Magyarokkal készült az Élősködők zenéje

2020.02.11. 15:50

Magyar közreműködéssel készült a négy Oscar-díjjal jutalmazott Élősködők című film zenéje, amelyet Sapszon Bálint és Elek Norbert hangszerelt, és amelyen Sapszon Budapest Scoring nevű cégének zenészei is hallhatóak.

Sapszon Bálint az Index megkeresésére elmondta: "A filmzene részben Koreában lett felvéve, de Magyarországon is vettünk fel hozza kórust. Ezt igazolja, hogy a film végen, az end creditek közt, a Tom-Tom Hangstúdió is szerepel, ahol a felvétel megvalósult, emellett a hangmérnök és a karmester neve is ki lett írva, továbbá a Budapest Scoring mint zenei szolgáltató (Music Services)"

A Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában elhangzott: a zenészcsaládból származó Sapszon Bálintnak három évvel ezelőtt volt az első közös munkája a dél-koreai rendezővel, akinek akkor az Okja című film zenéjét hangszerelte. Az Élősködőkhöz egy évvel ezelőtt (karácsony előtt) esett be a megkeresés, ráadásul csak néhány napjuk volt összehozni a film zenéjét.

Az adásban elhangzott: az Élősködőkhöz zongoraalapokra kellett szimfonikus zenét alkotni, és olyan hangszereket (például csembalót) is használtak, amelyek ma már egyáltalán nem jellemzőek. A film zenéjében domináns a barokk zene, de sok a hangeffektes rész, feszültségkeltő és indulószerű, könnyedebb zenék is elhangzanak.

A Los Angelesben élő zeneszerző, Sapszon Bálint és társa, a szintén billentyűs Elek Norbert Bong Joon Ho (Pong Dzsunho) filmjének IMDb-oldalán is fel van tüntetve. Az Élősködők zenéje az izgalmas előadóiról ismert, brooklyni Sacred Bones kiadónál jelent meg, az albumról épp a napokban közölt lelkes kritikát a Pitchfork.

Ne maradjon le semmiről!  • Csok