Hat éve VIP-szobában kezelték

2013.06.19. 19:02
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező új összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

MEGHALT HORN GYULA

A volt szocialista kormányfő a 80-as, 90-es évek egyik meghatározó politikusa volt, 1994-98 között vezette a szocialista-liberális koalíciót. Külügyminiszterként 1989-ben kulcsszerepe volt a német újraegyesítéshez vezető folyamat talán legfontosabb pillanatában, a Magyarországon gyülekező keletnémet turisták nyugatra engedésében. Horn Gyula 2007 óta kórházban, egy VIP-szobában feküdt, lassan romló állapotáról családja kérésére a kórház nem adott tájékoztatást. 82 éves volt.

10

MEGDŐLT A MELEGREKORD

Megdőlt a melegrekord: a hivatalos adatok szerint ma a legmelegebb az országban a déli határ menti Kelebián volt, ahol 37,3 fokot mértek, közel két fokkal többet az eddigi országos rekordnál (ezt tavaly mérték Bugacon). Az országos csúcstól alig maradtak el a budapesti eredmények: Újpesten délutánra 37,2 fokra „kúsztak fel a higanyszálak”. Csütörtökön még melegebb lesz.

MEGSZÓLALT A POFOZKODÓ VILLAMOSVEZETŐ

Cselekedetemre nincs mentség, és nem is az a szándékom, hogy tisztára mossam magam, bemocskoltam mindazt, amit közel húsz év alatt tettem” – közölte az Index-szel a villamosvezető, aki hétfő este megpofozott egy terhes kismamát, mert az a járműve elé lépett. Megijedt, hogy elütött két nőt, megállt, azok szerinte rávigyorogtak és bemutattak neki, ezért ütött. El fogja veszíten az állását.

ÁTMENT A BIZOTTSÁGON A TAVARES-JELENTÉS

Az Európai Parlament (EP) állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága elfogadta az alapjogok magyarországi helyzetét vizsgáló jelentéstervezetet , amelyet a portugál zöldpárti EP-képviselő, Rui Tavares készített. A helyzetet meglehetősen kritikusan látó jelentést módosító fideszes javaslatok többségét elvetették.

NÉPESEDÉSI INTÉZKEDÉSEKET PÉNZELHET A VARGA-CSOMAG

Átfogó népességpolitikai intézkedéscsomagot jelenthet be még a nyáron a kormány - írja a Figyelő holnap megjelenő száma. A lap értesülései szerint a cél az intézkedések célja a születések számának növelése. A csomag  értelmében rugalmas lesz a gyes és a gyed, kiterjesztik a családi adókedvezményt és a szocpolt, bevezetnék a munkahelyi napköziket. A közelgő választások miatt nem valószínű, hogy a kormány felvállalná, hogy megkurtít egyes, a népesség gyarapodás szempontjából célszerűtlen támogatásokat, de alaphangon így is megoldható a pakk körülbelül 50 milliárd forintból.

TBSZ-SZEL ÉS NYESZ-SZEL MEGÚSZHATJUK AZ ADÓEMELÉST

Nagy kérdés volt eddig, hogy a különböző hosszú távú megtakarítási formákra, így például a TBSZ-re és a NYESZ-re vonatkozik-e az az új szabály, ami a 16 százalékos kamatadón felül további 6 százalék egészségügyi hozzájárulással sarcolná a megtakarításainkat. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az eho megfizetésének kötelezettsége nem vonatkozik a TBSZ-ről és a NYESZ-ről felvett jövedelemre, függetlenül attól, hogy e számlákon is jóváírhatnak kamatot.

BEMUTATTÁK A DAGÁLY-STRANDON ÉPÜLŐ 20 EZRES USZODA TERVEIT

Két új medencével bővülhet a budapesti, XIII. kerületi Dagály-strand, ha júliusban Magyarországot választják a 2021-es vizes világbajnokság helyszínéül. Az elvárások szerint minimum 18 ezresre bővíthető nézőtér és a medencék építési költsége a 8 milliárd forintot is el fogja érni. Vígh László kormánybiztos szerint amennyiben július 19-én Azerbajdzsán, Dél-Korea valamint Egyesült Arab Emirátusokkal szemben a magyar pályázat lesz a nyerő, azonnal hozzálátnak a tervezési munkálatoknak, és 2016-ra be is fejezik.

