Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Beautiful News grafikáján szépen látszik, hogyan változott a női szavazójog helyzete az elmúlt közel száz évben, és változott az arány 18%-ról 99-re.

  Na de melyik az az egy ország, ahol máig nem szavazhatnak a nők, és nem úgy néz ki, hogy a közeljövőben ez változna? (Igen, a képen direkt takartuk ki azt a részt, ami ezt elspoilerezné, tessék tippelni inkább.)

  vati.png

  A megfejtés a Vatikán. Ami ugye egy elég különleges állam, talán választáson alapuló abszolút monarchiának nevezhetnénk. A lényeg az, hogy a pápa a főnök, aki élethosszra kapja ezt a megbízatást, és a bíborosok tanácsa választja meg. Tehát általános választójoga se a férfi, se a női állampolgároknak nincs a Vatikánban, de mivel bíboros csak férfi lehet az egyház szabályai szerint, az kimondható, hogy a nőknek semmilyen szavazati joguk nincs.

 • Ami különösen annak fényében bizarr, hogy emberünk 20 éves. A Vice 18 perces mini-dokumentumfilmje eleinte vicces, ahogy hősünk undorkodik a boltban a brokkolin meg a húson, aztán egyre komorabb lesz, ahogy rádöbben, hogy ez azért messze nem normális és főleg nem egészséges, végül reménykeltő, ahogy segítséget kér és kap is.

  A mac'n'cheese egyébként sima tészta sajtszószban, gyakorlatilag szénhidráttal kevert zsír, plusz ízfokozó. Igazi amerikai trash kaja, egy doboz kábé 1 dollár, és elvileg 2-3 adag van benne, de az ember azért általában megeszi egymaga az egészet a biztonság kedvéért. 5 perc alatt kész, elrontani nem lehet.

  Töredelmesen bevallom, én egyébként szeretem. De hát lehet valamit nem szeretni, ami így néz ki?

  maxresdefault
 • Isten a szeretet – hirdetik egy új kampány plakátjai, mely mögött a Szemlélek magazin cikke szerint szerint egy hívő vállalkozó cége áll, és nincs köze a katolikus egyházhoz. A kampány a Coca-Cola szivárványos imázskampányára reagál: augusztusban a budapesti metrót pár napra elárasztották a #loveislove (a szerelem az szerelem) feliratú, a szerelem egyetemlegességét azonos nemű párokkal illusztráló hirdetések.

  Ahelyett, hogy a katolikusok arról beszélnének, mi nem felel meg nekik a szerelem definíciójában, inkább arra kívánnak rámutatni, hogy – szerintük – Isten miért szeret bennünket

  – áll a cikkben.

  Az óriásplakátok és a megállókba kerülő citylightok mától láthatók Budapesten, és mindegyiken szerepel Hodász András; a pap a kólakampányra adott homofób reakciók után kifejtette, hogy nem tiltakozni kell, hanem alternatívát kínálni.

  Véletlen egybeesés, de épp hétfőn írtuk meg, hogy a Fogyasztóvédelem megbírságolta a Coca-Colát, szerintük meleg párok ábrázolása károsítja a gyerekek, fiatalkorúak erkölcsi fejlődését.

 • Na és ha ugyanezt amerikai kongresszusi képviselőként teszi meg az ember? Aki ráadásul veterán katona, megjárta Afganisztánt, mielőtt politikusnak állt?

  Na, ebbe a kellemetlen szituációba navigálta magát a floridai Brian Mast ezzel (az azóta már persze törölt) tweettel:

  hajo.png

  Az internet népe persze egyből kiszúrta, hogy az ott bizony a Nagy Péter cárról elnevezett, Kirov-osztályú, nukleáris nehéz csatacirkáló. Előfordul az ilyesmi a legjobb családban is, mi például ma reggel egy képaláírásban ámbráscetnek neveztünk egy jószágot, ami egyébként határozottan barázdásbálna. Nálunk speciel erre csak pár segítőkész olvasó hívta fel a figyelmet (köszönjük szépen, a hibát javítottuk, a felelősöket megkorbácsoltuk!), szegény Mast képviselőn viszont most kórusban röhög a teljes orosz propagandasajtó a Russia Todaytől a Sputnikig. Ráadásul az egészről a stockfotó-ügynökség tehet, ahonnan a fotó származik, és ahol a kép leírásában csak annyi szerepelt, hogy „hadihajó a vízen”.

