Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A hanglemezek esetében nem számít szokatlannak, hogy a lemezjátszó tűjének túlfutását megakadályozni hivatott kifutó barázdába titkos üzeneteket rejtenek a felvétel során, az ugyanakkor egyáltalán nem mindennapos, hogy egy egész programot rejtsenek el benne.

  Valószínűleg ennek köszönhető az, hogy a Prodigal nevű keresztény rockzenekar 1984-es, Electric Eye című lemezére rejtett programot egészen eddig nem találták meg, de a 8-Bit Show And Tell nevű YouTube-csatorna végre lerántotta a leplet a dologról.

  A program egyébként nem túl bonyolult, Albert Einsteintől és Jézustól vannak benne idézetek, de az egész így is marha érdekes, főleg mert ennyi ideig rejtve tudott maradni.

  (via)

 • Valószínűleg nem a társasjátékok jutnak eszébe először az embernek, mikor meghallja Jimi Hendrix nevét, de egy pár napja előkerült tavalyi interjú alapján ezt is fel lehet írni azon dolgok közé, amiben kiemelkedően teljesített – feltéve, hogy előtte LSD-t fogyasztott.

  Minderről Graham Nash, a Crosby, Stills & Nash egykori, meg a The Hollies jelenlegi tagja beszélt, mikor a '60-as és a '70-es éveket idézte fel, és hát természetesen itt Hendrixet sem lehetett kihagyni.

  Jimi gyakran játszott Rizikót LSD-n, és én személy szerint soha nem tudtam legyőzni, egészen elképesztő volt. Volt affinitása a katonasághoz, ejtőernyős is volt, és nem tudom, tudták-e, de soha senki nem győzte le Rizikóban.

  – mondta Nash a legendás gitárosról, aki amúgy tényleg volt ejtőernyős, méghozzá a 101. légi szállítású hadosztályban.

  Tekintve persze, hogy a Rizikóban a csaták kimenetelét dobókockával kell eldönteni, elég kicsi az esélye annak, hogy Hendrix sosem kapott ki, de az biztos, hogy szerette a játékot, még kép is van arról, ahogy Rizikózik:

  llllta0r2pvz6xyme9ta

  (via)

 • BIG SEE design-díjat kapott Ljubljanában, Kádár Balázs formatervező újragondolt fokosa. A fokos modern és letisztult designja korábban már megkapta a 2018-as Magyar Formatervezési Díj elismerést is. A szlovéniai versenyen a szakértő bizottság az újszerűséget, az eredetiséget, a kulturális és szociális hatást, a funkcionalitást, valamint a kivitelezés minőségét díjazta.

  A tervező leírása szerint a közel ötezer éves múltra visszatekintő fokos egy baltához hasonlatos szerszám, mely munkaeszközként és fegyverként is funkcionál. A legnagyobb különbség a baltához képest, hogy a fokosnak a vágó élével átellenes oldalán található egy fok, ami szúrásra vagy zúzásra is alkalmassá teszi az eszközt. Számos monda és legenda kapcsolódik a fokoshoz, fontos szerepet töltött be a párbajokon, az avatási rítusokban, esküvőkön és a mulatságokon bemutatott táncok kiegészítő eszközeként, ezért a szükségszerű használaton túlmenően egyfajta kultikus nemzeti tárggyá is vált. A legszembetűnőbb változtatás a régi idők megoldásaihoz képest az, hogy a fokos feje és nyele egyetlen acéllemezből készül. Ez a kialakítás megszünteti a fej kilazulásának esélyét és lehetőséget kínál az extrémebb igénybevételre is. Az új design mellett az eszköz megőrizte a fokosok előnyeit, könnyű, gyors és agilis szerszám. 

 • A tengerpartról beljebb költöztetik Dániában az 1900-ban épített Rubjerg Knude világítótornyot, ami vesztésre áll a homokkal szembeni harcban.

  A költöztetésre a homok miatt van szükség, ha a helyén hagynák az évente 250 ezer turista által látogatott világítótornyot, az rövidesen a tengerbe dőlne a pusztító erőhatások miatt, így viszont megőrizhetik az utókornak. Az elhomokosodó dán tengerparti rész egyébként nem csak a toronyra van hatással, korábban pont a turisták kiszolgálására egy múzeumot és büfét is építettek a torony mellé, ám idővel ezeket is ellepte a homok, így később aztán le is bontották ezt a két épületet.

  Ezen a videón még látszik a két, már lebontott épület alapja, itt pedig egy kép is látszik még róluk, homokkal tömve.

  A tornyot egyébként nagyjából 80 méterrel vontatják beljebb egy sínrendszeren – ez eléggé bevett szokás az épületmozgatási világban.