Mindenki tehetetlen

2013.07.31. 19:00
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

300 FELETT JÁRT AZ EURÓ

A délelőtti órákban újra 300 forint fölé, 300,3 forintra emelkedett az euró árfolyama. Utoljára április végén volt ilyen gyenge szinten a magyar fizetőeszköz, igaz, azelőtt nem sokkal 307 forintnál is kereskedtek az euróval. Két hete viszont még 292 forinton jegyezték az eurót. A forint most épp azért gyenge, mert a hazai hírek is negatívak befektetői szempontból – a legújabb devizahiteles-mentőcsomagot övező bizonytalanság, illetve a Matolcsy György jegybankelnök által bejelentett további kamatvágások miatt –, miközben a nemzetközi hangulat sem a legjobb.

TÁRGYALT A KORMÁNY A DEVIZAHITELESEKRŐL A BANKSZÖVETSÉGGEL

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán hivatalában fogadta Patai Mihályt, a Magyar Bankszövetség elnökét. Az NGM annyit közölt, hogy a találkozón ismertették azokat a javaslatokat, "amelyek mentén a csaknem 570 ezer deviza jelzáloghitel-szerződés kezelése elképzelhető". Mindkét fél hangsúlyozta, hogy a megbeszéléseket reális határidőn belül le kell zárni.

A CSILLAGOS EGET IS LEHAZUDJA

Alacsony, kopaszodó, ám rendkívül megnyerő férfit keres a magyar Facebook, aki az elmúlt években nők tucatjait verte már át és kopasztott meg. Művelt, intelligens, érzékeny, férfiakat is rászed, aztán eltűnik. A rendőrség régóta tud a 40 éves, megnyerő szélhámosról, de tehetetlen.

NEM ELÉG BOLONDBIZTOSAK A MOZDONYOK?

Vajon előfordulhat-e Magyarországon, a lassú mozdonyok és hepehupás sínek országában a spanyol és a svájci, sebességtúllépéses vonatbalesetekhez hasonló? Elvileg nem, de az olykor ésszerűtlen szabályokat a mozdonyvezetők, ha nagyon akarják, ki tudják játszani.

NEM LESZ NÉPSZAVAZÁS A DOHÁNYÁRUSÍTÁS KORLÁTOZÁSÁRÓL

Az Országos Választási Bizottság a létező legabszurdabb indoklással utasította el a népszavazási kezdeményezést, hogy az iskolák és kórházak 600 méteres körzetében ne lehessen dohányt árusítani. Egyebek mellett arra hivatkoznak, hogy nem egyértelmű, a 600 métert honnan kellene számolni: az épület bejáratától, annak kerítésétől, és légvonalban vagy az utcák járdáin mérve.

STRICINEK ÁLLT EGY RENDŐR, PÉLDÁS ÉLETET AKAR ÉLNI

Kevesellte 100 ezer forintos fizetését egy szegedi rendőr, ezért fel akarta jelenteni fodrászát, aki prostituáltak futtatásából élt. A rendészeti hevület azonban csak addig tartott, amíg meg nem tudta, mennyit keres egy strici: akkor inkább ő is beszállt a bizniszbe. Felfüggesztettet kapott, amiért köszönetet mondott a nyomozó hatóságoknak, és mostantól példás életre törekszik.

EGYMILLIÁRDOS KÁRTÉRÍTÉS NÉGY NAPÉRT

4,1 millió dolláros kártérítést kap egy amerikai egyetemista, akit egy drograzzia után az amerikai kábítószerellenes hivatal (DEA) munkatársai tavaly négy napig egy fogdában felejtettek, víz és élelem nélkül. A férfi, aki saját vizeletével oltotta a szomját, súlyos vesekárosodást szenvedett, és azóta is poszttraumás stresszben szenved.

ELSZÁMOLTATNÁK IZRAELT JÉZUS HALÁLÁÉRT

Egy kenyai ügyvéd elérkezettnek látja az időt, hogy meglakoljanak Jézus Krisztus keresztre feszítői, és úgy gondolja, ennek az a legjobb módja, ha a Hágai Nemzetközi Bíróság elé citálja Izraelt. Aggódhatnak az olaszok is, mivel a Római Birodalom utódaként Olaszország is a feljelentettek között szerepel.

ÍGY FERTŐZ A HERPESZVÍRUS

Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült megfigyelni, hogyan támadja meg a herpeszvírus az egészséges sejteket. A vírus nem viccel, az autógumikban szokásos nyomás nyolcszorosával lövi be a dns-ét az emberi sejt magjába. A jó hír, hogy a mechanizmust megismerve sikerülhet hatékonyabb gyógyszeres védelmet kitalálni ellene.

herpesvirusblast.png
Fotó: Bauer et al.

ELŐFIZETÉS NÉLKÜL ELSÖTÉTÜLNEK MA A TÉVÉK

Mától az ország 14 megyéjében csak azok nézhetik továbbra is a földi sugárzású csatornákat (az m1-t, Tv2-t, RTL Klubot) kábeles vagy műholdas előfizetés nélkül, akik beszereztek egy dekódert (avagy set-top boxot), vagy eleve olyan tévéjük van, amibe a digitális adások vételére alkalmas egység gyárilag be van építve.