A nap nyolc híre, és az egyik a kokainról szól

2015.05.11. 21:15

AZ 1997-ES NATO-NÉPSZAVAZÁS ÓTA NEM VOLT ILYEN

Most vasárnap szavazhatnak a hegyvidéki választók a Normafa megújításáról. A beruházás átrajzolta a politikai viszonyokat, hétfőn közösen buzdított az igenre a Fidesz, az MSZP és az Együtt. A kerületi önkormányzat terveit egyedül a Jobbik ellenzi.

KÉZ A KÉZBEN ÚSZTA MEG HENDE ÉS VADAI

Az áprilisi tapolcai győztes, a jobbikos Rig Lajos fekete szalagban tette le az esküt a parlament hétfői ülésén. A fideszesek a jövő évi költségvetést dicsérték, és az is kiderült, hogy a KDNP mellett az igazságügyi miniszter is ellenzi a halálbüntetést. Lázár János örülne egy paksi parlamenti bizottságnak. Az interpellációk alatt történt egy baki: annyira kevesen voltak a teremben, hogy elvesztette határozatképességét az Országgyűlés.

BIN LADEN: A HÍR IGAZ, CSAK NEM OSZTOGATTAK, HANEM FOSZTOGATTAK

Szinte minden, ami korábban nyilvánosságra került Oszama bin Laden meggyilkolásáról, téves információ lehet – állítja a London Review of Books -ban megjelent cikkében Seymour M. Hersh elismert oknyomozó újságíró. Bin Laden nem bujkált, hanem a pakisztáni hadsereg foglya volt. Nem kényszervallatással sikerült a terroristavezér nyomára bukkanni. Még az is lehet, hogy nem a tengerbe temették, ahogy korábban állították, hanem pár testrészét kidobták a helikopterből vissza útközben Afganisztán felé.

TÍZ HÓNAPRA TILOTTÁK EL A KOKAINOZÓ KAJAKOSOKAT

A kajak-kenu szövetség fegyelmi bizottsága hétfőn tíz hónapra eltiltotta a versenyzéstől és a szövetség szervezésében az edzőtáborok látogatásától Csipes Tamarát és Dombvári Bencét, akik három hete egy drogteszten buktak le. Éppen akkor térhetnek vissza, amikor még elég felkészülési idejük lesz a riói olimpiai felkészüléshez.

AZ ÓKORI EGYIPTOMBAN MÚMIÁKAT HAMISÍTOTTAK

Egy kutatócsoport szerint elképzelhető, hogy az ókori Egyiptomban nagyüzemi szinten végeztek állatmúmia-hamisítást. A Manchester Museum és a Manchesteri Egyetem közös kutatásában a vizsgált 800 múmia egyharmada belül teljesen üres volt. A kutatók úgy vélik, a vallási célból vásárolt állati múmiákra akkora lehetett a kereslet, hogy a múmiagyártók nem tudtak lépést tartani vele.

MEGHALT LÁMFALUSSY SÁNDOR, AZ EURÓ ATYJA 

Életének 87. évében elhunyt Lámfalussy Sándor (Alexandre Lamfalussy) magyar származású, Belgiumban élő (belga állampolgárságú) közgazdász, bankár, az "euró atyja". Halálhírét családja hétfőn közölte a belga hírügynökséggel.

NAGYON MEGLÓDULT A KIVITELÜNK

A magyar export és import is rekordot döntött márciusban, ez látszik a KSH legfrissebb külkereskedelmi adataiból. A számok még az elmúlt hónapok pozitív trendjéhez képest is kiugróak. Nem annyira ütemváltásról, mint inkább egyszeri hatásokról van szó, tavaly ugyanis például a Suzuki több hónapra részlegesen visszafogta a gyártást a magyar gyárában, mostanra viszont visszaálltak a teljes kapacitásra.

SZÉTKAPNÁ A BKV-T VARGA MIHÁLY 

A kormány beterjesztette a szükséges költségvetési módosításokat, hogy a kormány átvállalja a BKV 53 milliárd forintos adósságát, de cserébe szorgalmazzák az egész fővárosi közlekedés újragondolását – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A miniszter amúgy is inkább elektromos buszokat venne a fővárosba ahelyett, hogy újabb villamosvonalak épüljenek, és ezt a Tarlósékkal kötött megállapodásban is szeretnék látni. Varga szerint a BKV hatalmas vízfejjé duzzadt, több mint 13 ezren dolgoznak a cégnél, ezen változtatni kell. Varga a jövő évi költségvetésről is beszélt.