Drog, kínzás, titkok és hazugságok

2014.12.09. 21:29

KÖTELEZŐ DROGTESZT? ÖÖÖ, IGEN, DE NEM

Rövid idő alatt megszelídült a Kocsis Máté Fidesz-szóvivő által szombaton bedobott ötlet, amely szerint a politikusokat, az újságírókat és a veszélyeztetett korú fiatalokat kötelező drogteszt alá kellene vonni. Az Index kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy hétfőn este már arról egyeztettek a jobboldalon, hogy csak önkéntes formában lehetne bevezetni a 12–18 éves fiatalok számára az ellenőrzéseket. Sokan sorolják a Fideszben is a jogilag kivitelezhetetlen kategóriába, hogy az újságírókra vagy más foglalkozási csoportokra bármilyen formában kiterjesszék a drogteszt-kötelezettséget.

NYILVÁNOS AZ AMERIKAI JELENTÉS A KÍNZÁSOKRÓL

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága hónapokig tartó viták után kedden nyilvánosságra hozta azt a jelentését, amiben azt állította, hogy a CIA kevéssé hatékony, de annál brutálisabb, számos esetben kínzásnak minősülő módszerekkel vallatott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elfogott több terrorgyanús foglyot. Emellett vizsgálatuk szerint az ügynökség félrevezette a közvéleményt a vallatási program részleteiről. A CIA szerint követtek el hibákat, de a vallatásokkal életeket mentettek meg. A Fehér Ház korábban üdvözölte a jelentés nyilvánosságra hozását, de tiltakozásoktól tartanak, megerősítették amerikai létesítmények védelmét a világban.

DROGOSOZÁSBAN VERHETETLEN AZ V. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT

Kisebb botrány történt kedd délelőtt a belvárosi polgármesteri hivatalban, ahol a tulajdonosi és elidegenítési bizottság tartott ülést. Juhász Péter, az Együtt társelnöke, belvárosi képviselő részt vett az ülésen, majd az ott kiosztott dokumentumcsomaggal egyszer csak távozott az ülésről. Innentől a belvárosi önkormányzat és Juhász Péter másképp idézi fel a történteket, de nem is ez az érdekes, hanem a Juhász Pétert elítélő önkormányzati közlemény egyik mondata: "Juhász Péter viselkedése arra enged következtetni, hogy drogos befolyásoltság alatt vitte véghez mai akcióját."

KÉSZ ZOLTÁN MÉG NINCS KÉSZ

A Republikon Intézet közvélemény-kutatást készíttetett a veszprémi 01-es választókerületben, ott, ahol február 22-én időközi parlamenti választást tartanak. A helyi népszerűségi listát a mandátumáról lemondó Navracsics Tibor vezeti (59%), Ovádi Péter 47%-on áll. A legnépszerűbb potenciális ellenzéki jelölt Rácz Jenő, volt egészségügyi miniszter (58%), őt követi az indulását lebegtető, majd visszakozó Török Gábor (53%), majd Kész Zoltán (52%) és a tavaszi, csúfosat bukó MSZP-jelölt Pál Béla (51%).

KÉTMILLIÁRDOS ÁFACSALÁSSAL GYANÚSÍTANAK VIDEOJÁKÉKOS BOLTOKAT

Múlt szerdán a NAV megszállta a Konzolok szervize nevű videojátékbolt raktárát, és rengeteg (mint utóbb kiderült: 67 millió forintnyi) Playstationt és Xboxot foglalt le. A hatóság most 2 milliárd forintos áfacsalással vádolja a bolt tulajdonosait, akik fiktív cégekkel nyelték le a játékok és hardverek áfáját, és így tudtak nagyon olcsók lenni a piacon.

ÚJABB INGATLANT VETTEK MATOLCSYÉK

3,42 milliárd forintért vett meg egy villát a budai Várban a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott öt alapítvány egyike. Egy másik hasonló jellegű ingatlan is a jegybank kezébe került, csaknem 2 milliárd forint értékben.

ALÁÍRTÁK A TITKOS PAKSI SZERZŐDÉSEKET

Aláírta kedden az oroszokkal a paksi bővítés három megvalósítási szerződését. Pontosabban a  (Lázár János alá tartozó) MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Joint-Stock Company Nizhny Novgorod Engineering Company Atomenergoproekt a Pakson létesítendő két új, egyenként 1200 megawatt teljesítményű atomerőművi blokkra vonatkozó három megvalósítási megállapodást.

ELFOGADTÁK A NAGY LÁNCOKAT BÜNTETŐ TÖRVÉNYT

Nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen arról, hogy hány nagy boltnak kell költöznie, vagy hogy hány embert fognak kirúgni a szabályozás miatt  – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő annak kapcsán, hogy épp elfogadták a nagy külföldi boltláncokat büntető legújabb törvényeinket.

ELFOGADTÁK A KÖLTSÉGVETÉSI MÓDOSÍTÓKAT

Elfogadta a parlament kedden a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott összegző módosító indítványt, véglegesítve ezzel a büdzsé bevételi és kiadási főösszegét. A képviselők 116 igen, 40 nem szavazattal, 20 tartózkodás mellett fogadták el a költségvetési bizottság által benyújtott összegző módosító javaslatot. A költségvetés zárószavazása a jövő héten várható.