Tekla
8 °C
20 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • bigyo

  Ha fél a hagyományos kígyóktól, inkább ne nézze meg az alábbi videót, mert az abban tekergő példány, a szokásosnál is jobban a frászt hozhatja önre, ugyanis két feje van:

  A kétfejű rezesfejű mokaszinkígyót egy virginiai kertben találták, és a befogása után egy vadvédelmi központban próbálják elhelyezni – ugyanis bármilyen félelmetes, a szabadban valójában nem sokáig húzná.

  Bár elég ritka, hogy egy kígyónak két feje legyen, azért közel sem példa nélküli. A vonatkozó Wikipédia-szócikk rögtön fel is sorol legalább öt ismert példányt. Az egyiknek húsz évet is sikerült megérnie.

 • Carlo Pedersoli Jr. egy első menetes KO-val kapott ki a UFC Sao Pauló-i gáláján a brazil Alex Oliveirával szemben. Bud Spencer unokája csak 39 másodpercig bírta:

  A váltósúlyú Carlo Pedersoli Jr. 2014 óta számít profi MMA-harcosnak, 11 győzelem mellett két veresége van. Bud Spencert viszont egyik filmjében sem verték meg, csak szólok. És ha már Brazília:

 • Az egy dolog, hogy nemrég mi is el voltunk ájulva, milyen jó koncertet adott cigányzenészekkel együtt a Budapesti Fesztiválzenekar Londonban, de azért az se semmi, hogy a világon a legtöbbet játszott, még élő zeneszerző is hasonlóan van vele.

  Az a hatalmas megtiszteltetés ért minket, hogy tegnap este maga Arvo Pärt füle hallatára muzsikálhattunk a Müpa Budapestben! A legendás zeneszerző 40 év után először járt Magyarországon, és csak azért jött, hogy meghallgassa koncertünket. Óriási élmény volt találkozni a mesterrel, akiből csak úgy árad a jókedv és a nyugalom, így néhány nappal 83. születésnapja után is.

  Ezt írta ki a Facebookra a Budapesti Fesztiválzenekar szombaton, hogy aztán vasárnap még ráerősítsen a dologra egy újabb poszttal:

  Az olyan ülőpróba, mint a mai, nem gyakran fordul elő velünk sem. Ugyanis maga Arvo Pärt mester adott nekünk instrukciókat. Tegnap is megtisztelt bennünket jelenlétével, meghallgatta a koncertet, ma pedig a próbánkra is bejött.

  Persze azért nem valami csodás véletlenről van szó: a zenekar Pärt műveit is játszotta, és játssza majd hétfőn este is a Müpában, Fischer Iván vezényletével.

 • Akinek hozzám hasonlóan van egy kis ("kis") kattanása az űrhajózás, űrkutatás, rakéták, űrszondák felé, az biztosan szívesen rak otthon a falra ilyesmi témájú fotókat, nyomatokat, posztereket. Mivel nemrég hozta a posta egyenesen Skandináviából, szeretném megmutatni a legfrissebb szerzeményemet.

  A svéd Märka Design kifejezetten űrkutatással, tudományos témákkal, filmekkel kapcsolatban tervez és gyárt különféle termékeket, a jó minőségű nyomatoktól kezdve, a pólókon, matricákon át, ékszerekig, miegymásig. Minimalista dizájn, szemnek kellemes színek, ötletes grafikai megoldások jellemzik munkáikat, nekem kifejezetten kedvencem a kis céget vezető Katarina Eriksson építész, dizájner, űrszakértő által tervezett West Area Computing Unit fiktív patch, ami a NASA programozással foglalkozó matematikusainak – mind afroamerikai nők – állít emléket.

  A bonyolult képletekből, számításokból álló gomolygó füstön és lángcsóván lovagol az űrbe egy Atlas LV-3B rakéta, ami a Mercury-programban az első amerikai űrhajóst, a két éve elunyt John Glennt vitte Föld körüli pályára 1962-ben. Az erős szimbolikájú kép arra emlékeztet, hogy mennyire fontos volt az élő kompjútereknek is hívott matematikus nők munkája az amerikai űrprogram legelején, amiről egyébként A számolás joga (Hidden figures) 2016-os film is szól.