Őrizetben a Magyar Jövő Csoport vezetője

2004.09.13. 13:53
A Nemzeti Nyomozó Iroda szombaton eljárást indított a Magyar Jövő Csoport vezetője ellen. Bácsfi Dianát őrizetbe vették közösség elleni izgatás gyanúja miatt. Bácsfit már ki is hallgatták, indítványozták előzetes letartóztatását. A Magyar Jövő Csoport vezetője beismerte "a terhére felrótt cselekményt". A gyorsított eljárás azonban meghiúsult.
Közösség elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vette Bácsfi Diánát, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjé. A csoport augusztus végén hívta fel magára a figyelmet, amikor "Jövünk" feliratú, módosított nyilaskeresztes plakátokat ragasztottak ki a fővárosban.

Ki az a Bácsfi Diána?
A 26 éves Bácsfi Diánát több helyen "nagy múltú filozófusként és vallástörténészként" tartják számon, írja a Magyar Narancs. Az ELTE hallgatója elvégezte az egyiptológia és a régészet szakot, de diplomát nem szerzett. Korábban hallgatott összehasonlító indoeurópai nyelvészetet, három évet végzett a jogi karon. Jelenleg filozófiaszakos hallgató, a Magyar Narancs szerint szakdolgozatát készül megírni A legnagyobb magyar filozófus és világnézete címmel. A dolgozat Szálasi Ferencről szól.
Állítása szerint, gyermekkorától tanulmányozza a nemzetiszocializmust, és tudatosan készül a politikusi szerepre. Ismeri az ókori vallásfilozófiai irányzatok, melyeket eredeti nyelveken (latin, ógörög, szanszkrit, hieroglif egyiptomi és kopt) tanulmányoz, folyékonyan beszél angolul és németül, franciául olvas.
Bácsfi Diána előadás-sorozatokból él, melyeket különféle helyeken tart, jógaközponttól a József Attila Szabadegyetemen át egészen az ELTE Pszichológiai Intézetének egyik kihelyezett szemináriumáig, írja a Magyar Narancs. Hallgatói "lelkes, szuggesztív és jó humorú" előadónak tartják. Az "aranykor-filozófiájáról" tárgyban esszékötetet is publikált a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) gondozásában. A FISZ július 23-i nyilatkozatában - egy nappal korábban Bácsfival interjút közölt a Magyar Demokrata - elhatárolódott korábbi szerzője politikai megnyilvánulásától.

Uszítás

A Nemzeti Nyomozó Iroda közleménye szerint Bácsfi "a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a Magyar Jövő Csoport be nem jegyzett szervezet vezetőjeként a médiában és gyűléseken olyan uszító jellegű nézeteket hangoztatott, melyek alkalmasak valamely nemzeti, faji, vallási csoport elleni gyűlöletkeltésre".

Horváczy Emese, az NNI sajtóreferense az MTI érdeklődésére elmondta: a rendőrség álláspontja szerint közösség elleni izgatás, amit például szombati lapinterjúkban mondott Bácsfi Diána. Például: aki nincs velük, az ellenük van és aki ellenük van, azt meg kell semmisíteni. Emellett azt nyilatkozta, hogy hungarista államot szeretnének, és vallja, hogy nincs helye ettől az eszmétől eltérő véleménynek. Mint mondta, nyíltan árulónak tekintik azt, aki nem azonosul ezzel az eszmével, és elmondta azt is, hogy diktatúrát szeretnének - magyarázta a sajtóreferens.

Letartóztathatják Bácsfit

Gyanúsítottként már kihallgatták Bácsfit, és bűnismétlés veszélye miatt kezdeményezték előzetes letartóztatását a Fővárosi Főügyészségen. A BRFK által hétfőre kezdeményezett gyorsított eljárás azonban meghiúsult. Tóth Gábor rendőrezredes közölte, bíróság elé állítást kezdeményeztek önkényuralmi jelkép használata miatt, de a háromból egy gyanúsított nem jelent meg a tárgyaláson, ezért a bíróság visszaküldte az ügyészségre az iratokat.

Beismerte tettét

Az indokolta a bíróság elé állítást, hogy "az állam büntetőjogi akarata minél rövidebb időn belül érvényesüljön" - mondta az ezredes. A kihallgatásról a rendőrségnek "nem áll módjában részletesen tájékoztatni (...), de kihallgatása során Bácsfi Diána beismerte a terhére felrótt cselekményt".

Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, reggelre tűzték ki a tárgyalást, a három gyanúsított közül azonban egy nem jelent meg a bíróságon.

A magát nyíltan hungaristának valló Magyar Jövő Csoport október 15-re demonstrációt jelentett be a budapesti Terror Háza Múzeum elé, amely korábban Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezető Nyilaskeresztes Párt - Hungarista Mozgalom nevű pártjának is otthont adott. A rendőrség a demonstrációt tudomásul vette, ám számos párt és társadalmi szervezet tiltakozott a demonstráció ellene, és ellentüntetéseket is kilátásba helyeztek.

A Vér és Becsület provokációtól tart

A bácsfi-féle MJCS tevékenységétől határozottan elzárkózott a magát "becsületes, dolgozó, hatályos törvényeket tiszteletben tartó hungaristáknak" valló Vér és Becsület Kulturális Egyesület, aminek elnöksége "növekvő aggodalommal szemléli a sajtóban az elmúlt időben kibontakozó hisztériát". A VBKE közleménye szerint a MJCS tagjai "önjelölt, a túloldalról támogatott elemek" akik visszaélnek Szálasi Ferenc nevével és eszmeiségével, a "balliberális sajtó és a hatóságok hathatós támogatásával".