A számokkal csak a baj van

2014.05.08. 19:04

MERKEL FOGADTA ORBÁNT, ÉS ISMÉT A FELELŐSSÉGÉRE EMLÉKEZETTE

Miután Orbán Viktor egy Európa jövőjéről szóló berlini konferencián harcias beszédben ecsetelte kormánya eredményeit, délután Angela Merkel kancellárral találkozott. A négyszemközti tárgyalás előtti sajtótájékoztatón mindketten az ukrán válság tárgyalásos rendezését szorgalmazták és az elmúlt 25 év közös eredményeit hangoztatták, Merkel ugyanakkor ismét figyelmezetette Orbánt a nagy győzemelem járó felelősségre.

AZ NVB MÁR MEGINT ROSSZUL SZÁMOLT

A közös listát állító pártok esetében az összes listás jelölt helyett csak a mandátumot szerző jelölteket vette figyelembe az NVB a támogatási arányok kiszámításánál. A korábbi gyakorlat ezzel ellentétes volt, de a jelenlegi jogszabályi környezetnek szerintük ez felelt meg jobban. Több párt rosszul járt, az Együtt jogorvoslatot kért a Kúriától. A Kúria határozata a pártnak igazat adva kimondta: az országos listán szereplő összes jelöltre leadott szavazatokat figyelembe kell venni.

ŐK A LEGGAZDAGABB MAGYAROK

A Napi.hu 100 leggazdagabb magyarról szólókiadványa szerint idén 150 milliárdos vagyonával Csányi Sándor lett a leggazdagabb magyar. Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 145 milliárd forinttal, míg a harmadik helyen az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György áll, akinek vagyona 135 milliárd forint volt 2013-ban. A dobogó közvetlen közelében tartózkodik két egykori listavezető is: Várszegi Gábor (130 milliárd forint) és Demján Sándor (91 milliárd forint).

BKK: LŐTTEK A CSALÓKNAK?

Az elszaporodó bérletes csalások miatt lehet május 13-tól csak arcképes igazolvánnyal bérletet vásárolni, mondta Vitézy Dávid vezérigazgató. A bérlet- és a jegyrendszer teljesen átalakul: csak különleges, nehezen hamisítható hőpapírra nyomtatott jegyek és bérletek lesznek. Nem lesz pecsételt érvényességi idő és kézzel beírt bérletazonosító szám, amit könnyű hamisítani.

KIK AZOK A SZKINHEDEK?

Új parlamenti divat a szkinhedezés. Megkapta már a héten parlamenti alelnöknek választott Sneider "Roy" Tamás és az MSZP-s Molnár Zsolt is. De vajon jól tudjuk, helyesen használjuk a szkinhed fogalmat? Utoljára a hipszterezés okozott ekkora káoszt a magyar fejekben, rendet rakunk.

MÉGIS LESZ UKRÁN NÉPSZAVAZÁS

Nem fogadta meg az orosz elnök javaslatát Kelet-Ukrajna önjelölt vezetése: Luganszk és Donyeck megyében a Kijev ellen felkelt szeparatisták úgy döntöttek, hogy mégis megtartják a népszavazást, amely Ukrajna szövetségi rendszerű átalakításáról szól, és amely esetleg később hivatkozási alap lehet ahhoz, hogy a Krímhez hasonlóan kiváljanak, majd csatlakozzanak Oroszországhoz.

A szeparatisták a népszavazás mellett döntöttek
A szeparatisták a népszavazás mellett döntöttek
Fotó: Brendan Hoffman

NEM VÁGOTT KAMATOT AZ EKB

Nem változtatott 0,25 százalékos irányadó kamatán az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntő ülésén. Az EKB legutóbb 2013. november 7-én csökkentette 25 bázisponttal, 0,50 százalékról 0,25 százalékra alapkamatát, azt megelőzően pedig 2013. május 2-án ugyancsak 25 bázisponttal, 0,50 százalékra.

A NINTENDO: SZEGÉNYEK JÖHETNEK, MELEGEK NEM

A japán társaság olcsó konzolt dob piacra, amit a fejlődő  országok piacaira szán, és ezúttal nemcsak egy régi termékét fogja leporolni, hanem teljesen új játékgépet tervez. Mindeközben kampányt indítottak a cég ellen, mert a Tomadachi Life nevű életszimulátor játékban az egyik meleg felhasználó nem tudott virtuális házasságot kötni egy másik férfival.

ITT VANNAK A SZUPERATOMLÉZEREK!

Hazánk szempontjából az a nagyobb jelentőségű lézeres hír, hogy Brüsszel áldását adta a szegedi szuperlézer büdzséjére, az uniós fejlesztési alapból 111 millió euró jut a tudományos létesítmény megépítésére. A tudományos szempontból pedig a minden eddiginél erősebb atomlézer fejlesztése a nap szenzációja. Ezzel szuperhideg, néhány nanokelvines atomnyalábot bocsátanak ki.

MICHAEL JORDAN RASSZISTA VOLT

Erről is ír önéletrajzi könyvében az egykori sztárkosaras, aki fiatal korában iskolásként az összes fehér ember ellen volt. A lényeg, hogy könyve reklámjának sem utolsó, hogy ezzel felült a rasszista-hullámra, de Chicago Bulls hatszoros bajnok NBA-legendája ma már nem az, hangsúlyozza.

000 SAWH970609062260
Fotó: Jeff Haynes

MIT KI NEM TALÁLT AZ AMERIKAI FARKASHÁZY TIVADAR!

Amikor Farkasházy Tivadar munkája összeférhetetlenné vált a Hócipő főszerkesztésével, a feleségének adta át a lapot, most a rasszista megnyilvánulásai miatt eltiltott Los Angeles Clippers-tulajdonos, Donald Sterling feleségére, Shelly Sterlingre íratná az egész klubot, hogy az NBA ne tudja kikényszeríteni, hogy eladja a Clipperst.