Paksért megkapjuk a Dunaferrt?

2014.01.24. 11:33

Cserna Gábor dunaújvárosi polgármester szerint a kormány konkrét vételi ajánlatot tett múlt héten Oroszországban a Dunaferr-re – foglalja össze dunaújvárosi lapok híreit a Portfolio.hu. Februárban fog azonban eldőlni, hogy valós fordulat történt-e a Dunaferr megvásárlásának ügyében. A 150 milliárd forintos adóssággal küzdő cég egyébként most is csak az olcsó tulajdonosi hitelek miatt működik egyáltalán, erről bővebben itt írtunk

Cserna szerint Putyin örömmel megválik a Dunaferrtől

Egyre konkrétabban mernek fogalmazni a politikusok a Dunaferr ügyéről. Cserna Gábor polgármester a közgyűlésen ugyanis a Dunaújvárosi Hírlap (DH) beszámolója szerint azt mondta, hogy a kormány a múlt heti moszkvai tárgyalások során konkrét vételi ajánlatot tett a dunaújvárosi vasműre, és Vlagyimir Putyin elégedett volt ezzel. Szerinte bízhatunk a tárgyalások pozitív kimenetelében.

A DH szerint arról is beszélt a polgármester, hogy stratégiai és nemzetgazdasági szempontból egyaránt fontos üzenete van annak, ha az állam ismét birtokon belül szeretne kerülni a Dunaferrnél. A kormány és Magyarország érdeke, hogy a vasmű hosszú távon megélhetést és munkát adjon a térségben élőknek – fejtette ki.

Külön elmondta, hogy ez nem lufi, nem ígéret, az állami vezetők közötti tárgyalás konkrétum, amelynek lesz folytatása. A polgármester mindezek fényében februárban ígért tájékoztatást a helyieknek az orosz állami fejlesztési bank és a nemzetgazdasági miniszter között várható februári egyeztetések után.

Végre elzavarhatják az oroszbarát budapesti tanácsadókat

Szintén Cserna Gábor közgyűlésen elhangzott szavait idézi a Postfactory, a Dunaújváros Online hírblogja. „Putyin elnököt nem egészen pontosan tájékoztatták a Dunaferr helyzetéről, ezért Orbán Viktor jelenlétében hívta fel a többségi tulajdonos Vnyesekonombank elnökét, majd némi tájékozódás után ígéretet tett arra, hogy a tulajdonos – és nem az operatív irányítást végző menedzsment! –, valamint a kormányzatot képviselő Nemzetgazdasági Minisztérium között február elején tárgyalások kezdődhetnek a vasmű visszavásárlásáról.

A tárgyalások során Orbán Viktor részéről árajánlat, méghozzá igen komoly vételi ajánlat is elhangzott, amivel Putyin elnök elégedett volt” – idézi a blog a polgármestert, aki azt is mondta, hogy ha állami tulajdonba kerül a gyár, akkor „végre elzavarhatjuk a budapesti, de vállaltan oroszbarát menedzsmentet a Budapestről lerohangáló tanácsadókkal és szóvivőkkel együtt”.

Újra nekifutunk

A novemberi helyzethez képest így most ismét egy éles fordulat állt be a Dunaferr ügyében. Novemberben még ugyanis Czomba Sándor államtitkár úgy fogalmazott, hogy a kormány tudomásul vette: az ISD Dunaferr menedzsmentje nem az eladást részesíti előnyben.

Az előző felvonás augusztusban kezdődött, amikor Varga Mihály jelentette be váratlanul, hogy a kormány vételi ajánlatot kíván tenni. A három hónapig tartó egyeztetéssorozat azonban megállapodás nélkül zárult.