Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Nem az új bemutatkozás megszokása. Nem a személyi elkészítése. Nem az útlevél, nem is a bankkártya. Hanem a Wizz Air-tagság átiratása.

  Tegyük fel, hogy esküvőnk volt, ahol megváltozott a nevünk – ilyenkor a házasság miatt ingyenes a névváltoztatás. A lakcímkártyát, ha nem a többnyire legrosszabb, 17 órás sávban megyünk be a kormányablakba, ott helyben megcsinálják. A személyi is gyorsan megvan: pár nap alatt megjön oda, ahova kérjük, de addig is ott az ideiglenes személyi.

  A TAJ-kártya egy fokkal lassabban érkezik meg, ráadásul nem is lehet a kormányablakba kérni a kipostázást, de azzal is minden oké (azon kívül, hogy fogalmam sincs, ki találta ki, hogy egy csupán háromsornyi infót tartalmazó kártyának akkorának kell lennie, hogy az egyik szabványos kártyahelyre se férjen be a pénztárcába).

  A bankkártyával a legkevesebb a gond: elvileg bármit rá lehet írni egy bankkártyára, szóval azt nem muszáj megváltoztatni. De most jön a feketeleves.

  Tegyük fel, hogy van egy Wizz Air klubtagságink: akár megvettük, akár egy bankkártyához adták, ezt módosítanunk kell, mert a foglaló és az utazó neve nem fog stimmelni, nem tudjuk kihasználni a kártya előnyeit, ha pedig új szerződést kötnénk, az meg pénzkidobás lenne, sőt, a Wizz Air számlánkon lévő összeget is veszni hagynánk. Plusz az is előfordulhat, hogy már van egy repülőjegyfoglalásunk, és akkor ott is meg kell változtatni a nevünket, mert még a végén nem jutunk fel a saját helyünkre. 

  Csakhogy a tagságunk nevét a saját profiloldalunkon nem tudjuk megváltoztatni, a Wizz Air honlapján pedig hosszú böngészés után sem lehet találni ehhez útmutatót, hogy mit tegyünk  pedig kell, hogy legyen rá megoldás, valószínűleg nem marad minden embernek ugyanaz a neve egész életében, mint egy tagsági megkötésekor.

  Szóval egy megoldás marad, felhívni az emelt díjas ügyfélszolgálatot, ahol megtudjuk a következő dolgokat:

  • két levelet kell írnunk egy telefonban lediktált központi címre, ami máshol nem található meg a Wizz Air honlapján
  • az első levélben el kell küldenünk a házassági anyakönyvi kivonatról egy fotót
  • ugyanebben a levélben a személyinkről is
  • de ezt nem szabad csak úgy simán mellékletben elküldeni, hogy bárki hozzáférhessen, hanem egy olyan fotómegosztó oldalra kell feltölteni a képeket, ahol jelszóval le tudjuk védeni őket
  • ezután írni egy második levelet, oda megírni, hogy mit is szeretnénk (névváltoztatást, ha még nem adtuk fel a dolgot)
  • mellékelni a Wizz Air számlaszámunkat, és amennyiben van, a foglalási kódunkat és a járatot
  • majd megírni ebben a második levélben az első képeket feloldó jelszavakat
  • végül miután ezeket elküldtük, újra visszahívni őket, hogy megvagyunk, mehet a dolog.

  És ez az a pillanat, amikor kiderül, hogy az általunk küldött első levelet nem kapta meg a Wizz Air. A rövid üzenetet, amiben az egyébként elsőre megbízhatónak tűnő screenshot.net linkjeivel küldtünk titkosított képeket, vagy a Gmail, vagy a Wizz Air levelezőrendszere spamnek érzékelte, ezért visszadobta a fiókunkba. Ha megpróbálunk valami trükköt, például a képeket nem direktben linkeljük, hanem kijelöljük az email szövegét, és arra tesszük a hivatkozást, úgy sem sikerül elküldeni. Majd úgy sem, hogy a TinyUrl.com segítségével rövidebbre varázsoljuk őket. Minden visszahullik.

  Szóval jöhet egy újabb telefon, amiben kiderül, hogyha nagyon nem megy a dolog, akkor mellékeljük a képeket a korábban sikeresen elküldött levelünk után egy következő üzenetben – csak írjuk hozzá, hogy beleegyezünk az adataink szükséges felhasználásába (kösz, GDPR), ezután pedig hívjuk vissza őket újra.

  És aztán a harmadik vagy negyedik telefonbeszélgetés és egy-két ezer forinttal megnövekedett telefonszámla után végül sikerült minden.

