Ha tartani akarja a lépést

2013.12.02. 18:59

UKRAJNA FORRONG

A kijevi vezetés úgy döntött, nem írja alá az EU-val a társulási szerződést, ezért kormányellenes tüntetések kezdődtek a fővárosban. Pénteken 120 ezren vonultak utcára, ekkor még csak az aláírást követelv, majd szombat hajnalban a rendőrség a Függetlenség téren lévő tüntetőkre rontott. Vasárnap már hétszázezresre becsült tüntetés volt, már a kormány és az elnök távozásának követelésével. Hétfőre az ellenzék körbezárta a kormány székházát, elfoglalta a kijevi városházát. A kormánypártból több képviselő kivált. Holnap a parlamentben vitatják meg a parlament feloszlatásáról és az előrehozott elnökválasztásról szóló javaslatot.

100 EZER FORINT FÖLÉ EMELKEDIK A MINIMÁLBÉR

Jövőre 101 ezer 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján. A felek 2014-re 3,5 százalékos béremelési ajánlást fogadtak el. A minimálbér 2013-ban 98 000, a szakmunkás minimálbér pedig 114 ezer forint volt.

TÖBB HAVI MÉLYPONTRA GYENGÜLT A FORINT

Pénteken még 301 forint körül mozgott a forint, hétfőn nap közben viszont 303 forint fölé került az euróval szembeni árfolyam, a svájci frank 246 forint fölé drágult. Az Index által megkérdezett elemző szerint az árfolyam esése még egy múlt csütörtöki konferencián elhangzott Matolcsy-beszéd utórezgése lehetett, illetve a kezdeti esés lökést is adhatott ahhoz, hogy akik az év vége előtt el zárni akarják spekulatív pozícióikat, most ezt jó áron megtegyék.

A NAV HIVATALI VISSZAÉLÉS MIATT FELJELENTI HORVÁTH ANDRÁST

Miután a NAV a múlt héten már feljelentette Horváth Andrást rágalmazásért, kedden hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt isfeljelenti az adóhatóság volt dolgozóját. A NAV sajtóközleménye szerint a Horváth lemondásához kapcsolódó eljárás során a számítógépén és a szekrényében talált iratanyag és adatok átvizsgálásakor az derült ki, hogy Horváth olyan adatokhoz jutott hozzá, amikhez nem lett volna jogosultsága.

AZ ÁFACSALÁS-BOTRÁNYRÓL VITÁZTAK A KÉPVISELŐK

Két különböző, egy fehér és egy piros színű íven is gyűjti az aláírásokat a NAV-ügyben tervezett vizsgálóbizottság felállításához az LMP. Lesz egy ív, amelyiken szerepel majd a jobbikos képviselők szignója és lesz egy, amelyiken nem. Azt nyújtják majd be a parlamentnek, amelyiken hamarabb gyűlik össze 78 képviselő aláírása. Az ülésteremben is a NAV-botrány volt ma a legfőbb téma, az ülésén a karzaton megjelent Horváth András is, de kivezették. Orbán Viktort és a Fideszt a botrány kivizsgálásával revolverezte az ellenzék. A miniszterelnök szerint tegyen feljelentést, aki csalást sejt, aki adót csal, annak börtönben a helye. Egyébként pedig az Állami Számvevőszékre bízná az ügyet.

MEGINT VONATOK MENTEK EGYMÁSSAL SZEMBE

Alig 300 méterre állt meg egymástól a Budapest–Vác–Szob-vasútvonalon Vác és Verőce állomások között az Avala nemzetközi gyorsvonat és a Szobra közlekedő személyvonat, amelyek azonos vágányon, szemben haladtak egymással hétfő délelőtt. Szeptemberben Kelenföld és Háros között fordult elő hasonló eset, amikor ugyanazon a vágányon haladt egymás felé a Pécsről érkező Tubes Intercity és a Szombathelyre induló gyorsvonat. A két vonat egymástól száz méterre állt meg.

MEGHALT BÄCHER IVÁN

A Népszabadság egykori újságírója az utóbbi időben nagyon beteg volt, betegségéről saját maga is többször beszámolt a Facebook-oldalán, májusban még vért is gyűjtöttek számára a barátai. A halálhírt is a Facebookon tudatták ismerősei. 

AZ ÉV EURÓPAI ÚSZÓNŐJE HOSSZÚ KATINKA LETT

7,5 kilogramm érmet nyert az idén Hosszú Katinka úszónő, akit az év európai úszónőjének válaszottak. A londoni olimpiai kudarc óta összeszedte magát, és sorra nyeri a versenyeket.

ÚJRA EMBERT KÜLDENE A HOLDRA A NASA

Több mint 40 éve lépett utoljára ember a Holdra, és a NASA költségvetésének erős megnyirbálásával, illetve a Mars-expedíció fókuszba tolásával úgy tűnt, a közeljövőben nem is nagyon fog arra járni űrhajós - hacsak a kínaiak nem, akik presztízskérdést csinálnak az űrkutatásból mostanában. A NASA azonban bejelentette, hogy megszorítások ide vagy oda, 2028-ra újra emberes Hold-expedíciót tervez az ügynökség.