Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Talán ön sem tudta, de a Fővárosi Állat- és Növénykert – a hazai állatkertek közül elsőként és mindmáig egyetlenként – 2015-ben kezdett bele a cebui disznók tartásába, csatlakozva az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által 2007-ben életre hívott tenyészprogramhoz. Ennek a tenyészprogramnak az a célja, hogy a kritikusan veszélyeztetett trópusi disznóféle természetvédelmi célú állatkerti szaporítását összehangolja, derült ki az állatkert szerdai közleményéből.

  A 2015 tavaszán Budapestre érkezett tenyészállatok közül a koca a Rotterdami Királyi Állatkertből érkezett ajándékként. A 2012. október 7-én született állat hivatalosan a Buana nevet viseli, bár a gondozók sokszor csak Pitypangnak becézik. A kan a Skót Királyi Állattani Társaság Edinburgh városában működő állatkertjéből került a magyar fővárosba, kihelyezett állatként. A kocával azonos évben, de július 11-én született, a hivatalos dokumentumokban szereplő neve pedig Bulan, egyébként a Füge becenevet kapta. A két állatot 2015 ősze óta láthatja a nagyközönség a Mérgesház mellett kialakított kifutóban.

  Érkezésekor a tenyészpár mindkét tagja épp abban a korban volt, amikorra a cebui disznók ivaréretté válnak, így az Állatkert szakemberei joggal reménykedtek abban, hogy hamarosan kismalacok is születnek majd. Erre végül a várnál is hamarabb, még a tenyészállatok érkezésének évében sor került: Buana 2015. november 16-án hozta világra első malacait.

  Az azóta eltelt öt évben többször is születtek kismalacok a cebui disznóknál: öt ellésből összesen egy tucat malac jött a világra eddig Budapesten. A felcseperedett állatok egy része azóta már más állatkert lakója, például a Pozsonyi Állatkertbe, illetve a németországi Landau állatkertjébe is kerültek budapesti születésű cebui disznók. Sőt, a tenyészprogram keretében arról is volt szó, hogy a programhoz most csatlakozó Jihlavai Állatkertbe is kerüljön itt született állat. Azok a fiatalok, akik még nem utaztak el, továbbra is a városligeti intézményben láthatók, ahol a bőséges szaporulat miatt az eredeti mellett egy újabb kifutót is létesítettek a cebui disznóknak.

  Egy kis disznóológia, és pár fontos információ konkrétan a cebui disznóról:

  • Sokan nem tudják, hogy a vaddisznón kívül egyéb vadsertések is léteznek. A sertésfélék családjába (Suidae) tartozó egzotikus fajok közül egyedül talán a varacskos disznók számítanak viszonylag ismertnek, illetve az állatkerti látogatók körében a babirussza és az ecsetfülű disznó is.
  • A cebui disznót egy francia születésű, a térítő munka mellett zoológiával is foglalkozó jezsuita, Pierre Marie Heude (1836-1902) fedezte fel 1888-ban.
  • A cebui disznó a hazai vaddisznókhoz képest viszonylag kicsiny termetű. Bár néha előfordulnak 80 kilós egyedek is, a kanok testtömege 35-40 kg, a kocáké pedig 20-35 kg között szokott lenni. Marmagasságuk is ritkán haladja meg a 60 centimétert. Mindkét nem jellegzetes sörényt visel, bár ez a kanoknál sokkal kifejezettebb, hosszabb sörtékből áll.
  • Az állatok életmódjáról elég keveset lehet tudni, ami részben a cebui disznó rejtett életére vezethető vissza. Az emberi tevékenység által zavart élőhelyeken például az állatok éjjel aktívak, de az ilyen hatásnak kevésbé kitett helyeken elképzelhető, hogy a nappali órákban is sokat mozognak. Főleg erdős területeken élnek, a tengerszinttől egészen 1600 méteres magasságig. Általában kisebb kondákban járnak táplálék után. Igazi mindenevő állatok, étlapjukon állati és növényi eredetű táplálékok egyaránt szerepelnek.
  • Egyes növények, mint például az egyik őshonos dillénia faj (Dillenia reifferscheidia), illetve a magyalfélékkel távoli rokonságban álló Platea excelsa elterjedése kifejezetten a cebui disznókhoz kötődik, mert magvaikat általában ezek az állatok hordják szét. Nem ritka, hogy a cebui disznók mezőgazdasági művelés alatt álló területekre is bemerészkednek, kárt okozva a növénytermesztőknek. Kedvenc csemegéik közé tartozik például a tárógyökér is.
  • A nőstények átlagosan 118 napnyi vemhesség után hozzák világra utódaikat, legtöbbször egy vagy két, néha három malacot. A kicsik hathónapos korukig szopnak, de már egyhetes korukban megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is, melynek aránya ettől kezdve lépésről lépésre növekszik a tej rovására. A fiatalok 2-3 éves korukban válnak ivaréretté, élettartamuk pedig a 18 évet is elérheti.
 • Az idei év egyik legnagyobb szórakoztatóipari bejelentése, hogy a Jóbarátok stábja újra összeáll egy rész erejéig.