GYENGE FÉNYBEN KREATÍVABBAK VAGYUNK

Német kutatók szerint a félhomály erősíti a kreativitást. A Stuttgarti Egyetem két kutatója egy környezetpszichológiai szaklapban megjelent tanulmányban leírta, hogy a gyengén megvilágított környezet csökkenti a gátlásokat, a szabadság és az önrendelkezés érzését váltja ki, mindezek pedig ösztönzik az innovatív gondolkodást. A kutatók kísérlettel támasztották alá elméletüket: egyetemistákat 2-3 fős csoportokban beültettek egy szobába, amiben változtatták a világítás minőségét. A résztvevőknek négy kreativitást igénylő problémát kellett megoldaniuk, és azok, akik a félhomályos szobában ültek, jelentősen több problémát oldottak meg.

TÍZ KILOMÉTERES HÍD ÉPÜLT KÍNÁBAN

Hétéves építkezés után elkészült Kína legújabb büszkesége, a Jiahszing-Saohszing tengeri híd. A tíz kilométer hosszú, a maga kategóriájában (több pilonos, kábelrögzítéses híd) a világ leghosszabbjának számító építmény a Kelet-kínai-tenger egyik öblén, a Hangzhou-öblön ível át, Sanghajtól közvetlenül délre. A hidat hatalmas, 227 méteres tornyok, illetve az azokból kiinduló kábelek rögzítik, kétszer négysávos autópálya fut rajta keresztül. Az autósok szerint elképesztő látványban van részük az áthaladóknak, és amikor az ember felhajt a híd egyik végén, a túlsó partot még nem is látja.

ÚJ RÉSZECSKE KERÜLHET A FIZIKAKÖNYVEKBE

Nem kizárt, hogy Japán és kínai fizikusok egymástól független kísérletekben bizonyítékot találtak egy eddig ismeretlen, négy kvarkból álló szubatomi részecske létezésére. A Zc(3900) nevű részecske felfedezésről két különálló tanulmány jelent meg a Physical Review Letter című szaklapban. A kutatócsoportok a töltéssel is rendelkező részecske keletkezésének összesen 460 esetét regisztrálták, ami valószínűsíti a létezését. A felfedezés megerősítéséhez azonban még további kísérletekre van szükség.

ÖN IS KAMUÉTTEREMBŐL RENDELI AZ EBÉDJÉT?

Hatvanöt étterem tűnt el hirtelen a Netpincér.hu ajánlatából. A konyhák nem önként hagyták el az oldalt, hanem azért, mert a szolgáltató kitiltotta őket. Kezdett ugyanis elharapózni az a tendencia, hogy egy étterem akár 3-4 névvel is regisztrálta magát az oldalon, miközben ugyanaz a szakács és ugyanaz a konyha állt mögötte. A szolgáltatók tehát próbálják kiszűrni a nem létező éttermeket, de ellenőrző hatóságként nem tudnak fellépni.

KIRABOLTÁK A LUXUSTELEFON-BOLTOT AZ ANDRÁSSY-ÚTON

A szerda délután a Vertu Boutique-ba berontó támadók az üzlet eladóját összekötözték, és brutálisan megverték, súlyos koponyatörést szenvedett. A rablók állítólag pénzt és luxustelefonokat vittek magukkal. A Vertu igazi luxusmárka, kínálatában drágakövekkel díszített, több milliós árú nemesfém telefonok is vannak.

A HETEDIK MECCS DÖNT AZ NBA-ELSŐSÉGRŐL

A San Antonio Spurs csupán egy győzelemre volt attól, hogy 2007 után ismét amerikai kosárbajnok legyen, a magyar idő szerint szerda reggelig tartó hosszabbításban viszont három ponttal kikaptaka Miami Heattől, így péntek hajnali háromkor újra találkoznak Miamiban a végső győzelemért.