Emánuel
3 °C
13 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Ez itt fent egy Excel-táblázat.

  Matt Parkernek, a Youtube-on 440 ezer követővel rendelkező Stand Up Maths című csatorna matematikusból lett humorista tulajdonosának feltűnt, hogy az elektronikus kijelzők valójában táblázatok, ahol a pixelek mindössze a piros, a zöld és a kék színek eltérő fényerejű képpontjait jelenítik meg.

  Ebből jött az ötlete, hogy Excel-ben is lehetne ábrázolni ezeket a képpontokat úgy, hogy az egyes cellák hétterének a piros, a zöld vagy a kék csatornák megfelelő árnyalatait rendeli. És meg is csinálta a konvertálóalkalmazást, ami bárki számra elérhető.

  Természetesen kipróbáltuk. Vettük Mabel képét a Csengetett, Mylordból, ezt:

  a546246fd82df0f9e256eb68146e3307

  ...és pár másodperccel később már meg is kaptuk a fenti Excel-táblázatot, amelyből eléggé kizoomolva valóban felfedezhetők a híres mosogatónő ismerős ráncai. Ha jobban megnézzük ugyanakkor, a fájl valóban táblázat, ahol az egyes cellák az adott színcsatorna világosságát jelölik 0-tól 255-ig:

  mabel2.png

  Az finom lesz.

 • Múlt héten írtam meg, hogy virágba borult a Kalifornia déli részén fekvő Colorado sivatag a szokatlanul csapadékos tél miatt. Az Anza-Borrego Állami Park most nem a homoktól, hanem a nyíló virágoktól sárgállik. 

  Az AFP most egy videót posztolt a nemzeti parktól másfél órányi autózásra lévő Diamon Valley Lake környékéről, ami megdöbbentő átváltozáson ment át a rengeteg eső miatt:

 • Hétfőn írtam arról a VHS-kazettáról, amit a most folyó budapesti lomtalanításon találtam, egy kisebb hulladékkupac és néhány esküvői fotó mellett. Amikor a fotót csináltam, majd a posztot megírtam, fel se tűnt, de egy szemfüles olvasóm, Ferenc, kiszúrta, mi az igazán szívszorítóan szomorú ezen a képen:

  le van ragasztva a kitört pöcök, vagyis már régen letörölték róla az esküvői emlékeket. Ráadásul mivel nem írták rá, hogy Rocky IV, így valószínűleg valami totál lényegtelen dolgot vehettek rá.

  Ezek után még nehezebb abban reménykedni, hogy a kazetta azután került a történelem – és a 13. kerület egyik – szemétdombjára, több esküvői fotó mellett, hogy előbb a digitális technológia vívmányait élvezve archiváltak róla mindent dvd-re vagy a felhőbe.

  házasságkötésünk
  Fotó: Haász János / Index
 • A Ripostnál általában hajlamosak kombinálni a kormányközeli szervilizmust a totális elmebajjal, azonban arra tényleg nehéz szavakat találni, ami ma az embereket a napilap címlapján fogadta:

  A Ripost magyarrá avatja Marco Rossit!

  - írják a címlapon, és most hagyjuk is azt, hogy vajon Rossi mestert mennyire érdekelheti, hogy Ómolnár Miklós bulvárpropagandája mivé fogadja éppen. Ennél sokkal fontosabb, hogy a Ripost agysebészei konkrétan még magyar nevet is adtak a szövetségi kapitánynak, ami nem más, mint

  Veres Márk.

  Mert ugyebár a rossi/rosso olaszul pirosat jelent.

  Éppen ezért játszunk is el a gondolattal, hogy mi lett volna, ha a Ripost honosítói nem csak Rossit fogadják tiszteletbeli magyarrá, hanem az összes korábbi külföldi szövetségi kapitányt is.

  • Lothar Matthaus = Lotaringiai Mátyás
  • Erwin Koeman = Kumin Ervin
  • Bernd Storck = Gólya Bernárd
  • Georges Leekens = Lékay György