A nap vesztesei: Koltai, IMF, Szilvásy

2013.07.15. 19:01 Módosítva: 2013.07.15. 19:32
Ha egész hétvégén strandolt, ha most éledezik a péntek este kezdődött kocsmatúrák után, ha leugrott a telekre, a Balatonhoz vagy ha hírfüggő, és azt se tudta hova kapja a fejét az egész hétvégi hírcunamiban, ez itt a Napi napi különkiadása, az Index kétnapos hétvégi hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

PORTIK-LABORC, KÉMÜGY: SZILVÁSY KAMPÁNYTÉMA LESZ

A kémperrel és a Portik-Laborc üggyel is foglalkozott hétfőn a parlament nemzetbiztonsági bizottsága. A Portik-Laborc albizottságot vezető LMP-s Mile Lajos szerint akár Portik Tamást is meghallgathatják, valamint az Index úgy értesült, a lehallgatásokat végző személyeket is. A testület "alulról felfelé" halad majd, így Szilvásy György egykori titokminisztert valószínűleg csak ősszel idézik meghallgatásra. A másik bizottsági ülés középpontjában szintén Szilvásy György, valamint az a kémper állt, amelyben a volt titokminisztert első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A testület arra kérte az Alkotmányvédelmi Hivatalt, hogy oldják fel az ügy dokumentumainak titkosságát.

MATOLCSY BEZÁRATNÁ AZ IMF-ET PESTEN

A jegybank elnöke levelet írt az ügyben Christine Lagarde-nak, az IMF vezérigazgatójának. Matolcsy György ebben közli, hogy Magyarország várhatóan még idén előtörleszti a valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét. A jegybank közleményében úgy fogalmazott: "2013 elején befejeződött az IMF úgynevezett Post-Program Monitoring eljárása, valamint Magyarország tartozása az IMF-kvóta 200 százaléka alá csökken, ezért nem indokolt az IMF budapesti irodájának további fenntartása".

FELJELENTI A PRIDE-ON VONULÓ KISGYEREKESEKET A JOBBIK

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Jobbik, mert szerintük azzal, hogy egyes szülők a Budapest Pride-ra kivitték a gyereküket, elkövették a Btk.-ban szereplő „kiskorú veszélyeztetése” bűntettet, amiért egytől öt év börtön is járhat. A párt képviselője az Indexnek arról beszélt, az agresszív ellentüntetők – akik között szintén feltűntek gyerekek – kevesebb veszélyt jelentenek a gyerekekre, mint a csókolózó férfiak és nők látványa.

NEM ÁRULJÁK EL, HOL ÉS MIKOR NYARAL ORBÁN

A vezető kormánypárti politikusok a tusnádfürdői szabadegyetem (idén július 23-28 között tartják), és augusztus 20-a között szoktak szabadságra menni, várhatóan idén is így lesz. Kérdésünkre, hogy a kormányfő mikor fog nyaralni, sajtófőnöke azt válaszolta, „ha a miniszterelnök szabadságra megy, akkor erről a tényről tájékoztatást fogunk adni”, majd kiegészítette annyival, hogy Orbán júliusban már volt szabadságon Horvátországban, és hogy "a miniszterelnök további szabadságban csak reménykedik, de egyelőre nem tervez semmit". A Parlament őszi ülésszaka szeptember 9-én kezdődik, előtte a Fidesz szeptember 4-6. között tart frakcióülést Visegrádon.

KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁS A VÁD KOLTAIÉK ELLEN

A Fővárosi Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt K. Gábor és hat társa ellen. Az ügyészség szerint K. Gábor filmproducer több mint kétmilliárd, míg I. Gábor több mint másfél milliárd forinttal károsította meg a költségvetést. A producerek P. Koltai Gábor és Imgrund Gábor, P. Koltai szülei Koltai Róbert és Pogány Judit színművészek. A történet hátteréről részletesebben itt olvashatnak.

MAGYAR DIÁK A VILÁG LEGJOBBJA

Szabó Attila, a pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákja megnyerte a 44. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia abszolút kategóriáját, ami már önmagában nagy teljesítmény, olyanra azonban egészen eddig nem volt példa, hogy valaki ezt a címet meg is végje. Attila az első kétszeres győztes a verseny történetében, a triplázás már nem fog összejönni neki, mert ősztől a világhírű cambridge-i egyetem diákja lesz.

ÖT ÉVE HUNYT EL KOLONICS GYÖRGY

Kétszeres olimpiai bajnok és tizenötszörös világbajnok volt Kolonics György, aki éppen a pekingi olimpiára felkészülés közben, öt éve hunyt el. 2008. július 15-én edzés közben egy résztáv végén rádőlt a kísérő motorcsónakra, s elvesztette eszméletét. A halál szívtágulattal járó szívizombetegség, következményes heveny balszívfél-elégtelenség miatt állt be.

MEGMENEKÜL A SAUBER

Mielőtt csődbe ment volna a Forma-1-es versenyistálló, orosz befektetők mentették meg a Saubert, amelynek működése így hosszú távra garantált, és elindulnak a következő szezonban is. Az oroszok célja egyrészt az, hogy népszerűsítsék a sportot Oroszországban, hiszen jövőre Szocsiban is lesz futam, másrészt egyikük fia, a még csak tizenhét éves Szergej Szirotkin így bemutatkozhat a F1-ben.

DÜHÖSEK A FEKETÉK A ZIMMERMAN-ÍTÉLET UTÁN

New Yorkban több ezren vonultak az utcára, valamint Washingtonban, Los Angelesben, San Franciscóban és több más helyszínen is tüntettek, miután a floridai esküdtszék felmentette George Zimmermant. A férfit azzal vádoltak, hogy tavaly februárban agyonlőtt egy 17 éves fegyvertelen fekete bőrű fiatalt, Trayvon Martint. Az esküdtszék nem találta megalapozottnak a vádat, hogy nem önvédelem történt. Los Angelesben egy zavargó csoportot a rendőrség oszlatott fel, néhány utcát le is kellett zárni.

KORMÁNYOK KERESKEDNEK SZOFTVERHIBÁKKAL

A biztonsági résekkel való kereskedelem újkeletű jelenség a hekkervilágban. Régebben a szoftverfejlesztőknek jelezték a programozók, ha sérülékenységre bukkantak, amiért esetenként jutalmat is kaptak. Ma már kormányoknak adják el ezeknek a hibáknak a leírásait, amelyeket aztán kibertámadásra vagy kémprogramok fejlesztésére használnak a kormányügynökségek. A legnagyobb vásárlók ezen a piacon az USA, Oroszország, India, Brazília, Nagy-Britannia, Izrael, Észak-Korea és a közel-keleti államok. További, nem éppen megnyugtató részletek errefelé.

EGY LÉPÉSSEL KÖZELEBB A 3D NYOMTATÓVAL KÉSZÜLT ŰRHAJÓHOZ

A NASA 3d nyomtatóval kísérletezik az űrhajóépítés területén, és az első teszteket most siker koronázta. A 3d printerrel készült injektor tökéletesen funkcionál egy űrjármű hajtóművében, ráadásul a hagyományos módszerhez képest sokkal olcsóbban és gyorsabban készült el. Szakemberek szerint jó ötlet lenne az űrbe is telepíteni 3d nyomtatókat, hogy az asztronauták igény szerint legyárthassák maguknak a pótalkatrészeket, ha igényük támad valamire.