Mándoki megénekelte Dzsingisz kánt, most Gorbacsovnak írt dalt

2021.03.05. 16:35
Leslie Mandoki barátjaként beszélt a peresztrojka 90 éves atyjáról, akire példaképként tekint.

Régóta barátok, mármint Leslie Mandoki és Mihail Gorbacsov. Legalábbis ezt állítja a Mandoki Soulmates frontembere, és miért is kételkednénk abban, hogy a peresztrojka atyja és Dzsingisz kán megéneklője közti kapcsolat ne volna olyan régi, hogy Leslie Mandoki példaképként tekintsen Mihail Szergejevics Gorbacsovra. 

Ráadásul, ha valami bennük tényleg közös, mármint a zenészben és a politikusban, az az, hogy akkoriban, amikor Berlinben még állt a fal, de kólát azért már a Lajtától keletre is lehetett kapni, mindketten nyugat felé fordították arcukat. 

Screen Shot 2021-03-05 at 16.04 - Leslie Mandoki gratuliert Mich
Fotó: Mandoki Soulmates / YouTube

Leslie amúgy a Gorbacsovhoz fűződő barátságáról így beszélt az Indexnek tavaly szeptemberben. Az akkori interjúban így fogalmazott:

Tulajdonképpen büszkék is lehetnénk magunkra, hiszen harmincegy évvel ezelőtt ledöntöttük a falakat, mert Mihail Gorbacsov barátom szerint is ötvenhat hozománya volt 89. Ez gyönyörű dolog, de aztán elég sok mindent eltoltunk. Itt van mindjárt a természet, hogy milyen Földet adunk át a gyerekeinknek.

Most pedig Mandoki, a Szovjet Kommunista Párt utolsó főtitkárának, a vasfüggöny egyik lebontójának dalt írt. Mihail Szergejevics Gorbacsov ugyanis március 2-án ünnepelte 90. születésnapját.

Azt írják, hogy Leslie Mandoki különleges dalt szerzett, de leginkább olyan, mintha a Kis kece lányom című magyar altatódal átirata volna. Merthogy az is. A felvételen 6 perc 10 másodperctől hallható, és kicsit nemzetközis, oroszos és jazzes is.

Mándoki a dalt tiszteletteljes főhajtásnak szánja a politikus előtt. A magyar származású zeneszerző először az „50 év rockzene” televíziós show-műsorban, a színfalak mögött találkozott személyesen Gorbacsovval. A backstage-beszélgetésen jelen voltak a Soulmates zenésztársai is. Mandoki mostani közleményéből az derül ki, hogy anno Gorbacsovnak azt mondta, hogy a progresszív szellemiségű jazz-rock zenészek nagy veszélyt jelentettek a kommunista rendszerre. A nyugati tévéadások vétele lehetetlen volt, de még a rádióadásokat is zavarták, így progresszív rockzene jelentette a legnagyobb ellenállást.

A rock és a jazz volt az egyetemi diákság zenei nyelve – a szabadság zenéje. Mandoki szavai szerint:

Hálás vagyok a sorsnak, hogy zenészként a munkámnak köszönhetően megismerhettem és az évek során számtalan beszélgetést és kölcsönös látogatást magunk mögött tudva ma barátjának nevez.

Leslie Mandoki a dalához kapcsolódóan arról is szót ejt, hogy született budapestiként büszke arra, hogy

a magyarok voltak azok, akik 1989-ben lebontották a borzalmas vasfüggönyt, és ezzel kiütötték az első téglát a berlini falból. Német állampolgárként pedig nagyon hálás vagyok azért a csodálatos történelmi pillanatért, amikor 1989-ben a berlini fal erőszakmentesen leomlott, és mindaz újra összekapcsolódott, ami mindig is összetartozott.

Mandoki szerint Gorbacsov 90. születésnapján esély van arra, hogy újjáéledjen a víziója, és gyermekeink, unokáink és az utánunk következő nemzedékek számára biztosítsuk a kiszámítható és élhető jövő építését.

A zeneszerző, aki az elmúlt években a magyar adófizetők pénzéből is hozzájutott néhány forinthoz, hisz abban, hogy a művészeknek az a dolguk, hogy felrázzák az embereket a letargiából, és cselekvésre ösztönözzenek.