Nagyon furcsa időket élünk

2014.12.04. 19:14 Módosítva: 2014.12.04. 19:38

ÚJ EGYHÁZÜGYI TÖRVÉNY KÉSZÜL

Még Erdő Péter bíboros is külföldről tudta meg,hogy a kormány a 2011-es, nagy vihart kiváltó egyházügyi törvény helyett máris új szabályt kíván alkotni, csak épp az érintetteket nem sikerült bevonni az előkészítésbe. a katolikus vezető aggódik az állam világnézeti semlegességéért.

A KORMÁNY MÁR TÁMOGATJA A VASÁRNAPI ZÁRVA TARTÁST 

A kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó kezdeményezést - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A jogszabály végleges formája még nem ismert, hiszen azt még nem fogadta el a törvényhozás, ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni. Varga szerint az egyik szakszervezet szerint a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van.

A BUDAPEST BANKOT IS MEGVESZI AZ ÁLLAM

A kormány képviselői aláírták a tulajdonos GE képviselőivel azt a megállapodást, ami alapján a magyar állam megvásárolja a Budapest BankotVarga Mihály szerint a gazdasági szuverenitás és cselekvőképesség visszanyerését is jelenti ez a lépés. Ma az előszerződést kötötték csak meg, a technikai részleteket még véglegesíteni kell, sőt,még az értékelés véglegesítése sem történt meg, a pontos árhoz az átvilágítási jelentést le kell zárni, ez még néhány hét lesz. Az átadás-átvétel 2015. június végére zárulhat le. A pénzt az MFB adja a Corvinus Zrt.-n keresztül. 

15 MILLIÓS BÜNTETÉS A NORBI UPDATE-NAK 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 15 millió forintra megbüntette a Foodorgany Kft.-t az Update termékek reklámjai miatt. A betegség megelőzésére, gyógyítására, kezelésére vonatkozó állítások, az egészségre vonatkozó állítások és a termékek összetételére vonatkozó állítások sem voltak igazak. 

MENNYÉRT ÜLNE EGY NAPIG EGY CELLÁBA  AZ ELLENSÉGEIVEL?

A panziótulajdonos Szántai Attila, akit védelmi pénzért zsarolt a Fekete Sereg nevű bűnszervezet, fegyverrel védte meg magát, és ezért 6 év 9 hónapot ült ártatlanul, összezárva a banda tagjaival. A fegyházban évekig súlyosan bántalmazták, ráment az egészsége és a vagyona. Százmillió forint kártérítést kap az államtól. 

A NASA MEGPRÓBÁLTA TESZTELNI ÚJ ŰRHAJÓJÁT, DE NEM TUDTA

Az amerikai űrhivatal magyar idő szerint 13:05-kor indította volna azt a rakétát, amire a NASA új, Orion nevű űrkapszuláját szerelték, hogy kiderüljön, hogy teljesít a szerkezet az űrben. A startot azonban többször is el kellett halasztani, végül az ügynökség úgy döntött, hogy csak pénteken próbálkozik újra az indítással. Az Orion űrhajó a NASA legújabb, ember szállítására is alkalmas űreszköze, a mai indítás után két, a Föld körül megtett tesztkörrel ellenőrizték volna a létfontosságú rendszerek működését.

ELKÉSZÜLT A VILÁG LEGGYORSABB KAMERÁJA

A Washington Egyetem orvosbiológus kutatói Li Hong Wang vezetésével olyan kamerát építettek, amivel másodpercenként százmilliárd képkockát lehet rögzíteni. Ilyen teljesítménnyel ez a világ leggyorsabb képrögzítő berendezése, nagyságrendekkel gyorsabb bármilyen hasonló, csak rögzítésre alkalmas készülék. Az új eljárást tömörített ultragyors fényképezésnek (compressed ultrafast photography, CUP) hívják, és tudományos kutatáshoz fogják használni.

HOSSZÚ KATINKA VILÁGCSÚCSOT ÚSZOTT

Az Év úszónőjének választott Hosszú Katinka a szerdai ezüstérmei után 100 méter hárton világcsúccsal nyert a dohai rövidpályás-vb-n. Verrasztó Dávid élete első vb-érmét szerezte csütörtökön, 400 vegyesen két japán mögött lett bronz érmes.

ELINDULT AZ INDEX ZENEBLOGJA, A STENK

Az Index frissen induló zeneblogjában, a Stenkben is  megpróbáltuk összeszedni, hogy szerintünk mik voltak a legjobbak idén, ezzel azért körülbelül be is lőjük, hogy mi mindenről lehet majd itt olvasni az elkövetkezendőkben. Egy húszas toplistát állítottunk össze, egy magyar nagylemez és egy magyar filmzene (!) is belefért az összesítésbe, és az első helyezett sem meglepetés:

A DAILY SHOWBAN SZAPPANOPERA KÉSZÜLT ORBÁN VIKTORRÓL

Jon Stewart tréfás hírműsora

Jon Stewart sem tudott elmenni Colleen Bell nagykövet-szappanopera-producer mellett, szerinte biztos jól fog jönni majd az országnak, ha feltűnik Orbán Viktor gonosz ikertestvére, Fernando. Stewart elképzeli, hogy a nagykövet asszony biztos nagy segítség lesz az országban, amiben egy „Putyin-szerű demagóg figura” a vezér, amikor majd kiderül, hogy a lánya terhes a fogadott mostohatestvérétől, akinek az apja Orbán gonosz ikertestvére. Vicces az egész, na.