Kétszer lát, négy kispolskit használt el

Erdei Katalin élete nagy részét fotózással töltötte, dolgozott a VÁTI-nál, a Népszabadságnál, a Figyelőnél és az Igazságnál. Temérdek munkája során négy Kispolskit is elhasznált. Azt vallja, kétszer lát, először a szemével, másodszor az objektíven keresztül. Hagyományos technikával dolgozott, a digitalizálástól idegenkedik. A rendszerváltás előtt, 1986 és ‘90 között, készült képeiből válogattunk a Fortepan jóvoltából.

Erdei Katalin 1947-ben született Budapesten, Zuglóban. A gimnázium után a Fővárosi Fotó Vállalat fényképész szakmunkás tanulója volt, ezt követően került a Városépítési Tervező Irodához, ahol műszaki fényképészként dolgozott. Amikor napilaphoz került, elvégezte a Magyar Újságírók Országos Szövetségének fotóriporteri szakát. Egyszerre találta a fényképezést hobbinak és munkának, ezért fotós nyári alkotótáborokon is részt vett, pályázatokon díjakat nyert, később önálló kiállítása nyílt.

 Talán a tanulmányaihoz való ragaszkodás miatt utasítja el máig a digitális fényképezést: “Kifejezetten ellenállok az új technikáknak, mindig hagyományos filmre dolgoztam, illetve dolgozom a mai napig is. A Photoshopot például kimondottan nem szeretem, művi dolognak tartom.” 

1980-ban került a Népszabadsághoz, ahol pontosan tíz évet töltött el a lap fotórovatának egyetlen női munkatársaként. Munkája sokszínű volt, hiszen a poltikusoktól a gyári munkásokig, a sporteseményektől a színházi főpróbákig szinte mindent fényképezett. 

Később az Igazsághoz került, ami eredetileg az 1956-os forradalmi honvédség és ifjúság lapja volt, 1990-ben azonban az alapítója Obersovszky Gyula – azonos néven – újraindította az újságot. Erdei meghatározónak nevezte az itt töltött éveket, ám mivel a formálódó demokratikus hatalomnak a terhére lett volna egy független lap, azt rövidesen el is lehetetlenítették. Innen került a Figyelőhöz, amelynek egyedüli fotósa volt, érkezése előtt a lap nem is közölt képeket. Kezdetben fekete-fehér, majd idővel színes képek is megjelentek az újságban.

 “Napilaptól hetilaphoz kerülni valóságos felüdülés volt, úgy éreztem magam, mint egy szanatóriumban. Hirtelen sokkal nyugodtabb lett az életem.” A 67 éves Erdei Katalin mostanság már keveset fotóz, csak alkalmi felkéréseknek tesz eleget, azt mondja, mára elfáradt.