18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Pulitzer-díj: a rohingja népirtás kitörölhetetlen képei

A Reuters hírügynökség fotórovata kapta idén a fotós Pultizer-díjat a rohingja menekültválság átfogó bemutatásáért (2016-ban szintén őket emelték ki  az európai menekültválság alatt végzett tudósítói munkáért). A népirtás elől menekülő százezrek csendes tragédiája 2017 őszén kapott komoly nyilvánosságot a munkájukon keresztül, amikor a felgyújtott falvaikból hatalmas tömegben indultak útnak a rohingják Mianmarból a szomszédos Bangladesbe.

Tehetetlenül nézte végig a világ, ahogy a mianmari hadsereg háborút indított az ország bő egymilliós muszlim kisebbsége ellen. A menekülőkre útközben is vadászott a hadsereg, útjuk mögött pedig aknák telepítésével zárták el a visszafordulás lehetőségét. Az erőszaknak becslések szerint csak a tavalyi év végére 9-13 ezer áldozata volt. 7000 ember közvetlenül a harcokban halt meg, és további ezrek életét követelte az út is: menekülés közben sokan vesztek a vízbe a két országot elválasztó széles folyón, vagy haltak éhen. Az áldozatok között legalább ezer gyerek is van.

A Reuters fotósai a menekülőút minden állomását végigkísérték. A Pultizer-díjra esélyes fotósok között volt még Kevin Frayer is, aki rengeteg személyes történeten keresztül tette kézzel foghatóvá ezt a megfoghatatlan tragédiát, és akinek a munkáján keresztül mi is bemutattuk a rohingja menekültválságot 2017. októberében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport