Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Szűz Mária szolgálattételéről és az irgalmasságról beszélt Ferenc pápa advent második vasárnapján, amikor a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából mondott beszédet.

  Az MTI híre szerint elmondta: mások segítését „kiabálás és hivalkodás, reklám nélkül” kell végezni, mivel a „szeretetnek és az irgalmasságnak nincsen szüksége arra, hogy trófeaként mutassák fel”.

  A pápa beszélt a normandiai négyek, Franciaország, Németország, Oroszország, Ukrajna hétfői párizsi találkozójáról is, és a „Kelet-Ukrajnát érintő fájdalmas konfliktus” megoldását sürgette. Hozzátette: erős imával kíséri a találkozót annak érdekében, hogy a politikai párbeszéd békét és igazságot teremtsen a térségben.

 • Egy japán étteremlánc, a Katsuya bevezeti új fogását, a rámenes burgonyakrokettet, írja a SoraNews.

  Íme, a rámenes krokett
  Íme, a rámenes krokett
  Fotó: Katsuya

  Japánban nagy tradíciója van a rámenezésnek, a mindennel is tele lévő tésztaleves fogyasztásának. A cikk szerint minden jó benne, ami csak jó lehet, hiszen meleg, ízes, telítő, szóval lényegében szerintük csak egy baj van vele: nincs kirántva.

  Erre találta ki megoldásként a tonkatsu (kb. rántott karaj) specialista Katsuya étterem, hogy köretként december 9-től bevezeti a rámenes burgonyakrokettet is. Az étteremlánc ehhez összefogott a helyi rámen-specialista étteremmel, a Korakuennel és együtt létrehozták

  A burgonyából készült, de rámen alapanyagokkal töltött krokettet

  A krokettet menüként fogják árulni egy szelet tonkatsu, egy adag miso leves és fehér rizs mellé. Japánnak egyébként nem ez az első őrülete, itt csinálták meg például a majonézes fagylaltot és a pizzarulettet is.

 • Tavaly júliusban jelent meg Az irodalom merülése: írók, nyár, Balaton címmel egy Nagyképünk, amihez a Petőfi Irodalmi Múzeum nyílt kiállításának, a Balatoni nyár. Írófényképek az 1950-es, ’60-as, '70-es években című tárlatnak az anyagaiból válogattunk fotókat. Örkény István lobogó hajjal, Nemes Nagy Ágnes bikiniben, Ottlik Géza egy vitorlás kormányánál, Illyés Gyula fafaragás közben – ilyen képek szerepeltek a gyűjteményben.

  Az anyag felkeltette a 30Y zenekar figyelmét is – Beck Zoltán, az együttes frontembere irodalom- és kultúratudományokból szerzett doktorit és komoly energiát fordít a kortárs irodalom népszerűsítésére –, ráadásul a legutóbbi, online az Indexen bemutatott albumukon van egy, a képanyaghoz erősen illeszkedő tematikájú dal, a Fürdőzők a Balatonnál. Ennek a dalnak a videóklipje így az irodalmi fotókból, vagyis azok felhasználásával született. Sőt, ennél is többről van szó: a zenekar ugyanis, mondhatni: a digitális videotechnika vívmányainak köszönhetően, belépett a több tíz éves fotók terébe.

  Hogy miért így készült ez a klip? Ha „mi nem megyünk oda, ezek a világok csak egyre távolodnak: olyan messzire aztán, hogy már nem is látszik, hogy voltak. de nekem, nekünk mindannyiunknak dolgunk van juhász ferenccel, nagy lászlóval, nemes nagy ágnessel vagy cseh tamással. másként hogyan is állhatnánk szóba magunkkal?” – adott magyarázatot a videóhoz Beck Zoltán.

  ipsziklip.png