Zelma, Rajmund
-3 °C
5 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Enigmatikus, de zavarosságával az abszurd csodálatos jegyeit mutató ügynökjelentést tett ki Facebook-oldalára az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL). Az 1958 júniusi, Nagy Imre kivégzésének napjaiban készült jelentés kémgyanús németekről, zenélő disznókról és egy elektromérnökről szól, aki oroszlánokat szelídít. A budapesti Nagycirkuszról a Kulturális Kapcsolatok Intézet objektum dossziéjában szereplő szöveg a Budapesten működő külföldi kulturális intézményekre irányult. Na, de a lényeg a történet.

  allams

  A történet egy tanársegéd kalandos útját kíséri végig, aki 1958. június 14-én a 14 éves Nagy Feritől hall először a városba érkező cirkuszról. Az ügynök, "Kovács Géza" először arról ír, hogy 

  Mivel Feri mondta [a tanársegédnek], hogy egy zenélő disznó is van, a tanársegéd nevetett ezen és mondta Ferinek, hogy nézze vajon tényleg tud-e zenélni a disznó. 

  Ezután Feri elment a cirkuszba, majd másnap a tanársegéd is. 15-én azonban a tanársegéd nem jutott jegyhez, másnap viszont (ekkor végzik ki a forradalom miniszterelnökét)  megismerkedett egy villanyszerelővel, aki körbevezette a cirkuszban. A villanyszerelőről, Katonáról ki is derült gyorsan, hogy 

  2 éve van a cirkuszban. Állandó alkalmazott. Nőtlen. Együtt megy a cirkusszal. Nappal semmi különösebb dolga, inkább őgyeleg, este kell világítani az előadás alatt. (...) A tanársegéd érdeklődött az állatok után, majd a disznó után és mondta Katona, hogy az nyugatnémet egyén. 

  Ezután a cirkuszt körbejárva a tanársegéd találkozott egy bizonyos Sobbot feleségével, az eredeti disznószelídítővel, akik a férjével együtt "olyanok, mint a penész". Kiderült az is, hogy Sobbot fiatalabb, mint felesége, mire a tanársegéd úgy vélekedett

  Ha nekem ilyen öreg nyanya mellett kellene az életemet eltölteni, akkor satuba foghatnám a ........

  Egy izgalmasnak ígérkező beszélgetésben az is kiderült, hogy a legidősebb disznó 11 éves, de a társalgás ezen a ponton félbeszakadt, mert belépett egy férfi, teknősbékával a kezén. Ő volt Donnert, a jugoszláv lóidomító, aki cirkuszigazgató volt régebben, csak a cirkuszát államosították. A tanársegéd ezután elköszönt, hogy találkozzon egy Fazekas nevű tanárral a városban. Fazekasról kiderült, hogy a tanársegédhez hasonlóan bejárta már a cirkuszt, csak ő Wagner Károlyt ismerte meg,

  Wagner Károly 1954. körül még a Bp. Központi Fizikai Kutató elektromérnöke volt. Egy Szegedi nevű oroszlánszeliditő volt a mestere, aki jelenleg a Szovjetunióban van. (...) A cirkusz többi tagja nem tudja Wágnerről, hogy elektromérnök. 

  Ezután beszéltek még pár szót a jelentésben név nélkül szereplő lóidomítókról és részegesekről. "Kovács" ügynökúr a végén még felteszi azt a nagy kérdést, visszatérve a rejtélyre, hogy Sobbot nője miért öreg? Aztán mindenki mehet a dolgára.

 • Matt MacMillan egy évet pazarolt el fordított az életéből arra, hogy újszülött kisfia oázásait felvegye, majd a hangokból kikeverje az AC/DC híres dalát, a Thunderstruck-ot. A videó alapján azt kell mondanunk, hogy minden csepp erre fordított energia megérte, az eredmény csodás lett.

  MacMillan a felvett sírások, gügyögések, nyögések és gurgulázó kacajok közül előbb kiszórta a használhatatlanokat, majd hangmagasság szerint rakta sorba a maradék 83 hangmintát. Ebből pakolta össze a dalt, amihez aztán a dob cinjeit a gyerek tüsszentéséből tette hozzá, a lábdobot a kanapén, a pergőt pedig a padlón dobolva vette fel. THUNDEEEEEEERRRRR!

 • A történet talán magyar felmenőktől örökölt nevű főhőse Michiganben egy ATM mellett talált egy dobozt, 27 ezer dollárral. George Condash nem sokat gondolkodott: fogta az egészet – a térfigyelő kamerák szerint – berakta az autójába és elvitte.

  Valójában azt is gondolhatta, hogy a dobozban 40 ezer dollár van, legalábbis ennyi volt ráírva. Szóval, Condash a helyszínről elhúzott, de hova ment vele?

  Hát, egyenesen a Westland Federal Credit Unionhoz, ahol azzal lépett a pénzintézet pultjához, hogy „jár jutalom 40 ezer dollárért?" 

  A bank szépen megköszönte, hogy akad ilyen becsületes ember, aki visszahozza a talált pénzt – amit egyébként a bank alkalmazottja felejtetett az utcán, amikor fel kellett töltenie az ATM-et.

  Sajnos nem derült ki, hogy mennyivel, de a bank megjutalmazta Condasht. De kössünk egy kicsit bele a történetbe. Jó fej volt vagy valójában volt annyi esze, hogy tudja, nem is nagyon tehet mást?

  Egy jól láthatóan bankhoz tartozó készpénztároló doboz aligha tűnhet el nyomtalanul. Talán nyomkövető is van benne. Ki tudja, hogy a készpénz számozása nincs-e nyilvántartva, vagy nem robban-e tintapatron benne akkor, ha illetéktelenek akarnák felnyitni. És hát ott lehetnek a térfigyelő kamerák.

  Jó fej volt vagy csak nem ostoba?

  • 741
   Ha a megvett használt bútoromban találnék pénzt, megtartanám, de ezt a dobozt én is bevittem volna.
  • 556
   Nem tehetett mást, tudta, hogy bajba kerülne a pénzzel
  • 293
   Jó fej volt, simán elvihette volna, sosem találják meg
 • chalamet

  Természetesen a TikTokról, a 20 év felettiek számára felperzselt földnek tűnő közösségi hálóról jött ez a videó, amiben Charlotte Roberts úgy sminkeli magát, hogy kiköpött a Szólíts a neveden és a Kisasszonyok sztárjának tűnjön.