Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Farkas Bertalan mellszobrát Kristóf Lajos szobrászművész készíti. Az alábbi képen épp a szobor gipszmintáján dolgozik kispesti műtermében:

  Farkas Bertalan Valerij Kubaszovval 40 évvel ezelőtt, 1980. május 26-án indult a világűrbe a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén, majd összekapcsolódtak a Szaljut-6 űrállomással.

 • Miután a nyár első fele igen csapadékos volt, úgy elszaporodtak a szúnyogok, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ 180 napra engedélyezte az egyetlen ilyenkor hatásos eszköz, a légi kémiai szúnyogirtást bevetését. Mivel a permetezés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni, és legalább egy órán át zárva kell tartani az ablakokat, ajtókat, le kell kapcsolni a légkondicionálókat, ezért az MTI felvételeinek tanulsága szerint Nagykanizsát is éjjel járták és fújták be a szakemberek.

 • A jogosítványokban általában nem a legelőnyösebb képek szoktak szerepelni, de egy amerikai nő így is nagyon meglepődött mikor kezébe vette legújabb okmányát. Jane Dodd meglepődve tapasztalta, hogy saját fényképének helyén egy üres szék képét látja. 

  A hiba annyira furcsa, hogy mikor felhívta az illetékes hivatalt és közölte, hogy mi a problémája, akkor nem is akartak hinni neki. Aztán a rendszerben történt gyors keresés után az ügyintézőnek is világos lett, hogy itt nincs szó semmilyen tréfáról.

  117237496 3898102876882803 8029597432367881136 n
  Fotó: Jade Dodd Facebook-oldala

  Dodd az esetről a CNN-nek is beszámolt, hogy a történetet mindenki imádja, még a főnöke is ezzel viccel. Szerencsére az ügye hamar megoldódott és már kézhez is kapta a javított jogosítványát. 

 • Az orvvadászat elleni erőteljes fellépésnek köszönhetően több mint kétszeresére nőtt az elefántok száma 1980 és 2018 között Kenyában. 1989-ben Kenyában csupán 16 ezer elefánt élt, ez a szám növekedett 34 ezerre 2018-ig – jelentette be szerdán Najib Balala, az ország idegenforgalmi minisztere.

  Az orvvadászat az elmúlt években Kenyában és a Szaharától délre fekvő afrikai országokban megugrott, orvvadászok bandái elefántokat és orrszarvúkat mészároltak le agyaraikért, tülkeikért, amelyek a népi gyógyászatban keresett alapanyagok. 2016-ban Uhuru Kenyatta elnök több ezer elefántagyart és orrszarvútülköt égettetett el, a kormány szigorúbb büntetéseket – hosszabb idejű börtönbüntetést és nagy összegű bírságot – vezetett be az orvvadászok, illegális vadállatkereskedők ellen.

  "Az elmúlt néhány évben sikerült megfékezni az orvvadászatot hazánkban" – mondta újságíróknak Balala az Amboseli Nemzeti Parkban, ahol részt vett elefántok nyomkövetővel való felszerelésében és iker elefántborjak névadóján. Elmondta azt is, hogy várakozásaik szerint a koronavírus-járvány miatt idén és jövőre 80-90 százalékkal csökken a Kenyába látogató külföldi turisták száma.

  (MTI)