A tévék főzős műsorai közegészségügyi katasztrófák
Átlagosan 50 másodpercenként követnek el valamilyen higiéniai hibát a német főzőműsorok főszereplői - állapította meg a német kockázatértékelési intézet (BfR) az MTI híre alapján. A szakértők különböző televíziós sorozatok 100 epizódját elemezték, figyelve a nem megfelelő konyhai higiéniára. Problémák:
- a szakácsok a főzés során bepiszkított kezüket gyakran csak megtörlik a konyharuhában,
- ezzel a koszos kézzel sózzák vagy fűszerezik meg az ételt,
- két munkafolyamat között nem tisztítják meg alaposan a vágódeszkát,
- a szakácsok vakarózás, tüsszentés vagy köhögés után nem mosnak kezet.
A BfR szerint a televízióban látott nem megfelelő konyhai higiénia nyomot hagy a nézőkben.
Azok, akik kifogástalan higiéniát mutató főzővideókat néznek, a recept elkészítésekor maguk is kevesebb hibát vétenek, mint azok, akik kevésbé higiénikus műsort láttak
- áll az intézet jelentésében. Az intézet szerint Németországban évente több mint 100 ezer olyan megbetegedést jelentenek, amelyek valószínűleg baktériumokhoz, vírusokhoz vagy parazitákhoz köthető élelmiszerfertőzésekre vezethetők vissza.