványosabb eleme az immár magyar nyertest is felvonultató MMETA Awards.

Már az is komoly siker volt, hogy a Harmed tavaly szeptemberben bekerült a 16 nominált előadó közé, a magyar zenekart péntek este azonban hét másik zenekarral együtt díjazták is.

Az idei MMETA Awards győztesei:

  • Harmed (Magyarország)
  • Meduza (Olaszország)
  • Girl in Red (Norvégia)
  • Naaz (Hollandia)
  • Anna Leone (Svédország)
  • Pongo (Portugália)
  • 5K HD (Ausztria)
  • Flohio (Egyesült Királyság)

"Az MMETA célja, hogy friss és feltörekvő európai könnyűzenei produkciókat emeljen ki, olyanokat, amelyek nemzetközi áttörés előtt állnak, és már csak egyetlen lökés hiányzik nekik ehhez" – foglalta össze korábban Bali Dávid, a HOTS könnyűzenei exportiroda vezetője.

Az MMETA minden nyertese 10 ezer euró összértékű díjat vihet haza, amelyet a Kreatív Európa program finanszíroz. Ezt az összeget a nemzetközi karrierjük építésére fordíthatják a győztesek: 7500 euró fedezi a promóciós és a turnéköltségeiket, 2500 euró pedig egy üzleti képzési csomagot biztosít nekik az európai zenei élet meghatározó szervezeteinek bevonásával.

A Eurosonic fesztiválon idén egyébként négy produkció képviselte Magyarországot: a Harmed mellett a Qualitons,  a Bluebay Foxes és a Devil's Trade lépett fel a showcase fesztiválon. A Harmed első önálló brit turnéja tavaly valósult meg, idén pedig, immár új lemezükkel, ismét Európa-turnéra indulnak majd.

Ne maradjon le semmiről!