Forint, Federer, Ukrajna

2014.01.24. 19:04

POLGÁRHÁBORÚS HELYZET UKRAJNÁBAN

Durva hírek érkeznek a keleti szomszédunktól: a tüntetők gyre több városban foglalnak el középületeket a tüntetők, az ellenzék már hét halottról beszél és arról, hogy a rendőrök kínozzák az elfogott tüntetőket, fiatalokra vadásznak az utcákon, sérülteket visznek el a kórházakból, hogy aztán megkínozzák őket. Janukovics ukrán elnök pénteken az elnöki hivatal élére Andrij Kljujevet nevezte ki: az ellenzék szerint tavaly novemberben ő adott utasítást a kijevi EU-párti diáktüntetés brutális rendőri szétoszlatására.

A HÓCSINÁLÓ TÉL ÚR MEGÉRKEZETT

Csütörtök éjszaka délnyugat felől belépett az országba az a csapadékmező, ami pénteken egyre többfelé okozott havazást, helyenként pedig ónos esőt, esőt, havas esőt is. A legtöbb hó délnyugaton eshet, ott néhol 25-30 centis volt a hótakaró. Az előrejelzések szerint a délnyugati országrészben szombat estig ugyancsak 25-30 centi friss hó eshet, és a feltámadó szél miatt hóátfúvások is várhatóak. A honvédség is készenlétben van. A havazás miatt pénteken több baleset is történt az utakon, az M7-es autópályát le is zárták, miután két kamion egymásnak ment. A havazásról percről percre tudósítunk.

NADAL LEGYŐZTE FEDERERT AZ AUSOPEN ELŐDÖNTŐJÉBEN

Sima három szettben legyőzte Rafa Nadal Roger Federert az Ausztrál Open elődöntőjében. A meccsen mindketten rosszul kezdtek, de Nadal - annak ellenére, hogy a tenyerén csúnya hónyag éktelenkedik - tudott javítani, 7:6, 6:3, 6:3-ra győzött, és a vasárnapi döntőben a svájci Wawrinkával találkozik.

EZÉRT GYENGÜL NAGYON A FORINT

Egy sor olyan ország pénzneme zuhan a dollárral és az euróval szemben, amelyeket Magyarországgal együtt szoktak emlegetni. Azok az elemzők, akik szeretnek riadalmat kelteni, máris arról beszélnek, hogy az 1997-es távol-keleti pénzügyi válság is hasonlóan kezdődött. Mi is a gyengélkedők klubjában vagyunk, a forint közel 307-ig gyengült az euróval szemben. A magyarázatokat itt gyűjtöttük össze

ÁLLAMOSÍTANÁ FERIHEGYET A KORMÁNY

A kabinet nem mondott le a Budapest Airport visszavételéről, ám a reptér-szerződés újratárgyalása a következő kormányzati ciklusra marad –nyilatkozta Hegmanné Nemes Sára. A vagyonpolitikáért felelős államtitkár a lap pénteki számában közölt interjúban elmondta: leginkább a közművek vannak fókuszban, mivel azok valóban kiemelt stratégiai vállalatok a kormány számára.

PAKSÉRT MEGKAPHATJUK A DUNAFERRT

Cserna Gábor dunaújvárosi polgármester szerint a kormány konkrét vételi ajánlatot tett múlt héten Oroszországban a Dunaferr-re. Februárban fog azonban eldőlni, hogy valós fordulat történt-e a Dunaferr megvásárlásának ügyében. A 150 milliárd forintos adóssággal küzdő cég egyébként most is csak az olcsó tulajdonosi hitelek miatt működik egyáltalán, erről bővebben itt írtunk.

MAGYAR TUDÓSOK GPS-SZEL KERESTEK KUTYAVEZÉREKET

GPS-szel határozták meg magyar tudósok, milyen személyiségű kutya vezeti a falkát. A vezető szerep kapcsolatban áll a kutya tulajdonságaival: az idősebb, képezhetőbb, agresszívabb, dominánsabb egyedek után mennek a többiek – állapították meg az MTA-ELTE több kutatócsoportjának magyar kutatói. A tudósokat az érdekelte, hogyan hoz közös döntést mozgásának irányáról egy állatcsoport. Ilyenkor azé az állaté a vezető szerep, amelyiket a többiek követik. Lehet, hogy azért, mert speciális tudása van valamiről, például egy táplálékforrás helyéről – olvasható a PLoS Computational Biology című szaklapban frissen megjelent tanulmányukban.

A MICROSOFT NEGYEDÉVES PROFITJA EGY PAKSI BLOKKRA ELÉG

A Microsoft legutóbbi negyedéves nyeresége 6,56 milliárd dollár lett, ami körülbelül 1463 milliárd forintnak felel meg – ebből simán kijönne egy paksi blokk. A Microsoft bevétele egy év alatt 14 százalékkal nőtt, és az már elérte a 24,52 milliárd dollárt. A társaságnak az a szerencséje, hogy miközben hónapról hónapra csökken az asztali számítógépe iránti kereslet, a vállalati szektorban még növeli is tudta az eladásait.

ITT AZ INDEX DALVERSENYE: A SZÁM 2014!

Borzasztóan jó hírünk van azok számára, akik nem elégedettek az Eurovízió hazai válogatóversenyével, A Dallal. Indul az Index alternatív zenei megmérettetése, A Szám. Három hétvégén keresztül lehet szavazni harminc általunk kiválogatott dalra, az első forduló szombaton indul! Versenyzők és szabálykönyv itt.