'Nem kellett Gyurcsányt felfedezni'

A Gyurcsány-kormány tagjai közül a legrosszabb osztályzatot Kolber István kapta az Index kormányértékelő szavazásán. A megjegyezhetetlen nevű miniszteri poszt tulajdonosával magyaráztattuk a bizonyítványt.

Mi fájt jobban? Az Indextől kapott egyketted vagy az, hogy az olvasók az utolsó helyre szavazták?

Arra ráirányította a figyelmem, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a tárca bemutatására. Azzal meg nem tudok mit kezdeni, hogy regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter vagyok, két hétig én is papírról olvastam ezt a nevet, kollégáim gyakran eltévesztik még mindig ezt az elnevezést, úgyhogy inkább úgy jelentkeznek be a telefonba, hogy Kolber miniszter úrtól keresem.

Nem gondoltak arra, hogy megváltoztassák az elnevezést?

Nincs lehetőség, ebbe nem érdemes belemenni.

Hányasra értékelné a tárcája munkája?

Egy olyan közepesre.

Szavazott egyébként?

Nem, dehogyis. Nem is kértem senkit.

Ez, mondjuk, látszik az eredményen. Téma a kormánytagok között egy ilyen szavazás?

Nem volt téma.

És mit gondol, melyik minisztertársa teljesített a legjobban az elmúlt egy év alatt?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr. [Mosolyog.]

Mikor hallott először Gyurcsány Ferencről?

A nyolcvanas években. Ifjúsági vezető volt, az újságban olvastam a nevét.

És személyesen mikor találkoztak?

A kilencvenes években.

Mit látott benne? MSZP-vezetőként állítólag Ön kezdte elsőként nyomni Gyurcsányt, még a Medgyessy-kormány idején.

Nem kellett őt felfedezni, ö fedezte fel saját magát számunkra, például az írásaival, újszerű gondolkodásával, szemléletével, módszereivel, menedzseri vonásaival.

Tényleg segítette az előmenetelében?

Ha az esetenkénti konzultációt vagy az írásainak a megjelenés előtti átnézését annak nevezhetjük, akkor segítettem.

A kormány megalakulásakor volt egy olyan folyosói pletyka, hogy Gyurcsány Önt belügyminiszternek szánta. Miért éppen ezt a posztot nézte ki Önnek a miniszterelnök?

Attól kell megkérdezni, akiben ez felmerül, de hát kézenfekvő ez. A Somogy megyei közgyűlés elnöke voltam, a közigazgatásban korábban is dolgoztam, a somogyi tanácsnál az öt nagy főosztály közül a törvényességi és jogi főosztály tartozott hozzám, tehát ismerem ezt a területet. De nem panaszkodom, a mostaninál szebb és jobb területeket összeválogatni nem lehetett volna.

És tényleg felmerült a belügyminiszterség vagy ez csak egy pletyka, szót se vesztegessünk rá?

[Sokáig sejtelmesen mosolyog, majd rátalál a megfelelő válaszra.] Azt szokták mondani, ha a szél nem fújja. Lehet, hogy ebben is van valami.

Tudta-e ön?
  • A Gyurcsány-kormányban a vidékiek közül a Somogy megyeiek képviseltetik magukat a legnagyobb számban: Lamperth Mónika belügyminiszter, Kolber István tárca nélküli miniszter, Rácz Jenő egészségügyi miniszter, Suchman Tamás Kolber miniszter államtitkára, Pásztohy András FVM-államtitkár, Várfalvi István a PM, Jenei Zoltán és Ferenczi László a BM helyettes államtitkárai. Somogyi Ferenc külügyminiszter nevével ellentétben nem a megye szülöttje.
  • Panel vagy lakótelep? Az országban 795 ezer lakás van lakótelepi házakban, de közülük csak 500 ezer épült panelből. A lakótelepeken 2 millió ember él.
  • A lakótelepek és a lakókörnyezet megújítása érdekében hirdetett hatlépéses program gőzerővel halad, a többihez képest meg különösen - nem csoda, kétmillió szavazóról van szó.
  • Kempingben 2001-ben 420 ezer, 2004-ben 359 ezer, négycsillagos szállodában 2001-ben 1,06 millió, 2004-ben 1,62 millió éjszakát töltöttek Magyarországon. (Forrás: KSH)
  • Csányi Sándort tartják Magyarország leggazdagabb emberének. Az OTP-vezér hozzájárulásával sokkal könnyebb miniszterelnöknek lenni. Csányi és Dávid Ibolya a közelmúltban együtt vacsorázott, és felmerült, hogy Csányi lehetne az MDF miniszterelnök-jelöltje. Az elnök-vezérigazgató egy közleményben elutasította a jelöltséget. Csányi Orbán Viktorral is szokott vacsorázni. Az OTP-ben pártállástól függetlenül szoktak munkát kapni a választások után parkolópályára került politikusok.
  • Kaposváron az a szóbeszéd járja, hogy Schönthal Henrik, a brókerbotrány őrizetben lévő gyanúsítottja és Kolber István jól ismerik egymást, legalábbis többször látták őket együtt a városban.
  • Amikor Kolber István megszületett, még nem volt kövesút szülőfalujából, Orciból Kaposvárra. 1960. augusztus 20-án avatták fel az utat, és akkor indult az első buszjárat is a megyeszékhelyre. 1988-ban a telefonközpont megépítéséhez fejlesztési hozzájárulást adott a tanács. A községnek Kolber István mellett egy híres szülöttje van, Kunffy Lajos (1869-1962) festőművész.
  • Kolber István leghíresebb névrokona minden bizonnyal az a Jean-Baptiste Colbert (1619-1683), aki XIV. Lajos francia király pénzügyminisztere volt, és nagy szerepet játszott abban, hogy a király a világ legfényűzőbb udvarát tartsa fent. Rendbe tette a francia gazdaságot (adózás és a belső kereskedelem szigorú regulázása, nemesség adóztatása, út- és csatornaépítések, a francia kereskedelmi és hadi flotta megalapítása, monopoliumok kiterjesztése), rövid idő alatt megtöbbszörözte az állami bevételeket, amihez hozzájárult az exportot erősítő merkantilista gazdaságpolitikája.

