Micsoda nap volt ez!

2014.01.31. 19:07

Szarvas: Hunyd le a szemed 

love (1).gif

314-IG GYENGÜLT A FORINT, BESZÉLT ORBÁN ÉS MATOLCSY

Kemény napja volt a forintnak pénteken, a reggeli 309,5-ről egészen 314-ig gyengült az euróval szemben. Néhány nap alatt így már jó négy százalékot esett az árfolyam. A dollárral szemben 232,2, a svájci frankkal szemben pedig 256,5 forint volt az utolsó árfolyam. A nemzetközi befektetői hangulat több okból is borús volt, de a forint a többi bajba jutott feltörekvő devizánál is erősebben gyengült. Ebben a külföldi hatások mellett az MNB játszotta a legfontosabb szerepet: a kamatcsökkentések folytatásának szerdai kinyilvánításával túlságosan szembe haladtak a befektetői hangulattal. A pénteki politikusi reakciókat és az árfolyamot itt követtük percről-percre.

MEGHALT JANCSÓ MIKLÓS

Meghalt Jancsó Miklós, cannes-i díjas és kétszeres Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró. A 92 évesen elhunyt rendező tüdőrákkal két napja került kórházba, saját kérésére. Ma reggel állt meg a szíve.  A m1 az Oldás és kötést, a Duna az Így jöttemet vetíti ma este.

MCCAIN AZ ÁTLÁTHATÓSÁGRÓL BESZÉLT PAKS ESETÉBEN

Budapesten járt egy amerikai kongresszusi delegáció, amit a 2008-as republikánus elnökjelölt John McCain vezetett. Az arizonai szenátor elmondta, hogy Amerika megérti a magyar demokrácia miatt aggódókat, a problémákat a magyaroknak kell demokratikus úton kell megoldani. McCain szerint az Egyesült Államok ugyanakkor elkötelezett szövetségese és barátja marad Magyarországnak. A vicceket sem mellőző szenátor Paksról és a Szabadság téren felállítandó emlékműről is beszélt.

MEGSZÁLLTÁK AZ NFM-ET

Előállította a rendőrség a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fő utcai épületében demonstráló Együtt-PM-es aktivistákat. Szabó Rebeka, a PM független országgyűlési képviselője elmondta: elfogadhatatlannak tartják az atomerőmű tervezett bővítésének módját, ezért a Moszkvában erről kötött szerződések nyilvánosságra hozatalát, valamint népszavazást követelnek a kérdésről.

9390 257804574383559 827550937 n
Fotó: parbeszedmagyarorszagert / Facebook

TÍZ ÉVRE TITKOSAK A PAKSI ERŐMŰBŐVÍTÉS HÁTTÉRSZÁMÍTÁSAI

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nem adja ki azokat a számításokat az Energiaklubnak, amelyekből kiderülne, hogy mire alapozta a kormány a paksi beruházás szükségességét. A háttérdokumentumokat az Index is kikérte, a tárca válasza itt olvasható. Közben a parlament honlapjára felkerült az a törvénytervezet, ami az Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közötti kormányközi megállapodás részleteit tartalmazza. A dokumentumból semmi eddig ismeretlen részlet nem derül ki. 

AZ ÁLLAM MEGVESZI A FŐGÁZT – JÖN A NONPROFIT ENERGIASZEKTOR

Orbán Viktor kormányfő bejelentette: megszületett az alku a Főgáz német tulajdonrészének állami megvásárlásáról, így a gázszolgáltató teljes mértékben állami tulajdonba kerül. A költségvetésben erre félretették a pénzt, és azt mondta Orbán, hogy komoly tárgyalásokat folytatnak más cégekkel is. A nonprofit energiaszolgáltatásról szóló törvény kidolgozása is zajlik, de ehhez még kell néhány hónap, mert vannak belső viták is. Az alaptörvényt emiatt most nem módosítanák, erre majd a kormányváltás után kerülhet sor.

HISZÉKENY FÉL LÁBBAL A PARLAMENTBEN

A szocialista párti Hiszékeny Dezső a legesélyesebb arra, hogy egyéni mandátumot szerezzen a baloldali Összefogásnak az április 6-i választáson. Ezt állítja legalábbis a Republikon Intézet. Hiszékeny az Indexnek elmondta, hogy a felmérés nem lepte meg, de választást és nem közvélemény-kutatást akar nyerni.

MENNYIÉRT ÖLTÖZTETTÉK FEL A MAGYAR OLIMPIKONOKAT?

22 millió forintot fizetett a MOB annak a három cégnek, amely a magyar szocsi olimpiai delegáció ruházatát, sportszereit gyártotta és szállította. Ők a Virginia Kft., a Fanitex Kft. és az Adidas. Az előbbi két cégről annyit tudni, hogy a közbeszerzési értékhatár alatti összeg miatt nem pályázaton jutottak a megrendeléshez. A magyar sportolókat és kísérőiket fejenként 750 ezer forintért öltöztették fel.

NAPIREND ELŐTT BESZÉL ORBÁN

Négyszer ül össze a parlament az április 6-i választás előtt. Hétfőn Orbán Viktor napirend előtt szólal fel, utoljára vitáznak majd a zsebszerződés ellen létrehozott törvényről, amit Áder János visszadobott, és napirenden lesz egy olyan törvény, aminek része a jegybanktörvény módosítása.

OROSZORSZÁGBAN A VODKA TÖMEGÉVEL SZEDI ÁLDOZATAIT

A Lancet című tekintélyes orvosi lapban megjelent tanulmány szerint az orosz férfiak negyede hal meg még 55 éves kora előtt, és az adatok szerint ez legtöbbször a túlzott alkohol-, és főleg a vodkafogyasztás miatt van így. Összehasonlításképpen a brit adatokat hozták fel a tanulmány készítői, ahol az alkohol csak a hasonló korú férfiak halálának 7 százalékáért felel. A halálok általában valamilyen májprobléma, de sokan halnak bele abba, amit részegen tesznek: balesetekben vagy verekedésekben szerzett sérülésekbe.

VALÓSZÍNŰLEG MEGVAN A MICROSOFT ÚJ VEZÉRIGAZGATÓJA

Satya Nadella, a Microsoft nagyvállalatokért és felhőért felelős igazgatója lehet a cég új vezérigazgatója, azaz CEO-ja, ő válthatja Steve Ballmert – írta meg a Business Insider és a Bloomberg is. Hivatalos bejelentés még nincs, de eddig Nadella a legesélyesebb jelölt, a források szerint az is szóba került, hogy az igazgatótanács elnöki pozíciójában ülő Bill Gatest is leváltsa.

VÉGE AZ F1-TESZTNEK: ÖRÜL A MERCI, PITYEREG A RED BULL-RENAULT

A jerezi teszt utolsó napján Massa volt a leggyorsabb, de Rosberg futotta a legtöbb kört a héten, sőt, versenyszimulációt is végrehajtott. A Red Bull teljesen leszerepelt, idő előtt hazautazott, a Renault-motoros kocsik szintén égtek.