Alig fizet a zenészeknek a Spotify és az Apple Music, kiakadt a metálbanda frontembere

AFP  20190330  1139192976  v1  HighRes  2019RockRollHallOfFameIn
2024.04.08. 15:18
A Spotify árat emel, és nem fizeti ki az ezer alatti lejátszással rendelkező dalokat, az Apple pedig beáll a sorba, és nevetségesen keveset fizet egy-egy lejátszás után. Trent Reznor, a Nine Inch Nails frontembere mindenese egy interjúban elmondta, hogy szerinte a streaming halálosan megsebezte a művészeket, hiszen míg a nagy előadók milliókat keresnek, addig a feltörekvő bandák egy centet sem.

Trent Reznor azt állítja, hogy a streamingszolgáltatások „halálosan megsebezték” a művészeket, mivel nem fizetnek nekik tisztességes árat a zenéjük felhasználásáért. A Nine Inch Nails frontembere úgy véli, hogy az olyan cégek, mint a Spotify és az Apple Music által alkalmazott fizetési rendszer igazságtalanul a nagyobb sztárok javára van súlyozva, és nagyon megnehezíti a kevésbé híres zenészek megélhetését.

A GQ magazinnak így nyilatkozott: „Úgy gondolom, hogy a streamingszolgáltatások szörnyű kifizetése halálosan megsebezte a művészek egy egész rétegét, ami fenntarthatatlanná teszi a művészlétet. És ez nagyszerű, ha te vagy Drake, és nem annyira az, ha te vagy a Grizzly Bear [egy amerikai rockzenekar – a szerk.].”

Elég időnk volt az egész »minden csónak felemelkedik« érvelésre ahhoz, hogy lássuk, nem emelkedik fel mindegyik. A nagy hajók emelkednek, a csónakok süllyednek. A kicsik semmilyen módon nem tudnak pénzt keresni, és szerintem ez rosszat tesz a művészetnek

– fejtegette tovább a témát a zenész.

Azt is hozzátette, reméli, hogy az Apple Music példát mutat a művészek tisztességes megfizetésével, mert a vállalat a többi bevételéből kompenzálni tudná a streaming ágát.

Trent Reznor hozzátette: „Úgy gondoltam, az Apple-nél talán lehetne ráhatás, hogy tisztességesebben vagy jelentősebb összeget fizessenek, mert sok ilyen szolgáltatás náluk csak uzsonnapénz ahhoz képest, ami máshonnan jön, ellentétben mondjuk a Spotifyjal, ahol az egész üzlet erre épül.”

De ez függ egy csomó más politikai dologtól és kiadói tevékenységtől, és mindenki próbálja megtartani a saját kis szeletét a tortából, és igazából ez van

– mondta a zenész. „Azt is belátom, hogy az emberek egyszerűen csak meg akarják nyitni a csapot, hogy jöjjön a zene. Nem igazán érdekli őket az a sok romantikus [dolog], amiről azt hittem, hogy számít” – tette hozzá később.

Trent Reznor megjegyzései nem sokkal azután hangzottak el, hogy bejelentették: a Spotify a streamingszolgáltatásban minden 1000 lejátszásnál kevesebbet tartalmazó számot eltávolít a kifizetési listáról, ami azt jelenti, hogy ezek a művészek semmit sem kapnak az erőfeszítéseikért. Emellett még árat is emel a svéd vállalat.

A jelentések szerint a Spotifyon található dalok akár 60 százaléka nem éri el a jogdíjfizetéshez szükséges új küszöbértéket.

(Borítókép: Trent Reznor 2019. március 29-én New Yorkban. Fotó: Dimitrios Kambouris / Getty Images / AFP)