Balaton vagy Adria?

Egyértelműen Balaton. Nem is hasonlítanám össze a kettőt, az egyik tenger, a másik magyar tenger. Rengeteg változás történt a Balatonnál és a jövője is nagy.

Tényleg, és hol nyaralt?

Nyaraltam az Adrián egy hetet és egy hetet a Balatonnál, ami aztán végül is munkával telt el, nem szabad Magyarországon nyaralni, mert akkor mindig kompromisszumokat köt az ember. Ekkora változás régen nem történt a Balaton régiónál, és ez az infrastruktúrafejlesztésnek, az autópályának és a sármelléki repülőtérnek köszönhető.

És érdemes a Balatont fejleszteni? Mi nem voltunk olyan szerencsések, hogy a Balatonnál töltsünk el egy hetet, még ha munkával is, de a horvát tengerről hazafelé jövet azt tapasztaltuk, hogy a magyar tenger partján üresen állnak a kempingek, és kihalt a part.

Érdemes, mert akik befektetnek, azok négycsillagos szállodába fektetnek, azok pedig tele voltak, még augusztusban is, amikor pedig az időjárás mostoha volt. A magyar vendégek többségben voltak, számuk a külföldieknél nagyobb mértékben nőtt. És nagyon sok a vállalkozói befektetés is a Balatonon, például a vitorláskikötők építése, ez jó üzleti vállalkozás, csukott szemmel bele mernék vágni.

Na jó, de annyi pénzért, amennyibe egy balatoni nyaralás van, már valódi tengert is kaphatunk.

Mindig azzal jönnek, hogy az Adria olyan olcsó. Nem igaz. Csináltattunk összehasonlításokat, 25-30 százalékkal volt ugyanaz a szolgáltatás drágább az Adrián, mint a Balatonnál. Eleve hajlamosak vagyunk nem számolni az időt, egy nap le, egy nap vissza, hajlamosak vagyunk nem számolni a benzinköltséget, az autópályadíjakat és előtte bevásárolunk, és egy tömött csomagtartóval megyünk le. Hústól a sörig mindent viszünk és meglepődünk, ha bemegyünk egy tengerparti étterembe és halat rendelünk.

Na jó, meggyőzött minket.

És oda mennek nyaralni?

Olvasta az ÉS-ben a Csaba Lászlóval készített interjút?

Nem.

Azt mondja, hogy a nyolcvanas évek kormányai egy sor programot meghirdettek, amik aztán köszönőviszonyban sem voltak a valósággal, végül az egész kifolyt a kormányzat kezéből, a következményeket ismerjük. A közgazdászprofesszor szerint az Orbán-, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány alatt mintha ez ismétlődne meg.

Az országban járva-kelve rengeteg ötlettel és türelmetlenséggel találkozik az ember. A fejlesztéseknek van egy életgörbéje. Úgy látom, hogy nem érdekel bennünket más, minthogy megnyertünk egy pályázatot, és onnét kezdve vége a világnak, senki sem foglalkozik ezzel. A következő évben éppen ezért nagyobb figyelmet kell fordítani a folyamatban lévő beruházásokra, az idei pályázatokra és a 2007-es pályázatokat szeretnénk már jövőre meghirdetni.

Budapest vagy vidék?

Nemcsak országok, hanem metropoliszok is versenyeznek egymással, ezért fontos Budapest. Belülről nézve viszont Magyarország orrnehéz.

