Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az amerikai Hebron város rendőreinek különös kihívással kellett szembenézniük szerdán. Egy férfit üldöztek, aki a szemtanúk beszámolója alapján mindössze egy kalapot viselt, egyébként teljesen meztelen volt. Hogy teljes legyen a kép még valamennyi sör is volt nála és így menekült a rendőrök elől. Befutott egy kukoricaültetvénybe és ezzel sikerült is leráznia üldözőit.

  A rendőrök ekkor drónnal próbálták megtalálni az ismeretlen férfit, de végül a hatalmas hőség miatt ez sem vezetett eredményre. 

  A hírek alapján úgy tűnik, hogy a férfinek sikerült elmenekülnie. Viszont aki járt már kukoricásban az tudja, hogy valószínűleg nem úszta meg sérülések nélkül a menekülést. 

  (viaCountryrebel)

 • Október 21-én Magyarországon is elindul az ősz egyik legérdekesebb új sorozata a Watchmen. Alan Moore/Dave Gibbons képregényeiből már készült filmes feldolgozás, az HBO szériája viszont inkább egyfajta remix lesz, ami átvesz bizonyos karaktereket és témákat a képregényekből, de új történeteket kanyarít köréjük. 

  A szereplőgárda elég jó nevekből áll, a főbb szerepekben Jeremy Irons, Regina King, Don Johnson és Jean Smart láthatóak. A vezető író és showrunner pedig Damon Lindelof, aki olyan sorozatokat készített korábban, mint a Lost vagy a The Leftovers (Itthon A hátrahagyottak címen volt látható).

  A legújabb előzetes alapján úgy tűnik, hogy nagyon sajátos hangulatú sorozatra van kilátás, de a történetről túl sokat még mindig nem tudni.

  A korábbi előzetest itt lehet megnézni.

 • Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a sakk bármilyen szinten egy lapon említhető egy maraton lefutásával, pedig valójában a két sporttevékenység nagyon is összemérhető. Az ESPN az amerikai-olasz Fabiano Caruana sakknagymester példáján keresztül részletesen bemutatta, hogy a professzionális sakk mennyire emberpróbáló dolog, nemcsak szellemi, hanem fizikai értelemben is.

  Versenyek előtt Caruana - aki jelenleg második a világranglistán - kőkemény edzéstervet teljesít: napi 8 kilométer futás, egy óra tenisz, fél óra kosárlabdázás és legalább egy óra úszás. Bár az józan ésszel is belátható, hogy órákon keresztül ülni, és folyamatosan koncentrálni elég megterhelő, azonban egy intenzív sakkmeccs lényegesen durvább, mint elsőre hinnénk. Tavaly októberben a Polar egy 21 éves sakkozó szívritmusát figyelve arra jutott, hogy Mihail Antipov két óra sakk alatt 560 kalóriát égetett el, ami nagyjából annyi, amennyit Roger Federe egy óra tenisz alatt.

  Még meglepőbb adat, hogy Robert Sapolsky, a Sanfordi Egyetem stresszkutatója szerint egy profi sakkozó egy torna egy napja alatt akár 6000 kalóriát is elégethet, ami a háromszorosa annak, amennyit egy átlagember bevisz a szervezetébe egy nap. A kutató szerint a sakkozók verseny közben háromszor gyorsabban vesznek levegőt, felmegy a vérnyomásuk, izmaik folyamatosan összehúzódnak és elengednek, így olyan megterhelés éri őket, mint a maratonistákat. 

  Sakkozás közben a versenyzőket folyamatosan, lépésről lépésre stressz és szorongás éri, ami miatt sokkal több energiát használ fel a szervezetük, mint ugyanazon embereké, aki csak simán ülnek. Egy napokig tartó sakktorna a világ legdurvább diétája is egyben: Caruana egy veseny alatt 5-7 kilót is le tud dobni. A portál felidézte, hogy Anatolij Karpov az 1984-es sakkvébé 48 meccse alatt több mint tíz kilót adott le, az akkori szakkomentátor szerint a végére úgy nézett ki, mint aki meghalt.

  (via ESPN)

 • Az Amerikai Egyesült Államok három államában is fura pulzáló viharfelhők tűntek fel szerdán. A clevelandi meteorológiai központ posztolta a jelenségről készült timelapse videót.

  Viszont a látszattal ellentétben ezek nem felhők, hanem szitakötő rajok. Norman Johnson, az Ohio Egyetem professzora elmondta, hogy általában nem rajokban szállnak a szitakötők, de a helyi időjárási viszonyok miatt gyűltek így össze.

  Ez a jelenség nemcsak a radarképen volt látványos, hanem a parkban sétálva is:

  A bejegyzés megtekintése az Instagramon

  Dragonfly swarm in NE Ohio #neohio #mohicanhills #dragonflyswarm

  I'm The Pilot's Wife (@imthepilotswife) által megosztott bejegyzés,

  Johnson szerint, még sok kérdés felmerül a szitakötők vándorlásával kapcsolatban. Azt sem tudjuk, mekkora távolságot tudnak megtenni, egyes kutatások szerint az átlagos távolság naponta 13 kilométer, de akár 140 kilométerre is eljuthatnak.

  szitakoto-usa.gif
  Fotó: NSW Cleveland / Twitter  via CNN