  Ehhez képest két hét leforgása alatt az V. kerületi kormányablakban elintéztek egy személyit, egy lakcímkártyát, egy TAJ-kártyát, és a beadási kérvénytől számítva a negyedik napon már megkaptam az sms-t, hogy átvehetem az útlevelem – jócskán a törvényileg kötelező 20 napon belül.

  Ja meg ügyintézés közben nem érzi magát teljesen hülyének sem az ember.

 • Fülek + tekintet + orrlikak + testfelépítés --->10/10.

  Születése kisebbfajta szenzációnak számított, amiről természetesen beszámoltunk>>>

 • Augusztusban járta be az amerikai és kanadai sajtót: a híres torontói zongorista, a nyolcvanéves Scott Cushnie eltűnt.

  A vakon született férfi blues és rock bandákban játszott az 1950-es évektől, és például az Aerosmith-szel is zenélt már. Egy torontói idősek otthonában élt, amikor nyoma veszett, de az egészsége még jó volt. Senki nem tudta, mi történhetett vele.

  zongi.PNG

  Egy kanadai család augusztusban telefont kapott: azonnal menjenek be a halottasházba, hogy ott azonosítsanak egy férfit. Odamentek, az azonosítás megtörtént, azt állították, a férfi a rokonuk, így a testet odaadták nekik, akik így azt eltemethették.

  Eltelt két hónap, amikor múlthéten valami furcsa történt:

  a nem is olyan halott rokon visszatért.

  De jogos a kérdés: akkor vajon ki feküdt idáig a család sírjában?

  Szintén múlthéten Scott Cushnie egyik barátját felhívta a rendőrség: azt gyanítják, megtalálták az eltűnt zenészt, 

  csak éppen egy másik család már eltemette.

  A rendőrség szerint augusztusban egy autós látott egy idős férfit összeesni az utcán, aki kihívta a mentőket, de a kórházba vezető úton a beteg meghalt. Így egy halottasházba került. Akihez aztán kihívtak egy családot, akik azonosították a testet, és eltemették. 

  Szóval a szakértők most épp exhumálják az eltemetett halottat, hogy biztosra menjenek, hogy vajon tényleg Cushnie feküdt-e végig a sírban. Az értesített barát már biztos abban, hogy az idős zenész az, és azt is mondta, megkönnyebbült, hogy a férfi nem eltűnt, hanem tisztességesen el lett temetve. "Isteni humora volt. Ha most olvasná ezt a történetet, még ő is nevetne", mondta.

  (BBC)

 • Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja, és ezért a KDNP kiadott egy közleményt, amiben olyan nemes gondolatok szerepelnek, minthogy

  ez a világnap minden politikai szerveződés számára felszólítás: nem adhatjuk fel, nem veszíthetjük szem elől a célt, hogy minél kevesebb embertársunkat sújtsa a nélkülözés terhe.

  A párt, ami az elmúlt 8 év minden kormányzati törvényjavaslatát gond nélkül megszavazta, köztük legutóbb a hajléktalanokat vegzáló törvényt is, ami az utcára került emberek családi emlékeit is megsemmisítésre ítéli, nem átall olyan állításokat tenni, mint például hogy

  nekünk, kereszténydemokratáknak elsődleges szempontunk az emberi méltóság tiszteletben tartása, amellyel együtt járnak a méltó életkörülmények megteremtésére irányuló erőfeszítéseink. Bízunk abban és tenni fogunk továbbra is azért, hogy egyre kevesebb ember éljen szegénységben.

  De mielőtt nagyon felmenne a pumpa, térjünk át olyan civilekre, akik valóban tesznek is a szegénység ellen. Például ott van Molnár-Gál Béla, a kazincbarcikai Don Bosco Iskola igazgatója, aki hátrányos helyzetű diákoknak szeretne szakmát adni a kezükbe. Vagy ott van Kisné Lovasi Mária, aki egy szociális intézmény vezetőjeként időskorú emberek gondozásáért felelt, majd nyugdíjasként rászoruló családokat támogató csoportot hozott létre.

  De ne feledkezzünk el a civilszervezetekről sem, például az Oltalom Karitatív Egyesületről, a Budapest Bike Maffiáról vagy a Heti Betevőről. Mindannyiuk az idei Jószolgálat-díj kategóriagyőztese volt.

  És ha már ez a szegénység elleni küzdelem világnapja, akkor ők biztosan megérdemelnének egy kis támogatást. A pénzt tuti, hogy nem önajnározó közlemények kiadására fogják elkölteni.