  (via)

 • Fehér lovon vágtázó Kim Dzsongunról jelentett meg fotósorozatot az észak-koreai hírügynökség. A képek olyan erős szimbolikus kisugárzással rendelkeznek, hogy a világ jelentős politikai kiadványai külön anyagban foglalkoztak a nagy kilovaglással.

  Az elnök Észak-Korea legmagasabb hegyére, a Pektura hágott fel a nemes jószág hátán, adta hírül a diktatúra hírügynöksége. Az utazás minden elemében mitikus, mivel állítólag a 2744 méter magas csúcson született a diktátor apja, akinek szelleme nyilvánvalóan továbbra is a havas csúcs körül lengedez.

  Poétikusan fogalmaz az eseményről az észak-koreai hírügynökség.

  Lóháton ülve a Pektu csúcsán megindultan emlékezett vissza a saját fáradságos útjára, amelyen felépítette a világ egyik legerősebb országát, olyan szilárd hittel, mint amilyen szilárd a Pektu hegy is.

  New York Times kiemeli, hogy a hivatalos híradások szerint a diktátor szemében "ékkövek csillogtak" a mitikus lovaglás közepette.

  Kicsit szárazabb  a BBC beszámolója. Ők rámutatnak, hogy a csúcstámadások után - amely nem az első volt Kim Dzsongun életében - a diktátor nagyobb bejelentéseket szokott tenni. Elemzésük szerint a diktátor arra készülhet, hogy további rakétázással hívja fel magára Trump figyelmét, mivel az amerikai elnök az utóbbi időben egyéb világpolitikai eseményekkel volt elfoglalva. 

  HA AZ ELEMZÉS IGAZ, AKKOR DZSONGUN KILOVAGLÁSA VALÓJÁBAN EGY KICSIT TÚLDRÁMÁZOTT FÉLTÉKENYSÉGI JELENET.

  A keménykezű kormányzást kedvelő elnökök közt egyébként igen népszerűek a lovas képek. Közismert, hogy Putyin PR-stábja is előszeretettel ülteti lóra az orosz elnököt. Kérdés, hogy ebbe a vonalba illeszthetőek-e Orbán egyre gyakoribb látogatásai a lovas nemzetek világtalálkozóin.

 • Donald Trump külkereskedelmi tanácsadója, Peter Navarro rendszeresen hivatkozott egy Ron Vara nevű szerzőre, aki nem is létezett. A Ron Vara név is Navarro nevéből jön, írja a Business Insider.

  Navarro, aki az amerikai elnök Kínával folytatott kereskedelmi háborújában is nagy szerepet játszik, azt írja Ron Varáról a könyveiben, hogy korábban a Harvardon oktatott, közgazdász, és sikeres befektető, akit a szakmában "a katasztrófa sötét hercegének" is hívnak.

  Miután egy Ázsia-kutató rájött arra, hogy a sokat idézett szerző nem létezik, felkereste Trump tanácsadóját. Navarro nem csak megerősítette a következtetést, de meg is dicsérte a kutatót, amiért észrevette. "Üdítő fejlemény, hogy végre valakinek feltűnt ez a vicc, amit már évek óta nagy nyilvánosság előtt csinálok", mondta Navarro.

  A Ron Vara alteregót egyébként arra használta, hogy Kína-ellenes idézeteket tegyen a könyvébe.

 • Egy ismeretlen kék pólóban és sapkában besétált a San Franciscó-i galériába, leemelte Salvador Dalí 20 000 dollár (kb. 6 millió forint) értékű, Lángoló zsiráf című alkotását. 

