Mamutvadászok az egykori haláltáborok helyén

Jakutföld a fiatalabbaknak főleg a Rizikó társasjátékból lehet ismerős, mint egy mérsékelten értékes terület Szibéria keleti részén. Az idősebbeknek pedig elsősorban úgy, mint ahol a legdurvább szovjet haláltáborok működtek évtizedeken át. Manapság viszont arról híres a terület, hogy dollármilliomossá teszi a szerencsésebb mamutvadászokat. Ők a felolvadó jég alól próbálják az ordenáré berúgásaik közti időszakokban kibányászni a szuperértékes csontokat. Amos Chapple új-zélandi fotós – akinek a képeit már többször megmutattuk az Indexen – nemrég elkísérhetett egy csapat illegális csontvadászt, az ő képeiből válogattunk.

Ha a Trainspotting alapján a 80-as évek Edinburgh-jában meglehetősen szarnak tűnt az élet, akkor erre a jakutszkiak széttehetik a kezüket azzal, hogy „Renton, kérlek”. A kelet-szibériai Jakutföld 270 ezres fővárosában manapság nagy vonalakban főképp hideg van, alkoholizmus és munkanélküliség. Egész Jakutföldet a sztálini iparosítás és nyersanyag-kitermelés futtatta fel valamelyest, aztán amikor ez magától összeomlott, visszaesett vele a régió is. Ez lényegében még most is tart.

Ezt az iparosítást az egész világ ismerheti, mivel kényszermunkával oldották meg, a leghírhedtebb Gulag-táborok ezen környéken voltak. A régió legfőbb autóútját, a Jakutszk és az északi Gulag-rendszer központjának számító Magadan közti utat, a „csontok útját” is eszméletlen mennyiségű fogoly élete árán hozhatták össze, de a legkeményebb durvulás valószínűleg a bányákban ment. Aranyat, gyémántot és szenet is bányásztak a környéken, és Salamov kolimai történeteiből azt is tudhatjuk, hogy mindezt nehezen tehették volna brutálisabban.

Akkoriban viszont még nem sejtették, hogy van ott a földben valami, ami értékesebb, mint az arany, és nem is kell hozzá 300 méter mélyre fúrni. Főképp a mamutcsontokról van szó, amikre Kínában az elefántcsonthoz hasonlóan szinte végtelen a kereslet. A nagyjából 10 ezer évvel ezelőttig Szibériában élő gyapjas mamutok csontjai pár éve kezdtek el kiolvadni a fagyott talajból, Jakutszktól északkeletre. Mire egyből megjelentek azok a kereskedők is, akik a helyiektől ezeket a csontokat viszonylag jó áron felvásárolják. A nagyjából 140 ezer forintnyi helyi átlagbérhez képest egy átlagosabb mamutagyart akár tízmillió forintnyi pénzért vesznek át.

Bár tilos kilopni az ősi leleteket, az egykori munkatáborok lakatlanabb vidékén egyre több modern mamutvadász, vagyis mamutbányász jelenik meg. Amos Chapple, a Radio Free Europe fotóriportere is csak úgy mehetett velük, hogy nem árulhatta el, pontosan merre jár, és kikkel. Nekünk persze ez kevésbé fontos ahhoz képest, hogy általa megnézhetjük, honnan jön a mamutagyar.

A Radio Free Europe teljes anyaga itt tekinthető meg.

Ne maradjon le semmiről!