Nemzetbiztonsági vizsgálat néhány név miatt

2006.10.10. 15:16
A Magyar Bírói Egyesület, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Nemzetbiztonsági Hivatal is befolyásolásnak ítéli, hogy hét bíró valamint két ügyész neve, telefonszáma megjelent az interneten. Mindannyian részt vettek az elmúlt hetek utcai zavargásai után a rendőrség által őrizetbe vettek elítélésében vagy felmentésében. A jogvédők szerint a bíróknak csak részben van okuk tiltakozni, a rendőrség nyomoz.

Elítéli a bírák befolyásolására irányuló kísérleteket Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke abban a közleményben, amelyet kedden délután adott ki az MTI. A közleményt követően a Nemzetbiztonsági Hivatal, majd a Magyar Bírói Egyesület is tiltakozását fejezte ki, és az államfőhöz fordultak, hogy "vélhetően nyomásgyakorlás, a megfélemlítés céljából - súlyosan sértő megjelölésekkel - a világhálóra vitték azoknak a bíráknak a személyi adatait, akik a budapesti zavargások gyanúsítottjainak ügyében gyakorolták a törvényben előírt bírói hivatásukat".

A történet előzménye annyi, hogy a kuruc.info nevű és a Kossuth téri tüntetők honlapján különféle megjegyzésekkel (mint például: ávós időket idéző ítéletek, vérbíró) megjelentették hét bíró és két ügyész nevét. A bírók ítélkeztek a budapesti zavargások során elfogottak ügyében. A nevek mellett telefonszámok, és néhányuk esetében az otthoni cím is szerepel.

Őket is elverték

A bírók ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, és ennek meg is lett az eredménye. A Fővárosi Főügyészség bejelentése szerint személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt a II-III. kerületi ügyészség nyomozást rendelt el.

A tiltakozással kapcsolatban Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman az Indexnek elmondta, a bírók neve, beosztása, és hogy milyen ügyben járnak el, közérdekű adatnak minősül. Ugyanakkor aggályos, hogy a bírók otthoni telefonszámát is közzé tették.

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet elnöke szerint a kuruc.info-n látható fényképről (Vasvári Csaba bíróé) megállapítható, hogy nem a tárgyalóteremben készült, a jog szerint viszont csak azok közzététele minősülne legálisnak. Ugyanakkor a jogvédő felhívta a figyelmet arra, hogy így sem látja aggályosnak a fénykép közzétételét. A minősítő megjegyzések pedig szerinte a véleménynyilvánítás alkotmányosan garantált szabadságához tartoznak.

Érinthetetlenek?

Az említett honlap amerikai szerveren fut, tehát arra a magyar hatóságoknak nincs ráhatása, de az NBH ugyanakkor pontosan ismeri a honlap szerkesztőinek nevét. Az NBH kedden a következő közleményt jelentette meg, "a Nemzetbiztonsági Hivatal szembeszáll azzal a törekvéssel és azzal a feltevéssel, amelynek célja, hogy jogellenes állapotot teremtve, megengedhetetlen nyomást gyakoroljanak köztörvényes bűncselekmények ügyében döntést hozó bírákra"

Dénes Balázs felhívta az Index figyelmét arra, hogy amikor egy honlap (éppen a cikkben említettek egyike) korábban egy fiatal lányt inzultáló férfi képét és telefonszámát, majd különböző médiaszemélyiségek például Orosz József otthoni telefonszámát közzétette, akkor a Nemzetbiztonsági Hivatal semmilyen védelmet, közleményt nem adott ki, ezért érthetetlen mostani aktivitásuk.

A bírókra visszatérve a jogvédő felvetette, "azért ki fog helytállni, hogy a felsorolt bírók és ügyészek egy része mindenfajta törvényi alap nélkül ártatlan embereket előzetes letartóztatásba helyeztek?" Ugyanakkor szerinte is törvénysértő az otthoni telefonszám és cím nyíilvánosságra hozása.