Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Merthogy állítólag ekkora bírság (akár maximum 20 millió euró) zúdulhat azok nyakába, akik nem tartják be az európai uniós adatvédelmi rendelet, a GDPR előírásait. Ez a szabály május végétől él, pontosabban már hatályos, csak a bevezetésére adtak némi felkészülési időt. Elég bonyolult a szabályozás, például egy étteremnél személyes adatok tárolásának számít egy olyan, akár évekkel korábbi naptár is, amibe az asztalfoglalást kérő vendégek nevét és telefonszámát írták fel.

  Az adatvédelmi hatóság vezetőjének korábbi nyilatkozataiból kiderül, nemcsak a multik, de a kis- és középvállalkozások sem számíthatnak mentességre egy ellenőrzés során, ha nem tudják igazolni, hogy legjobb tudásuk szerint felkészültek a GDPR szabályaiból. És hogy tényleg felkészültek-e? Én például megfelelő képzés után nemsoká tesztet fogok írni belőlük, de egy pár fős cégnél erre aligha lehet alapozni. De sebaj, rájuk is gondoltak – én például ezen a weboldalon tesztet töltögetve gyakoroltam. Itt is meg kellett adnom egy cégnevet és egy email-címet, amiről egy darabig azt gondoltam, hogy ha rányomok, jön a villogó felirat, hogy Haha, hapsikám, hát már itt elbuktál, ilyeneket nem adunk meg csak úgy!, de semmi ilyen nem történt. Viszont megtudtam azt is, hogy „kidolgozott és leírt” módszerünknek kell lennie arra az esetre, ha például elő kell keresni „az összes olyan papírt, amikre üzleti partnerek ügyvezetőinek/kapcsolattartóinak neve van felírva”.

  Hát egyébként nem tudom, milyen hatékonysággal fogják ezt betartani, de ha a következő években a pár százezres hazai kkv-szektorban kilő az EU-ellenesek száma, nem fogok meglepődni.

 • És hogy konkrétan Dezső András mennyit tud? Szinte biztos, hogy ma még kevesebbet, mint szombat este fog. Akkor, hattól beszélget ugyanis kollégánk Krekó Péterrel, a Political Capital ügyvezető igazgatójával Krekó új könyvéről, az Álhírek, dezinformáció és összeesküvés-elméletek című kötetről a Millenárison, az idei könyvfesztiválon. Krekó egyebek mellett azzal foglalkozik, hogy lehet társadalmi szinten védekezni az agymosás ellen, és hogy milyen jelekről ismerhetjük fel, hogy éppen egy politikai irányítású médiagépezet hatása alatt állunk.

 • DbKML7BX0AEwBj0.jpg-large

  Mármint abban, hogy a májusban érkező, második szóló Star Wars-film mégis csak remek lesz, ahogy a Zsivány egyes is az volt.

 • Egy mentős és egy tűzoltó barátságnak köszönheti életét az a budapesti férfi, akit a hét elején szolgálaton kívüli szakemberek élesztettek újra egy boltban – számolt be az OMSZ a Facebookján.

  A két életmentő gyakran találkozott munkán kívül is, épp együtt vásároltak, amikor észrevették, hogy fekszik valaki a bolt padlóján, körülötte több ember állt.

  Mentőt már hívtak a bolt alkalmazottai, de nem vizsgálták meg a bajba jutott férfit, akinek ekkor már nem volt vérkeringése, se légzése. A szakavatott mentőápoló ekkor elvégezte a vizsgálatokat, tűzoltó barátja pedig tájékoztatta a mentésirányítót a helyzetről. Azonnal megkezdték az újraélesztést. A gyors, szakszerű mellkaskompressziók hatására, a kiérkező mentősök segítségével, rövid időn belül sikerült stabilizálni a férfi állapotát.

  Végül saját szívműködéssel és légzéssel adhatták át a beteget az intenzív osztályon.