Irén, Írisz
5 °C
15 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Például az, hogy essen az eső? A március idáig igencsak száraz volt, csak a 15-ei hosszú hétvégén esett számottevő csapadék. Ez eléggé meglátszik az OMSZ agrometeorológiai térképén is, mely szerint a nyugati országrészt leszámítva már aszályos a helyzet, sőt, van ahol már súlyos a probléma.

  Aszályindex
  Aszályindex
  Fotó: met.hu

  Ráadásul ez az elkövetkező 10 napban nem is fog megváltozni. Bár hétfőn is jön hidegfront, csak az Őrség környékén várható, hogy a csapadék eléri a 10 mm-es mennyiséget.

  Természetesen ez nem azért baj, mert megporosodik otthon az esernyő, hanem azért, mert a mezőgazdaság nagyon nehéz helyzetbe kerül, ha ez így marad.

 • Erik Singer az egyik kedvenc szakértőm az interneten, foglalkozása alapján "dialect coach", azaz segít színészeknek megtanulniuk bizonyos akcentusokat, beszédtani technikákat, és a Wired videóban rendszeresen feltűnik az egyébként nagyon megnyugtató hangján és stílusával okoskodni. Mások is szeretik, az eddigi videóit milliók nézték meg, ezt a két évvel ezelőttit például 9,3 millióan.

  Most amerikai elnökök filmes és sorozatos ábrázolásain fut végig, és kiértékeli, hogy kinek milyen jó az akcentusa:

  És ha valaki megnézi a legvégéig a legújabb videóját, ahogy én is tettem, akkor kiderül, hogy Singer éppen Budapesten van, és sajnos mást nem lehet megtudni (a beköszönésben csak a Wired-alkalmazást reklámozza), de azt igen, hogy dolgozik. De vajon min? Dűne? A Witcher-sorozat? Nope! Az IMDb szerint a Harry Haft című életrajzi filmen dolgozik, amiben Ben Foster fogja játszani a címszereplő bokszolót, aki Auschwitzban a többi fogollyal meccselt az őrök szórakoztatására. Haftot Ben Foster alakítja, feltűnik a filmben még Vicky Krieps és Danny Devito, a rendező Barry Levinson (Amikor a farok csóválja), a filmes portál szerint Úrkúton és Ócsán is forgattak már.

  eriksinger clk
 • Ausztrália egyik nevezetessége, hogy minden más országnál több fura, egyes esetekben igen veszélyes állat él ott. Az országban bármilyen ártatlan érintkezés a természettel könnyen vezethet nem várt találkozáshoz, mint ahogy azt Dac és Daniel példája is mutatja.

  A két férfi horgászni ment a hétvégén a kontinens északi területén, de a kapás nem egészen úgy alakult, ahogy tervezték. Mikor egyikük érezte, hogy valami nagy akadt a horogra, elkezdte felvenni a telefonjával a manővert, ennek köszönhetően sikerült megörökíteni a sokkoló jelenetet. A horogra akadt óriás sügért ugyanis valaki más is kinézte magának, és az sem riasztotta vissza, hogy közben a horgász elkezdte kiemelni a halat a vízből, inkább jött vele együtt. 

  Igen, egy 4 méteres sós vízi krokodilról van szó, amely kontrollálhatatlan ordítást, anyázást, és menekülést váltott ki szerencsétlen horgászokból, miközben a sügért is bekebelezte.

  kroki

  Baja szerencsére senkinek nem lett (a sügért leszámítva, rip), a két horgász az incidens után felmászott egy fára, és várta, hogy a hüllő visszahúzódjon a vízbe. 

  (ABC)

 • Tammy Lewis a koraszülött-intenzívosztályon 1985-ben
  Tammy Lewis a koraszülött-intenzívosztályon 1985-ben
  Fotó: Tammy Lewis

  Tammy Lewis 24 hétre született a texasi Temple város Scott és White Kórházában. Világra jöttekor ő volt a Texasban született legkisebb súlyú életben maradt koraszülött, hiszen születéskori súlya mindössze 567 gramm volt.

  Ilyen körülmények között a koraszülöttek túlélési rátája mindössze 5-10 százalék, Lewis mégis életben maradt, és a következő 16 hetet a kórház újszülöttintenzív-osztályán töltötte, miközben gépekkel segítették a légzését. 

  Ma ugyanezen az intenzív osztályon dolgozik neonatológusként,

  és így emlékszik a CNN-nek: 

  Munka közben naponta eszembe jut, hogy mekkora áldás, hogy ma itt lehetek. Látom a szülőket, akiknek rossz hírekkel kell szembe nézniük, és ilyenkor szükségük van némi fényre és reményre. De vannak sikertörténetek, és én egy vagyok közülük.

  Tammy Lewis manapság, ugyanazon az intenzív osztályon
  Tammy Lewis manapság, ugyanazon az intenzív osztályon
  Fotó: Rusty Schramm / Baylor Scott & White Health