  A Dennis Rae Fine Art galéria igazgatójának  elmondása szerint  az illetőnek volt egy tettestársa is, aki elvonta az alkalmazottak figyelmét a lopás közben. Az eset még vasárnap délután történt. Az esetet számos térfigyelő kamera rögzítette, az egyik alapján egy nő is tettestárs volt, aki az ajtón kívül maradt. 

  Normál esetben állványhoz rögzítik a festményeket, de itt valamilyen okból a zár és a kábeles rögzítés is hiányzott. Nem egyértelmű, hogy esetleg a gyanúsítottak korábban is betértek a galériába és elvágták azokat, vagy az egész műveletet 32 másodperc alatt abszolválták.

  A rézkarccal készített művek kis példányszámban készültek és sorszámmal ellátottak, így pontosan lehet tudni, melyik tűnt el, tehát nem is lehet hivatalosan eladni, mondta a galéria vezetője.

  A rendőrség még keresi az elkövetőket.

  via abc7NEWS

 • Nem várt fordulat hozta rá a frászt, a zokogást és a röhögést egyszerre egy írországi temetésen a gyászolókra. Shay Bradley koporsóját éppen leeresztették a sírba, és elkezdték volna a földet lapátolni rá, amikor odalennről kétségbeesett kopogás hangjai hallatszottak, majd a halott elkezdett kiabálni, hogy hahó, engedjék ki, rohadt sötét van odabenn, és különben is:

  Nem, nem támadt fel a halott, csak egy utolsó, morbid tréfával borzolta a családja és baráti köre idegrendszerét  (ez egyébként életében is a kedvenc szórakozása volt). A halálos ágyán az utolsó kívánsága volt, hogy rendezzék meg ezt a viccet, a lánya segítségével rögzítették a hangüzenetet, majd a temetésen egy rejtett hangszóróból játszották le. A Mashable az egyik gyászolót, Bradley unokáját szólaltatta meg, aki azt mondta, ő tudott előre a poénról, a nagyapja kívánsága ugyanis az volt, hogy a felesége és a család fiatalabb tagjai legyenek beavatva, nehogy nagyon megijedjenek, amikor megszólal. Mindenki más elég durván le volt sokkolva az első pillanatokban, de végül az örömkönnyeké lett a főszerep, mondván, ez az életéhez méltó búcsú volt.

 • maxresdefault

  A University of Hawaii egyetem kutatói örökítették meg a különleges jelenséget Alaszka közelében: a bálnák körbe-körbe úsznak, közben kifújják a levegőt, és a buborékrengeteg szabályos köröket rajzol a vízbe. Valahogy így:

  Na de miért jó ez a bálnának? - adja magát a kérdés. A szakértők (majdnem azt mondtam, balneológusok) szerint ezzel egyfajta buborékhálót hoznak létre a vízben, ami összezavarja az épp ott tartózkodó állatokat, amiket aztána  bálna a legnagyobb lelki nyugalommal tud megenni. Az amerikai kutatók most ezt a folyamatot mutatják meg, drónfelvételekkel, sőt, a bálnákra rögzített kamerákkal első szám első személyű nézetből is.

  (via)

 • A 18 éves Chloe Newman gyerekkorában elvesztette a jobb lábát, amikor a Mattel bemutatta a protézissel ellátott Barbie szériáját, akkor jött az ötlet, hogy ilyen babákat adhatna a hasonló sorsú gyerekeknek.

  Családjával együtt hétfőn 430 babát adtak át a Springfieldben található Shriners gyermekkórháznak. Az eredeti terv 100 darab volt, ezt kicsit sikerült túlszárnyalni.

  191015132650-barbie-prosthetic-donation-exlarge-169
  Fotó: Shriners Hospital for Children Springfield

  Édesanyja, Cindy Newman négy darabot talált a helyi Walmartban, és néhanyat sikerült beszereznie az Amazonról, de felvette a kapcsolatot a gyártóval is, hogy minél több babát tudjanak a gyerekeknek vinni. Aztán megkérte Facebookon a családját és a barátait, hogy aki belefut egy ilyen babába küldje el neki, ő pedig kifizeti érte a pénzt. Az ötlet bevált, mert három héten át naponta érkeztek a babák postán, és senki sem kérte vissza azoknak az árát.

