A baloldal végre leszáll a magas lóról?

2014.09.29. 19:05

A FALUS MOST BOKROS, HOGY NE LEGYEN TARLÓS

Visszalépett az ellenzék főpolgármester-jelöltje Falus Ferenc a momás jelölt Bokros Lajos javára. Magyar György is visszalépett, így a Fidesz jelöltjének, Tarlós Istvánnak már csak Bokrossal illetve Fodor Gábor jelöltjével, Bodnár Zoltánnak, a jobbikos Staudt Gáborral és az LMP-s Csárdi Antallal kell megküzdenie.

A KORMÁNY BETILTOTT EGY KONFERENCIÁT, AMIN OSTOBA NÁCIK ZSIDÓZTAK ÉS NÉGEREZTEK VOLNA

Orbán Viktor miniszterelnök résen volt, és már vasárnap felszólította a belügyminisztert, hogy tiltsa be a National Policy Institute és orosz fajvédők Budapestre tervezett összeröffenését. Ahogy az lenni szokott, a Belügyminisztérium a helyzethez igazodó komolysággal azonnal haptákba vágta magát, és betiltotta a rendezvényt, amelyen szerintük az ott elhangzó vélemények az Alaptörvénybe ütköztek volna. Ha elhangzottak volna.

A DIGI LEHET A NEGYEDIK MOBILSZOLGÁLTATÓ

Hétfőn jelentették be a frekvenciapályázat eredményét: a Telenor, a Telekom és a Vodafone mellett frekvenciát szerzett a romániai Digi, így negyedik cégként beléphet a magyar mobilszolgáltatók közé. A szolgáltatóknak tíz napjuk van a díj megfizetésére, ami a várt 105 milliárd forint helyett összesen 130 milliárd lesz. A Vodafone 172 MHz-re, a Magyar Telekom 189 MHz-re, a Telenor pedig 178,6 MHz-re bővített, és a három jelenlegi szolgáltató jelentős hálózatbővítést vállalt. A Digi a maga 10 MHz-ével komoly kompromisszumokra kényszerül majd, ha nem veszi igénybe más szolgáltatók hálózatát nemzeti roamingmegállapodás keretében.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG SEGÍTSÉGÉT VÁRJÁK A BANKOK 

A Magyar Bankszövetség a jogbiztonság és a kiszámítható jogalkalmazás érdekében kezdeményezi, hogy a köztársasági elnök a devizásmentésről szóló jogszabályt ne írja alá, hanem küldje el az Alkotmánybíróságnak (AB) előzetes normakontrollra. A parlament a múlt héten fogadta el a fogyasztói kölcsönszerződések elszámolására vonatkozó törvényt. Ez visszamenőlegesen állapít meg új szabályokat a hitelezésben, és ró hatalmas terheket a bankokra.

BUDAPEST A LEGÉLHETŐBB NAGYVÁROS

A régióban, a The Economist élhetőségi rangsora szerint. A lap a világ 140 nagyvárosát állította sorrendbe jó sok élhetőségi szempont alapján. A listát európai városokra leszűkítve a magyar főváros a 23. helyen áll, közvetlenül Róma mögött. A szomszédos Bécs végzett az élhetőségi lista második helyén (Melbourne az első), az európai fővárosok közül a legjobb helyen.

A REAL BERÁGOTT, RONALDO NEM MEHET SEHOVÁ

Hetek óta kering a pletyka, hogy a portugál nem elégedett a helyzetével Madridban, menne a gyengélkedő Manchester Unitedhez, ahová a szurkolók visszavárják, már az is kiderült, mennyit keresne. A napokban a volt MU-edző, Sir Alex Ferguson is felemelte a telefont ezügyben, a Realnál viszont felmordultak: megmondták neki, felejtse el a Manchester Unitedet, szó sem lehet arról, hogy eladják, sem a szezon végén, sem később.

FURCSA GOLYÓT TALÁLT A MARSON A CURIOSITY

Zavarba ejtő formájú követ talált a Marson kutató Curiosity: ezúttal egy kőgömböt fényképeztek le a rover kamerái. Hasonló képződményeket már az Opportunity is látott már 2012-ben. A feltételezések szerint vagy vulkanikus tevékenység, vagy a folyó víz görgetése koptatta ilyenre az alakzat felszíné, de az is lehet, hogy egy egyelőre ismeretlen forrású nyomás hozta létre a gömböket.

golyo
Fotó: Curiosity rover / NASA / JPL-Caltech

KÉT ÚJ NEMZET SZÍNÉSZE: CSERHALMI GYÖRGY ÉS BITSKEY ISTVÁN

Sztankay István  és  Avar István  közelmúltban bekövetkezett halála miatt kellett két újabb színészt választani a nemzet színészei közé.  A Nemzet Színésze cím az illető halálig szól,  egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 630 ezer forintjuttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a többi Nemzet Színésze egyhangú szavazással tehet javaslatot. A nemzet színésze csak az lehet, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot a Nemzeti Színház színpadán töltött. A jelenlegi tagokról és a két új bekerülőről itt olvashat bővebben