?

Túlságosan egyközpontú. Éppen múlt héten döntött a kormány a fejlesztési pólusokról, vagyis egyes városoknak ez többletfeladatot jelent majd.

És mi lehet a kitörési pontja a fővároson és a Balatonon kívüli településeknek?

Az egészségturizmus, az örökségturizmus és a konferenciaturizmus.

Mikor volt könnyebb lakáshoz jutni, harminc éve vagy most?

Harminc éve sem volt könnyű, akkor a kiutalási névjegyzékeket kellett bújni.

Önnek is?

Bújtam én is, de aztán szerencsém volt, mert vissza akartak csábítani az egyetemre oktatni és a megyei tanácson kaptam egy félig szolgálati, félig... - Minek nevezték ezt? - vállalati bérlakást.

Egy időben az volt a probléma, hogy túl kicsi lakások épülnek, a fiatalok hamar kinövik, és nagy adóssággal terhelten nehezen tudnak váltani.

A kínálati oldallal rendben vagyunk, tavaly rekordot döntöttünk az újlakásépítésnél, beindult a Fészekrakó program, de van még elképzelés a tarsolyunkban ezzel kapcsolatban. A használtlakások nagyon mennek, többszörösét fordítjuk ezekre, mint előzetesen kalkuláltuk. És a bankoknál is beindult egy verseny, van, aki nem kér közjegyzői díjat, van, aki nem kér értékbecslési díjat, és születőben van a lakáslízing.

Nyitottabbá teszik a Fészekrakót?

Nyitottabbá tesszük.

Ez mit jelent?

Jobb feltételeket. Hamarosan döntés születik. [Szombaton megszületett a döntés: a felső korhatárt 30-ról 35 évre emelték.]

És mi lesz a panellakásokkal? Finta József építész, a nemzeti konzultációs testület tagja a vasárnapi Orbán-beszéd előtt azt mondta a Felvonulási téren, hogy a nyolcszázezer panelből a koalíció csak tízezret újít fel.

Ez abszolút légből kapott. Az elmúlt négy évben harminchatezer panellakás lett felújítva, idén tizenhatezer panellakás szerződéseit írtam alá, eddig több mint harmincezer pályázat érkezett be. Jövőre nyitott az alap, ilyen nem volt Magyarországon. Annyi pénzt szánunk rá, amennyi pályázat lesz.

Akár nyolcszázezer háztartás is jelentkezhet?

Akár nyolcszázezer is.

És mennyibe kerül majd ez egy panellakónak?

Ennél már nem kerülhet kevesebbe. Ha felveszi a panel pluszt, akkor nem kell készpénzt áldozni.

Mit olvas most?

Hát... Én mindent olvasok, [az íróasztala felé mutat] azért is van sok könyv mindenütt, a könyvtáramban is. Egyszerre több könyvet olvasok, de legutóbbi élményem Spiró Györgynek a Fogsága volt.

Fradi vagy Dózsa?

Ezeknek a csapatoknak nem nagyon, a szülőfalum csapatának helyzetét mindig megérdeklődöm, egy Orci nevű kisfaluban születtem Kaposvár mellett.

És hogy állnak?

[Nagyot fujtatva.] Tizenegyedikek.

A megyei I. osztályban?

Igen.

Görög Zita vagy Csisztu Zsuzsa?

[Három másodpercnyi gondolkodás után.] Görög Zita.

Miért?

[Nagy nevetés.] Csak.

Jóban rosszban vagy Barátok közt vagy Szomszédok?

Ezek sorozatok nyilván... passz.

Mivel mérgezi magát?

Öööö. Cigarettával, nagy ritkán kis szivarkával. Ha mérgezésnek lehet mondani egy jó minőségű vörösbort, akkor azzal is, de ez már a gasztronómia és a turizmusnak a része.

És melyik a kedvenc bora?

Cabernet Sauvignon. És mondhatom azt, hogy somogyi, balatoni és nagy aranyérem, Bordeaux és London, amit elnyert ez a borász: Konyári János.

Ki a kedvenc politikusa a túloldalról?

Passz. Nem tudnék mondani.

Érik-e igaztalan támadások?

Ilyet nem érzek, de amikor a számokat kérdőjelezik meg, akkor van ilyen érzésem.

1998. és 2002. között, miután nem sikerült a somogyi listáról bejutni az Országgyűlésbe, dolgozott az OTP Ingatlan Rt.-nél. Milyen a viszonya Csányi Sándorral?

Nemrégiben adtam elő vele egy konferencián, jó a viszonyom és becsülöm, hogy ilyen nagy bankot épített fel és eredményesen vezeti.

Szívesen dolgozna a Csányi-kormányban?

Én a szocialista kormányban akarok dolgozni.