Eljön Demszky szomszédjának ideje

2007.08.04. 14:41
Elérkezik Olti Ferenc, Demszky Gábor szomszédjának, a 4-es metróprojekt (DBR) felügyeletére nemrégiben kinevezett BKV-vezérigazgató-helyettesének ideje: kötbérterhek nélkül kell betartatni a kivitelezőkkel a határidőket. Közeledik a szeptemberi iskolakezdés, és a Fővám téri állomás építkezése legalább kéthetes csúszásban van.

A DBR-nek könyörgésen túl meglehetősen kevés lehetősége van arra, hogy érvényt szerezzen akaratának, és rávegye a Hídépítőt Zrt-t, hogy az őszi iskolakezdésre adja vissza a forgalomnak a Fővám térnél lezárt alsó és felső rakpartot.

A szerződés szerint ugyanis a kivitelezőnek csak akkor kell a késedelem miatt fizetnie napi 30 ezer eurót (kb. 7,5 millió forintot), ha az állomásszerkezet nincs olyan készültségi állapotban, hogy fogadhassa a Gellért tér felől érkező alagútépítő pajzsot. Ez a határidő pedig a szerződés szerint ősz közepe.

A még a DBR korábbi igazgatója, Gulyás László irányítása alatt kötött szerződés arról már nem rendelkezik, hogy mikor kell visszaadnia a forgalomnak a ma még lezárt rakpartokat.

Az őszi iskolakezdéskor közlekedési káoszt okozhat, hogy a pesti rakpartok és a Kálvin tér lezárása mellett, augusztus 21-étől felújítás miatt lezárják a Szabadság hidat.

Demszky Gábor pénteki sajtótájékoztatóján maga is elismerte, hogy két hetet csúszik a beruházás, és hangsúlyozta, a Hídépítő Zrt. munkásai dolgozhatnának három műszakban is. Ennél tovább azonban a főpolgármester nem mehet, nem köti ugyanis semmi a kivitelezőt a szeptember 1-jei határidő betartására.

Szomszédjához fordulhat még, ugyanis a metrós szerződésekben foglaltak betartatása, módosítása és felügyelete a DBR új vezérigazgató-helyettesének, a közlekedési ügyekkel korábban nem foglalkozó, Inter-Európa banktól érkezett Olti Ferencnek lett a feladata a projektben.