  Mattel is beszállt a jótékonysági kampányba, és az összegyűlt babákat megfejelte még további 200 darabbal. 

  Mivel több babát kapott a kórház, mint amennyit a kórházban lévő gyerekeknek tudtak adni, így az intézmény vezetője azt mondta, hogy további ortopédián lévő protézissel rendelkező gyerekeknek adják. 

  190212155718-wheelchair-barbie-exlarge-169
  Fotó: Mattel

  Chloét egy éves korában fogadták örökbe Kazahsztánból, és évente többször kellett vele járni protetikai kezelésre. 

  A WWLP-nek nyilatkozva azt mondta, hogy 

  Úgy gondolom, talán jobban érzik magukat, vagy legalábbis remélem, hogy ezt mondanák: Ó, ez nagyon jó, olyan Barbie-t készítenek, mint amilyen én is vagyok, nem kell szégyellnem magam, ha vannak olyan játékok, mint én. 

  Chloe protézisének mozgatható bokája van, így bármilyen cipőt tud viselni, akár magassarkút is. Emellett minden olyan tevékenységet végez, ami az ő korában szoktak, például bowlingozik, síel, korcsolyázik és pompomlány is a középiskolában.

  via CNN

 • Tavaly pár méterről láttam, ahogy random futók* újraélesztenek egy embert a Budapest Maratonon. Megrázó élmény volt, arra gondoltam, hogy mekkora szerencse, hogy éppen olyanok között lett rosszul, akik tudták, hogyan kell újraéleszteni.

  Én nem tudtam volna.

  "A kezed életet menthet" - ezzel a mottóval rendezik meg Magyarországon már hetedik alkalommal a nemzetközi Újraélesztés Világnapját, ami a hirtelen szívhalálra és az újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet. A hirtelen szívhalál évente 20-25 ezer ember halálát okozza Magyarországon, és jelentős részük megmenthető lenne időben elkezdett újraélesztéssel.

  Viszont a szakszerű újraélesztést nem mindenhol tanítják az iskolában, nem biztos, hogy elég a filmekből látottak alapján végezni, és legyünk magunkhoz őszinték, a jogsihoz szükséges elsősegély tanfolyam után sem sokan érezzük úgy, hogy valóban készek vagyunk újraéleszteni egy felnőtt embert, hát még egy kisbabát vagy kisgyereket.

  Ön újra tudna éleszteni egy embert?

  • 1017
   Nem tudom megítélni
  • 635
   Igen
  • 593
   Nem
  • 137
   Igen, és már csináltam is ilyet

   Az Újraélesztés Világnapján oktatásokat szerveznek világszerte, hogy minél többen legyenek képesek életet menteni. Október 12-én a Csodák Palotájában tartott az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány nyílt napot az Alternetív Közgazdasági Gimnázium önkénteseinek segítségével, ahol felnőtt és gyerek újraélesztést, defibrillátor használatát és légúti idegentest eltávolítását tanították az érdeklődőknek. Aki erről lemaradt róla (mint én), annak érdekes lehet, hogy a Magyar Vöröskereszt idén újraindított Hősképző programja októberben az újraélesztésre fókuszál, a honlapjukon azt írják, a megyei szervezeteknél lehet érdeklődni az oktatás után.

  Az újraélesztésnek és az elsősegélynyújtásnak ugyanolyan alapismeretnek kellene lennie, mint az értő olvasásnak, az alap matekos műveleteknek, a kresz ismeretének, a szaporodás módjának, a rántotta elkészítésének és a 19 megye felsorolásának.

  A hirtelen szívhalálról és az újraélesztésről írt korábbi cikkünket erre találja, amiben NAK kollégánk elmondja, hogyan tanult meg szakszerűen újraéleszteni a Semmelweis Egyetem ingyenes tanfolyamán.

  *A random futókról utóbb kiderült, hogy szabadnapjukon maratont futó orvosok voltak, és a rosszul lett férfi is felépült.