  Kapcsolódó

  Tényleg újra összeáll a Jóbarátok stábja

  16 év után megtörtént a várt bejelentés. Joey hozta is a formáját.

  Ennek a hírnek a hatására nyúlt hozzá a különféle feldolgozásokban utazó Postmodern Jukebox az ikonikus főcímzenéhez, hogy megmutassa, hogyan szólt volna az I'll be there for you 1920-tól kezdve 1990-ig különféle stílusokban.

 • Az európai bölény egykor kifejezetten gyakori látvány volt a Kárpát-medencében, az 1800-as évekre viszont teljesen kihaltak. Tavaly júniusban viszont az Őrségi Nemzeti Parkban létrehoztak egy területet, ahova európai bölényeket telepítettek. Itt zavartalanuk élhetnek, miközben a park munkatársai tanulmányozhatják az állatok életét és viselkedését. Így sikerült megfigyelni azt, hogy a bölények megjelenése milyen láncreakciókat indít el a területen. 

  Az alábbi videó részletesen bemutat mindent, érdemes megnézni:

  Ha valaki nem tudná megnézni, annak összefoglaljuk a lényeget:

  A nemzeti park területén az almafák alját benőtte a kökény. Ez a szúrós növény elérhetetlenné tette a gyümölcsöket az itt élő és ezeket szívesen fogyasztó állatok számára. A kökényeket viszont a frissen érkezett bölények szépen eltakarították az útból, ezzel szabaddá téve az almákat más állatok számára is. A park munkatársai éjjeli kameracsapdákkal rögzítették, hogy milyen élet indult el az almafa alatt. Megjelent a gímszarvas és a vaddisznó, majd feltűnt a vörös róka is. Később egy erdei fülesbagoly is odaszállt a fához. Ez a bagoly nem a gyümölcsért érkezett, hanem a pockok miatt, akiket szintén idevonzott az alma. 

  A Nemzeti Park honlapján azt olvashatjuk, hogy ez egy remek példa az élővilág táplálkozási, un. trofikus hálózataiban „kaszkád” néven ismert hatásra.

  Rávilágít arra, hogy az élőlények között nem kizárólag a közismert ragadozó-zsákmány kapcsolatok léteznek. Túl ezeken, egy-egy állat táplálkozási viselkedése messze ható következményekkel lehet más, vele közvetlen kapcsolatban nem is lévő élőlények állományainak alakulására. A környezet számunkra, emberek számára megőrzendő élhetősége azon is múlik, megértjük-e ezeket a nemzeti parkokban, védett területeken még tanulmányozható összefüggéseket és sikerül-e segítségükkel környezetünk tönkretett részeit helyreállítanunk. 

  (via 24)

 • Kedves ismerőseim, Nóráék évek óta Szicíliában élnek, igaz, a sziget fővárosával, Palermóval szinte épp átellenes oldalon. Ez azért érdekes, mert ugyebár kedden – a délolasz területek közül először – Palermóban is felbukkant a koronavírus. Annak ellenére, hogy ők jócskán több mint kétszáz kilométerre laknak onnan, a helyi karnevál is elnéptelenedett, hiánycikk lett a maszk és a kézfertőtlenítő – utóbbit négyes kiszerelésben 200 euróért tudna rendelni –, viszont az egyik kínai üzletben, ahol egyébként nem volt senki, talált egy csodálatos ereklyét, ezt ni:

  koronavirus jelmez
  Fotó: Olvasónk, Nóri

  Igen, ez egy vegyvédelmi öltözéket idéző jelmez. Nyersfordításban, ahogy most a kínai üzletben árusítják: egy „antivírus jelmez”. Nóri azt írta, „gondoltam, veszek, legalább lesz maszkom és jól megijesztek mindenkit”, de végül túl drága volt ahhoz, hogy csak úgy vegyen egyet viccből, szóval nem tudtuk meg, hogy kicsomagolva milyen is ez a szett.

  Egyébként van egy, a koronavírusra adott kedves, pozitív reakció is: tanárok, írók és tankönyvszerzők létrehoztak egy weblapot és hozzá egy Facebook-oldalt a karanténba került gyerekeknek és szüleiknek, hogy a karantéban lévő gyerekeknek ne kelljen a tanulást megszakítaniuk, és otthonról is tanulhassanak. A Lezioni sul sofá (Tanulás a kanapén) oldalnak egyelőre még csak bő 800 követője van, de a honlap folyamatosan olyan terhelés alatt van, hogy ennek a posztnak a megírásakor is Resource Limit Is Reached üzenetet ad.