Bekeményít a rendőrség a neonácikkal szemben

2004.09.09. 17:13
Megkapta az ügyészi állásfoglalást a rendőrség az önkényuralmi jelképnek látszó jelképekkel kapcsolatban, így minden megvariált önkényuralmi jelképet bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt fognak vizsgálni. Salgó László határozott és kemény fellépést ígért a neonácik ellen, mert a rendőrség "érzi a társadalom ellenérzését".
Határozott fellépést ígért a szélsőséges csoportok megmozdulásai ellen Salgó László rendőrfőkapitány budapesti sajtótájékoztatóján. Ígérete szerint a rendőrség nem fog a nem egyértelmű jogszabályok különböző hézagai mögé elbújni, hanem kihasználják a törvények adta lehetőségeket.

A főkapitány kijelentette, ha a gyülekezési törvény "anomáliái" miatt a rendőrség nem tud törvényesen betiltani egy rendezvényt, akkor szigorúbban veszik azt, hogy a rendezvényen nem valósítható meg bűncselekmény, vagy arra való felhívás, és hogy a rendezvénnyel mások jogait és szabadságát egyetlen egy kisebbség sem befolyásolhatja.

Horogkereszt pontocskával

A rendőrség érzi a magyar társadalom ellenérzését a szélsőséges csoportok iránt, ezért nem tűri el, hogy ezek a neonáci szervezetek a "törvényi szabályozás mezsgyéjén" lehetőséget teremtsenek önmaguk számára.

A jövőben ezért az ilyen csoportok a cselekményeit - "legyen az horogkereszt plakáttal, legyen az önkényuralmi jelvény, megváltoztatva egy vesszővel, vagy pontocskával" - gyanúra okot adót tevékenységként fogja értékelni a rendőrség, és valamennyi esetben büntetőeljárást kezdeményez. Ez változás a rendőrség eddigi álláspontját tekintve.

A Magyar Jövő Csoport ügyében azután kezdett vizsgálódni a rendőrség, hogy a múlt héten a szervezet nyilaskereszthez hasonló ábrákat tartalmazó, toborzó plakátokat szórt szét Budapest számos pontján.

Az ügyészi állásfoglalás hatására döntöttek

A rendőrség első állásfoglalása szerint az ábrák, mivel nem a törvényben megjelölt történelmi nyilaskeresztet ábrázolják, nem sértenek törvényt, ezért eljárást nem indított. A BRFK magatartását többek között Demszky Gábor főpolgármester is bírálta, ezért a rendőrség arra hivatkozva, hogy a tiltotthoz hasonló jelképek is válthatnak ki rossz érzést az emberek egyes csoportjaiban, szakértők segítségével vizsgálódik tovább.

Salgó László beszámolt arról, hogy megérkezett az ügyészségi tájékoztatás az önkényuralmi jelképekhez hasonló jelképek értelmezéséről, amire az ügyészség is gyanúokként tekint.