Eldőlt, hogy megy a kormány

2013.08.15. 19:06
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

STRASBOURGBA MEGY A KORMÁNY, HOGY VÉDJE A 98 %-OS KÜLÖNADÓT

A kormány a strasbourgi bíróság Nagykamarájához fordul a 98 százalékos különadó ügyében, értesült az Index. A fellebbezéshez hasonló eljárásban a kormány azt szeretné elérni, hogy változtassák meg a bíróság májusi ítéletét, amelyben kimondták, hogy ez az adó sérti a tulajdonhoz való jogot, és a bíróság 3,2 millió forint kártérítést ítélt meg az N. K. M. monogramú felperesnek. Az első, májusi döntés óta a strasbourgi bíróság több másik, 98 százalékos adó miatt megindított ügyben is elmarasztalta Magyarországot, a kormány most három ügyben fordul a Nagykamarához. A kormány a határidő utolsó napján, szerdán döntött az eljárás megindításáról.

KÁRTÉRÍTÉS A ROMAGYILKOSSÁGOK ÁLDOZATAINAK

A szerdai kormányülés döntött arról, hogy hamarosan anyagi kártérítést kaphatnak azok a családok, amelyek elvesztették hozzátartozójukat a 2008–2009-es, romák elleni támadássorozatban. Orbán Viktorfelkérte Navracsics Tibort, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a romagyilkosságokban érintett családok támogatására dolgozzon ki egy kárpótlási javaslatot. A javaslattal a nehéz anyagi helyzetbe jutott hozzátartozókat kívánják segíteni.

DURVA ERŐSZAKHULLÁM TOMBOL EGYIPTOMBAN

525 halálos áldozata és 3572 sérültje van a hivatalos összesítés szerint a szerdai egyiptomi összecsapásoknak, melyeket követően Obama elnök megszakította nyári szabadságát, hogy határozottan elítélje az egyiptomi ideiglenes kormány durva szerdai fellépését. Az amerikai elnök lemondta a szeptemberre tervezett közös amerikai - egyiptomi hadgyakorlatot is. A magyar külügy senkinek nem javasolja az egyiptomi utazást.

BASEBALÜTŐVEL FENYEGETTÉK A CSÓKOLÓZÓ MELEGEKET

Egy fiatal magyar férfi és külföldi párja szerda esete a Baross utcában csókolózott, amikor egy közeli boltos baseballütővel felfegyverkezve fenyegette meg őket a homoszexualitásuk miatt. A megfenyegetett férfi rendőrt hívott, de a rendőrök a boltos mellé álltak és azt javasolták neki, hogy tegyen feljelentést közszeméremsértés miatt. A meleg férfi az Indexnek nyilatkozott.

PACZOLAY MÁR NEM KELL A KORMÁNYNAK

Bizalomvesztés miatt visszahívják Paczolay Pétert, az Alkotmánybíróság elnökét a Velencei Bizottságból a kormány szerdai döntése nyomán. Az AB elnökét 2011-ben választotta újra a jelenlegi parlament, vagyis akkor még megvolt Paczolay iránt a bizalom. Azóta viszont az elnök bocsánatot kért az azeri baltás gyilkos kiadásának következményei miatt, a Velencei Bizottság pedig a magyar Alaptörvény negyedik módosítását bíráló határozatot hozott.

BÜNTETIK A MORRISON'S 2-T ÉS MÉGSEM

Hat romaversitasos fiatal nem jutott át tavaly novemberben a face controllon, a szórakozóhely pedig nem tudta bizonyítani, hogy részegek lettek volna, vagy rendetlen lett volna a ruhájuk. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság arra jutott, hogy roma származásuk miatt diszkriminálták őket, ám a helyet csak a további jogsértéstől tiltotta el, büntetést nem osztott ki .

VISSZAVONUL A WIMBLEDONI MEGLEPETÉSGYŐZTES

Könnyeivel küszködve jelentette be visszavonulását a 2014-es wimbledoni tenisztornát nyerő, 28 éves Marion Bartoli, mert már képtelen megküzdeni a sérülései okozta fájdalomakkal. A világranglista hetedik szerda este Simone Haleptől kapott ki a cincinnati torna második fordulójában.

300 MILLIÓS BÍRSÁG A LEJÁRT GUMICUKORÉRT

400 ezer tasak átcímkézett, többször lejárt gumicukor miatt szabott ki a hatóság egy több mint 300 milliós bírságot. Az élelmiszerbiztonsági ellenőrök még júniusban kaptak közérdekű bejelentést arról, hogy szokatlanul olcsón, rengeteg gumicukrot árulnak a neten. A hatóság egy Pest megyei raktárépületben bukkant a 149 raklapnyi nagyon rossz minőségű édességre.

123 ÉVES A VILÁG LEGÖREGEBB EMBERE

Eddig egy 115 éves japán matuzsálemé volt ez a cím, de most hirtelen előkerült Bolíviából Carmelo Flores Laura, akinek a keresztlevelén 1890. július 16. szerepel születési dátumként. Az Andokban 4000 méteres magasságban él, sokat sétál, sosem volt beteg, szereti a bárány- és disznóhúst, régebben ivott alkoholt is, de mostanában csak forrásvizet.

JÖN A SAMSUNG OKOSÓRÁJA

Ha az Apple-nek van, a Samsungnak is kell hogy legyen! Nagyjából ez lehetett a motiváció a Galaxy Gear okosóra fejlesztői előtt, igaz, az Apple hasonló intelligens órája egyelőre csak a pletykákban létezik. A Samsungéról sem tudni sokat, de a prototípus alapján azt biztosan elmondhatjuk, hogy jól fog kinézni. További részletek itt.

LÖVÉSEK DÖRRENNEK, ASSZONYOK ESNEK VÍZBE

A közmédia megbízásából Rudolf Péter készít történelmi sorozatot Kossuthkifli címen, amit júliustól októberig 100 helyszínen, 107 magyar színésszel forgatnak 740 millió forintból. A főszereplők szerint ezzel a sorozattal feléledhet a régi nagy magyar tévéfilmgyártás.

MARADNAK A LILA FÉNYEK BUDAPEST EGÉN

A Légügyi Hivatal engedélye alapján működhet novemberig a fényszökőkút az egykori CET, új nevén Bálna tetején. A lila villódzás többeket zavar, de az üzemeltetőt csak egyvalaki kereste meg kéréssel, és az ő kedvéért módosítják is egy kicsit a fény útját, hogy ne kelljen stroboszkópszerű villogásban tölteni az estéket a Gellért-hegyi teraszon.