Sétálózónát csinálna a Bartók Béla útból

2006.06.26. 17:37
A két nagy párt, az MSZP és a Fidesz fővárosi elnökei mérkőzhetnek meg Budapest XI. kerületében az önkormányzati választásokon. Molnár Gyula és Kupper András Újbuda polgármesteri posztjáért versengenek majd ősszel.

Elképzelhető, hogy csak két polgármester-jelölt lesz Újbudán, vagyis Budapest XI. kerületében az önkormányzati választásokon, mondta Kupper András, a Fidesz jelöltje, a párt budapesti elnöke egy hétfői sajtóbeszélgetésen. Kupper elmondta, egyelőre tárgyalnak az MDF-fel és a Jobbik-MIÉP-pel arról, hogy ezek a jobboldali erők ne indítsanak önállóan polgármester-jelölteket, de egyelőre nem született megállapodás, ezért a Fidesz már most a nyilvánosság elé állt.

Honnan induljon a négyes metró?

Kupper - aki a fővárosi Fidesz elnöke is - elmondta, hogy az MSZP jelöltjével, az SZDSZ által is támogatott jelenlegi polgármesterrel, Molnár Gyulával - aki egyben az MSZP fővárosi elnöke - négyszemközti megbeszélést kezdeményez, amelyben arról lenne szó, hogy tiszta, őszinte kampányt szeretnének ősszel. (Kupper a most következő önkormányzati választásokon nem indul a fővárosi listán. A XI. kerületben várhatóan egyéni, helyi képviselő-jelöltként is indul a polgármesteri tisztség mellett.)

A Fidesz jelöltje több ötletet is felvetett az újságírók előtt. Így például javasolta, hogy a 4-es metrót ne az Etele tértől építsék a Bosnyák tér felé, hanem még a városhatáron kívül fogják meg a beáramló autóforgalmat, és a budaörsi virágpiacnál létesüljön a déli végállomás. (Erről a témáról korábban hasonlóan nyilatkozott az Indexnek Molnár Gyula jelenlegi polgármester is.)

Sétálóutca lehetne a Bartók Béla út?

Szintén jónak tartaná Kupper, ha a Móricz Zsigmond körtéren jobban kihasználnák a meglévő aluljárókat, és a gyalogosforgalmat odaterelnék, így a gyalogátkelőhelyek nem lassítanák a felszíni autóforgalmat.

Kupper ugyanakkor hosszabb távon nem tartaná kizártnak, hogy megvizsgálják: lehet-e sétálóutcákat kialakítani Újbudán. Szerinte például érdemes lenne elemezni, lehetséges-e a Bartók Béla út átalakítása gyalogoszónává.

Andor utca és a panelprogram

Kupper azt is felvetette, hogy rendezni kéne az Andor utcai és az Egér út mentén lakók helyzetét. Szerinte lehetetlen állapot, hogy egy autópálya forgalmát (az M1-M7-es bevezető szakaszáról leágazó utat) bekötnek egy 2x1 sávos városi útra, illetve utcába.

Kupper beszélt arról is, hogy a panelprogram átalakítására lenne szükség, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján mindössze egyetlen épületet újítottak fel Őrmezőn, azt is elsősorban kívülről szigetelték. A munkálatok a bentlakóknak 150 ezer forintjukba került lakásonként, mégis az így elérhető megtakarítás mindössze 2-3 ezer forint körüli, méghozzá évente.