Nem is hinné, mennyi minden történt

2014.07.01. 19:18

ÚJRAINDULHAT A HIÁNYELJÁRÁS, HA NEM LÉP A KORMÁNY

Újraindulhat 2015 tavaszán a túlzottdeficit-eljárás, ha Magyarország nem tesz pótlólagos költségvetési intézkedéseket, közölte kedden délután az Európai Bizottság, miután szakértői csoportjuk múlt héten látogatást tett Budapesten. A forint a hírre  zuhanni kezdett.

LŐTTEK AZ UKRÁN TŰZSZÜNETNEK

Kiterjedt offenzívát indított az ukrán légierő és tüzérség a kelet-ukrajnai szakadárok állásai ellen. Heves harcokról érkeztek jelentések kedden több kelet-ukrajnai településről. Az összecsapásoknak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak.

ŐRIZETBEN A VOLT FRANCIA ELNÖK

Őrizetbe vették Nicolas Sarkozy volt francia elnököt, hogy befolyással való visszaélés ügyében hallgassák ki. A történet röviden annyi, hogy a gyanú szerint nem legális forrásokból szerzett pénzt a kampányára, majd amikor megtudta, hogy ezt a hatóságok is tudják, igyekezett elébe menni a problémának. De nemcsak emiatt ütheti meg a bokáját.

NEM HUNVALDDAL ÚJUL MEG AZ MSZP

Eltiltották a közügyek gyakorlásától Hunvald Györgyöt, a VII. kerület egykori szocialista polgármesterét, akit épp két hete választott újra kerületi elnökké a helyi MSZP. Hunvald ugyan nem mondta ki, de az ellenzéki pártok biztosak voltak benne, hogy ismét a polgármester-jelöltségre aspirál. A Kúria keddi harmadfokú ítélete előre megoldotta a vitát.

ITT AZ ÚJ PARKOLÁSI REND

Az egész országban megváltozott a parkolási rendszer július 1-jétől. Az új rendszert a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NM Zrt.) koordinálja majd, a korábban a mobilfizetéseket összefogó cég, az EME Zrt. pedig teljesen kiesik a rendszerből, így a legfontosabb változás, hogy a legtöbbek által használt sms- és hívószám 810-ről (az EME Zrt.-hez tartozó szám) 763-ra változik. A parkolóőrök egy ideig elnézőek lesznek azokkal, akik rossz számra fizették be a parkolási díjat. Az első tapasztalatok vegyesek: néhol akadozik a mobilparkolás, nem működik az app, és van aki nem tudja, mi lesz az EME-nél bennragadt egyenlegével.

NEM ADNAK TÖBB GÁZT AZ OROSZOK

A Gazprom először az európai országokban meglévő saját tulajdonú és bérbe vett földalatti gáztárolóit tölti fel, Magyarországgal viszont sem a tárolók használatára, sem a feltöltésre nincs bérleti szerződése, derült ki a cég egyik vezetőjének nyilatkozatából, amelyet orosz üzleti hírportálok idéztek.

SCHULZ MARADT AZ EP ELNÖKE

A májusi európai parlamenti választások után ma alakult újra az Európai Parlament. Az EP elnökévé újra a német szociáldemokrata Martin Schulzot választották, az intézmény egyik alelnöke a fideszes Pelczné Gáll Ildikó lett.

MÁTÓL OLCSÓBBAN LEHET KÜLFÖLDRŐL MOBILOZNI

A három nagy hazai mobilszolgáltató kihirdette a július elsejétől érvényes roamingdíjakat, vagyis a külföldi mobiltelefon-használat pluszköltségeit. A változtatást az Európai Unió szabályzata írja elő. A Telenor, a Telekom és a Vodafone új árszabása ennek megfelelően a korábbinál olcsóbb, 74,40 forintos hívásindítási és 19,50 hívásfogadási díjat kér majd percenként. Szöveges üzenetet 23,5 forintért küldhetünk, az mms 78,33 forint.

KICKSTARTER-REKORD: 95 EZREN TÁMOGATTAK EGY OLVASÁST TANÍTÓ SOROZATOT

A Reading Rainbow egy gyerekeknek szóló sorozat volt az USA-ban, amely arra próbálta rávenni a kisebbeket, hogy olvassanak. 2006-ban került le a képernyőről, 1983 óta futott. A műsorvezető, LeVar Burton nemrég Kickstarter-kampányt indított: egymillió dollárt kért, ebből minden platformon működő programot szeretne, amit ingyen vinne el az osztálytermekbe. Támogatói közel ötmillió dollárt gyűjtöttek az eredeti célként megjelölt egymillió helyett, Több mint 95 ezren ajánlottak adományt, ami rekord a közösségi projektfinanszírozással foglalkozó oldalon.