Hogy mik meg nem történnek!

2013.11.08. 19:00 Módosítva: 2013.11.08. 19:12

KITÁLALT EGY ADÓELLENŐR: A NAGYCÉGEK ADÓT CSALHATNAK

Feljelentést tett a NAV egyik munkatársa hivatali visszaélés miatt az ügyészségen. Horváth András, aki hosszú ideje ellenőrzési szakkordinátorként dolgozott, a Levegő Munkacsoport és a VÉSZ közös rendezvényén állt a nyilvánosság elé. Az Indexnek elmondta, az adóhivatalnál úgy tapasztalta, a kiemelt adózókkal, vagyis a legnagyobb magyar cégekkel és multikkal elnézőbb a NAV az adócsalások ügyében. Szerinte nagyjából 1000 milliárdos tétel az, amit a legnagyobbak évente elcsalnak, miközben a NAV ezekben az ügyekben rendszeresen nem lép fel kellő erővel.

FELÁLLT A BALOLDAL BUDAPESTI CSAPATA

Bemutatta 18 budapesti egyéni választókerületi jelöltjét az MSZP és az Együtt-PM szövetség pénteken. 12 körzetben a szocialisták, hatban Bajnai pártszövetsége állít jelöltet.A 18 jelölt közül jelenleg 8-an országgyűlési képviselők. Többségük kiléte az elmúlt hetekben már ismertté vált. Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa szerint a fővárosban már egy most vasárnapi választáson is az ellenzék győzne, így a jelöltek túlnyomó többsége parlamenti képviselő lesz.

ELADHATJA A MOL AZ INA-T

A Mol INA-ban lévő részesedése eladásának előkészítésére adott felhatalmazást a cég igazgatósága az ügyvezető testületnek - közölte a Mol a BÉT honlapján pénteken. A közlemény megfogalmazása szerint arra hatalmazta fel a Mol igazgatósága az ügyvezető testületet, hogy "olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával". A bejelentésnek valószínűleg köze van ahhoz, hogy a horvát kormánnyal folytatott mai tárgyalás eredmény nélkül zárult a Mol és a horvát kormány között.

KIS BALHÉ KISHANTOSON

Riadóztatták a civileket, miután péntek reggel fél 10 körül az állami földbérleti pályázat egyik nyertesének gépe megjelent, hogy művelésbe vegye a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ (KVK) területén vitatottan elnyert földjét. Greepeace-esek érkeztek a helyszínre, igaz, kisebb fennakadással, ugyanis az egyik autójuk lerobbant. Vágó Gábor LMP-s képviselő is csatlakozott hozzájuk. A munkagépet elüldüzték, a kiérkező rendőrök nem intézkedtek, végül a civilek a jegyzőnél tettek feljelentést birtokháborítás miatt. Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár az Indexnek azt mondta, a földháborúba kezdő kishantosi társasággal nincs miről tárgyalni, mert egyszerűen lejárt a bérleti szerződésük, a földvisszatartással pedig az önbíráskodás klasszikus esetét valósítják meg.

A KÖZGÉP ELLEN TILTAKOZÓK NEM RÁGALMAZTAK A BÍRÓSÁG SZERINT

Felmentette a bíróság első fokon azokat az aktivistákat, akiket a Közgép Zrt. rágalmazás gyanújával jelentett fel. Tavaly július 11-én a Közgép 23. kerületi telephelyének bejáratánál akkori LMP-s politikusok és aktivisták egymáshoz láncolták magukat, és "Itt tűnik el a pénzed", "Mutyigyár", "A Közgép mindent visz", "Innen irányítják az országot" feliratú táblákkal demonstráltak. Az aktivisták között volt Kukorelly Endre, az LMP színeiben megszerzett parlamenti mandátumáról azóta lemondó író is. A bíróság kimondta, hogy akciójuk nem minősül rágalmazásnak, mivel nem fogalmaztak meg tényállításokat, csak politikai véleményt.

ITT AZ ÉV TÁJFUNJA!

Megérkezett pénteken az év legerősebb tájfunja a Fülöp-szigetekre. A Haiyan néven emlegetett, 5. kategóriás, tehát a lehető legerősebb tájfun elsőként az ország középső szigeteit érte el, ahonnan már több mint százezer embert kiköltöztettek az esetleges katasztrófa elkerülése érdekében. Összesen több mint egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát a vihar miatt, de a vihar útjában még 25 millióan élnek. A vihar legerősebb széllökéseit 380 km/órásnak mérték, de az átlag is 300 felett van. Ez valószínűleg a legerősebb vihar, ami ember lakta területet ér a Földön, mióta meteorológiai állomások és adatbázisok léteznek.

ÖSSZEVERTE SAJÁT JÁTÉKOSÁT, MERT BÜNTETŐT HIBÁZOTT

Peruban egy kupamérkőzésen tizenegyesrúgásokkal esett ki az Unión Fuerza Minera csapata. A büntetőt hibázó Martin Dall'Orsot ezután a csapatbuszról lerángatták a tulajdonos és gyermekei, és azzal a váddal, hogy a focista szándékosan hagyta ki a 11-est, összeverték és szurkálták a férfit.

ELSŐ NAP 73 SZÁZALÉKOT NŐTT A TWITTER

A Twitter csütörtökön lépett a New York-i értéktőzsdére, a kereskedést 26 dolláron kezdték meg a részvénnyel. Az elemzők szerint is konzervatív kibocsátási ár meghozta gyümölcsét, első nap 73 százalékkal emelkedtek a részvények, vagyis 44,90 dolláron zárták a kereskedést. A legmagasabb ár, amit a nap folyamán elért a mikrobloging szolgáltatás részvénye, az 45,10 dollár volt.

ÖTVENMILLIÓ FORINT JUT A MŰVÉSZMOZIKNAK

Kiírták a pályázatot az art filmek forgalmazására, illetve art mozik szakmai tevékenységének támogatására 50 millió forintos kerettel. A 2013-as költségvetésben eredetileg még 200 millió forint szerepelt, ezt előbb 80 millió forintra csökkentették, végül 50-re karcsúsodott az összeg