János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az év leghosszabb napját ünnepelték tegnap Spanyolországba:  a tánc, éneklés és tűzugrás után pedig felgyújtották ezt a szép papírmasé szobrot:

  Minden évben készülnek a spanyolok erre a napra, már délután kimennek a tengerpartra, és ott tábortüzeket építenek. A tábortűznél a leggyakoribb szokás szardíniát sütni. Éjfél után, a hagyomány szerint hétszer át kell ugrani a tűzrakásból megmaradt parazsat. 

  A következő napokban pedig népi ruhába öltöznek az alicantei lakosok, hogy így tisztelegjenek a város védőszentje előtt. Az ünnepség végén a fából épített szobrokat lobbantják lángra.

 • New Yorkban valószínűleg nem egy jó hentes van, de a Union Pork Store nevű bolt szerdán egy kis ideig mindenképpen a többiek elé tudott kerülni azzal, hogy

  megcsinálták a világ legnagyobb hot dogját.

  A gigantikus hot dogot egy húszkilós virsli és egy tizennégy kilós kifli alkotja, előbbi amúgy így néz ki:

  A bolt egyébként a Guinness-rekordra is ráment a hot doggal, ami már csak azért is érdekes, mert ebben a kategóriában még nincsen fennálló rekord. A szétdarabolt hot dogot amúgy pont szerda, vagyis ma délután, ezekben az órákban lehet elfogyasztani a New York-i Ulysses étteremben, az ebből befolyó bevétel pedig egy veteránokat segítő nonprofit szervezethez vándorol majd.

  (via)

 • Az MTI híre szerint átszámítva több mint 80 ezer forintjába került egy kanadai nőnek, hogy bikiniben napozott az olaszországi Velence egyik közparkjában. 

  A 23 éves turistát a műemlékváros új, megszigorított házirendje alapján büntették meg, miután rendőrök vették észre, hogy fürdőruhában sütkérezik a pályaudvarhoz közeli Papadopoli-parkban.

  Az önkormányzat honlapján olvasható rendelet szerint a lagúnák városában tilos fürdőruhában vagy félmeztelenül flangálni, közterületen tartózkodni, tömegközlekedési vagy akár privát járművön utazni.

 • Már egy ideje dübörög a Csernobil-láz, hála az HBO sorozatának. Viszont ahogy az Indexen nemrég megjelent kvízből kiderült, nem kell ahhoz atomkatasztrófa vagy évtizedes karantén, hogy valami vacakul nézzen ki, így például pár magyar kórház is úgy néz ki, hogy az akár Pripjatyban is lehetne. 

  Kicsit hasonló elképzelésre épült egy két évvel ezelőtti művészeti projekt, amit most szembe terelt velem a közösségi média, amely azt a kérdést teszi föl: Mi a különbség Csepel egyes részei és valami posztapokaliptikus scifi helyszíne között? A válasz pedig valami olyasmi, hogy alapvetően csak az atmoszféra. Ha például egy csepeli biciklizés alatt fölvett videóra alávágjuk Andrej Tarkovszkij gyönyörű, Sztalker című filmjének hangsávját, gyakorlatilag olyan, mintha a Zónában lennénk, ahogy ez Somló Dávid 2017-es, Horizont című videójában látható. 

  Aki nem látta volna, az 1979-es filmben egy író, egy tudós és vezetőjük, a sztalker akar bejutni a katonaság által szigorúan őrzött Zónába, ahol valamilyen ki nem fejtett esemény miatt a valóság szabályai felborultak, és ahol állítólag van egy szoba, ami teljesíti az emberek vágyait. A Zóna nagyjából úgy néz ki, mint a csernobili lezárt zóna (bár a film hét évvel megelőzte a szerencsétlenséget), egy katasztrófa után magára hagyott iparvidék. Vagy, ahogy Somló művéből kiderül, mint Csepel. Csak ott nem biztos, hogy van minden vágyat valóra váltó szoba. 

  csepel sztalker.PNG
  Fotó: Somló Dávid /Vimeo