A Kiskunság élővilága egy 17 éves fotós szemével

Nem csak fantasztikus természeti értékeket rejt a Kiskunság, úgy tűnik, egyre több kiváló természetfotóst is ad nekünk e táj. Máté Bence vagy Daróczi Csaba mellett Koncz-Bisztricz Tamás nevét is érdemes megjegyeznünk. 

Koncz-Bisztricz Tamás négyévesen vett először gépet a kezébe, a családi kompakt fényképezővel kezdett fotózni. Eleinte a buszok és vonatok érdekelték, később a családjuk kertjében a virágokon megülő rovarokat fotózta. Ahogy Máté Bence sorozata – A láthatatlan madárfotós – sokakhoz közel hozta a természetet, úgy a természetfotózás iránt is felkeltette sok kiskamasz érdeklődését, így Koncz-Bisztricz Tamásét is.

Tizenegy éves kora óta foglalkozik komolyabban természetfotózással, ebben édesapja is segíti. A fényképezés szeretete is tőle ered, később a Csongrádhoz közeli tájat is együtt járták be. Az akkori kirándulások Pusztaszerre, Tiszaalpárra, Bugacpusztára megismertették vele a Kiskunságot, azóta is ezek a kedvenc fotós helyszínei. 2018-ban kezdett drónozni, amiben hatalmas potenciált lát. Gyönyörű kompozíciókat készíthet a levegőből, a kiskunsági táj más arcát tudja bemutatni, mint a földről. 2018-ban váltott tükörreflexes gépre – egy tehetségprogramon sikerült elnyernie egy gép árának felét.

naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége pályázatán kétszer is elnyerte Az év ifjú természetfotósa címet, 2019-ben és 2020-ban, 2021-ben 6 fotóját állították ki. Emellett nemzetközi pályázatokon is sikerrel indult. A pályázatokra jó megmérettetésként tekint, itt látja, hogy amit csinál, az jó-e, miben kell még fejlődnie.

Bár Tamás még csak 17 éves – jövőre érettségizik –, a természetfotózás a későbbi életében is meghatározó lesz. Szívügyének érzi, hogy segítsen megőrizni a természetes állapotban megmaradt hazai területeket vagy rekonstruálni azokat a területeket, amiket még lehet. Vadgazdálkodási mérnökként vagy természetvédelmi mérnökként szeretne továbbtanulni, a későbbiekben pedig valamelyik nemzeti parkban szeretne elhelyezkedni természetvédelmi őrként. Eközben a fotózást is szeretné folytatni.


Jelenlegi munkáiban Máté Bence mellett Daróczi Csaba, Potyó Imre és Szilágyi Attila inspirálja.