Ez a kedd más volt, mint a többi

2014.05.13. 19:43

BISZKU BÉLA HÁBORÚS BŰNÖS

Ezt mondta ki mai, korszakos ítéletében a Fővárosi Bíróság. Biszkut az '56-os megtorlások során eldördülő sortüzek miatt háborús bűncselekményben, valamint engedély nélküli lőszertartás és a kommunista rendszer bűneinek tagadása miatt találták bűnösnek, első fokon öt és fél évet kapott. Ő az első és egyben utolsó magyar pártállami vezető, akit felelősségre vontak a véres megtorlásokért, a 23 évvel a rendszerváltás után kezdődő büntetőeljárást a védő politikailag motiváltnak nevezte.

NÉZŐPONT: AZ EGYÜTT-PM ÉS AZ LMP IS BEJUTHAT AZ EP-BE

A közvélemény-kutató cég meglepő felmérése szerint öt párt juttathat képviselőt május 25-én az Európai Parlamentbe a május 6. és 8. között végzett 1000 fős, reprezentatív telefonos kutatása alapján. A szavazói aktivitás (a várható részvétel) elég magas, 44 százalék, ami jelentősen meghaladja a 2009-es 36,28 százalékos részvételt.

KÖVÉR NEM TESZI KI AZ UNIÓS ZÁSZLÓT A PARLAMENTRE

A törvény szerint nem kötelező, ő pedig saját hatáskörben nem kívánja kitenni. A székely zászló se kötelező, azt viszont kitetette, a székelyekkel való szolidaritásból, ugyanis nekik otthon, Romániában tilos használniuk ezt a jelképet.

A Parlament épülete a magyar és a székely zászlóval május 12-én
A Parlament épülete a magyar és a székely zászlóval május 12-én
Fotó: Bődey János

KIAKADTAK AZ UKRÁNOK ORBÁNON

Az ukrán lapokhoz valamiért éppen ma ért el Orbán Viktor szombati beszéde, amelyben a határon túli magyaroknak követelt autonómiát, ezen pedig sokan kiakadtak. Keddre az összes jelentős ukrán újság címoldalon hozta Magyarország fenyegetését. A kijevi vezetés közben nem adja Donyecket, folyik a terrorellenes akció,gyengének tartják a szakadárokat az elnökválasztás megakadályozásához.

MEGTALÁLHATTÁK A SANTA MARIA RONCSAIT

Egy tengeri kutatócsoport vezetője szerint egy, a Karib-tenger fenekén, Haititól északra talált roncshalom nem más, mint Kolumbusz Kristóf vezérhajójának, az 1492-ben elsüllyedt Santa Mariának a maradványa. A szakember a tenger alatt készített fotókra alapozza állításait, illetve egy korábbi kutatására, amiben megpróbálta meghatározni, pontosan hol is lehetett La Navidad, az első európai település Haiti szigetén.

AZ EB SZERINT JOGUNK VAN AHHOZ, HOGY AZ INTERNET ELFELEJTSEN MINKET

A Európai Bíróság keddi döntése értelmében az embereknek joguk van eltüntetni a nyomaikat az internetről. Ez azt jelenti, hogy bárki megkérheti a webes keresőcégeket, hogy töröljék a találatok közül a kényes információkat. A luxembourgi székhelyű EB ezzel eldöntötte a vitát a szabad véleményközlés pártolói és a magánélet támogatói között, akik régóta azt hangoztatják, hogy az internetnek is tudnia kell felejteni. Az EB egy spanyol férfi ügye miatt foglalkozott a kérdéssel. A férfi a spanyol adatvédelmi ügynökséghez nyújtott be panaszt, mert a Google keresőtalálatai közt megtalálható volt a fizetésképtelenség miatt elvesztett lakásának aukciós adata.

SEMANYA EZEK SZERINT MÉGISCSAK FÉRFI

Feleséget vásárolt magának a dél-afrikai futó Caster Semenya, aki 2009-ben a nők között lett világbajnok. Győzelmét botrányok követték, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nemi vizsgálatot is készíttetett. Most mégis férfiként egy nőt, egy másik futót, Violet Raseboyát veszi feleségül.