Nincs mindenhol dugó, de ahol van, ott hatalmas

2008.10.09. 10:35
A csütörtökön kezdődő budapesti NATO-csúcs miatti forgalomkorlátozás csütörtök délelőtt a Soroksári utat tette szinte járhatatlanná, valamint a Szent István és a Teréz körúton okozott nagy torlódást. Meglepetésre az Üllői út és a belváros járhatóbb volt, mint egy átlagos hétköznapon.

A NATO-műveletek helyzetéről - elsősorban az afganisztáni és koszovói szerepvállalásról - és a szövetség átalakulásáról tanácskoznak mától Budapesten a NATO védelmi miniszterei. A kétnapos informális találkozón 42 ország - 26 tagállam és 16 másik, a NATO műveleteiben szerepet vállaló ország - küldöttsége vesz részt. Összesen csaknem hétszáz külföldi vendég érkezik Budapestre, a tanácskozás a Marriott, a Sofitel és az Intercontinental szállodákban lesz. A NATO-csúcs miatt komoly forgalomkorlátozásokat vezettek be.

Csütörtök délelőtt a belvárosban

Az Index tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint a legnagyobb dugó a Soroksári úton volt, amelyet egy keresztbefordított rendőrautóval lezártak a Haller utcánál. A teljes délről érkező forgalom ennél a pontnál akadt meg, az egybefüggő kocsioszlop egészen a Helsinki útig állt.

A Soroksári úton még a buszsáv is betelt, ezért a buszok sem tudtak haladni. Az utasok többsége le is szállt a járműről, és inkább sétált a belváros felé a járdán. Aki tudta, hogy a Soroksári HÉV-et sűrítették és két ideiglenes pluszmegállóval látták el, átszállhatott rá.

Erős János, a BKV fődiszpécsere elmondta, hogy a Soroksári úti dugó miatt a 2-es villamost is sűrítették, így sokan szálltak fel a járművekre a közvágóhídi végállomáson. A Soroksári úttal párhuzamos Gubacsi úton is nagy volt a torlódás, de a villamosok ott is aránylag jól tudtak közlekedni.

NATO-csúcs

Sokan próbáltak a Könyves Kálmán körút felé kerülni, ezért ott is a szokásosnál nagyobb volt a forgalom, de a Hungária körúton ez már nem érzékelhették az autósok. Nagy meglepetésre az Üllői úton jól lehetett közlekedni, jobban mint egy átlagos napon.

Ugyanúgy, aki már bejutott a Belvárosba, szintén félig üres utakat találhatott. Kivétel ezalól a Teréz körút és a Szent István körút és a Margit híd, ami majdnem annyira beállt az újlipótváros lezárások miatt mint a Soroksári út.

A Fővinform ügyeletes az Indexnek azt mondta, hogy a delegációk többsége délig vagy 1 óráig megérkezik, azután feloldják a korlátozásokat.

A diplomáciai esemény két napján, csütörtökön és pénteken az autósoknak ajánlatos elkerülni a belvárost, elsősorban a Kossuth teret, valamint a XIII. kerületi Bessenyei utcát a Hegedűs Gyula utca és Pannónia utca között. Ezt az útszakaszt vasárnap éjfélig nem is adják vissza a forgalomnak.

Csütörtökön lezárják az Állatkert, a Hősök tere és a Műjégpálya környékét, továbbá a pesti alsó rakpartot a Parlamenttől a Közraktár utcáig.

A delegációk útvonalán szakaszos lezárásokra is számítani kell, ezek elsősorban a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi utat, az Üllői utat, az Erzsébet körutat, a József körutat, az Andrássy út egy részét és a Roosevelt teret érintik.

Bizonyos időszakokban csütörtökön és pénteken délelőtt lezárják az Üllői út - Haller utca - Soroksári út - Közraktár utca - pesti alsó rakpart - Roosevelt tér - Apáczai Csere János utca útvonalat, valamint az Üllői út - József körút - Erzsébet körút - Teréz körút - Oktogon - Andrássy út - József Attila utca - Roosevelt tér - Apáczai Csere János utca útvonalat.

Tilos megállni vasárnap éjfélig a XIII. kerületi Bessenyei utca mindkét oldalán a Hegedűs Gyula utca és a Pannónia utca között.

Hasonló korlátozás érvényes péntek éjfélig több helyen az V. és a IX. kerületben, így a pesti alsó rakparton a Közraktár utca és a Garibaldi utca között (a felhajtókon is), a Dorottya utca mindkét oldalán a Roosevelt tér és a Szende Pál utca között, a Szende Pál utca mindkét oldalán, a Vigadó utca mindkét oldalán a Vörösmarty tér és az Apáczai Csere János utca között, továbbá a Deák Ferenc utca, a Türr István utca, az Aranykéz utca, a Régiposta utca, a Galamb utca, az Apáczai Csere János utca és a Pesti Barnabás utca mindkét oldalán. Ezeknek az utcáknak, útszakaszoknak a nagyobb részét teljesen elzárják a forgalom elől. Lezárják a gyalogosok elől a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területet is, de az Eötvös tér és a Vigadó tér közötti vendéglátóipari egységekbe szabad lesz a bejárás.

A belváros gépjárműforgalomtól elzárt területére ellenőrző-áteresztő pontokon léphetnek be a gyalogosok, ellenőrzés után. A lezárt területeken parkolni sem szabad, a rendőrség ingyenesen elszállítja az ott parkoló járműveket, amelyek után a forgalomirányító központ 267-4673-as telefonszámán lehet érdeklődni.

Jelentős forgalomkorlátozásokra kell számítani csütörtökön a Ferihegyre vezető utakon a NATO-tanácskozásra érkező delegációk miatt, ezért azok, akik tehetik, ne autóval közelítsék meg a légikikötőt - erre kérte az utasokat a Budapest Airport és azt javasolja: az utasok a megszokottnál jóval korábban és inkább tömegközlekedési eszközökkel induljanak el Ferihegyre.

A Budapest Airport tudatta: az 1-es terminál megközelítésére a Nyugati pályaudvarról induló vonatokat, az 1-es és a 2-es terminál közötti közlekedésre a 200-as autóbuszt (amely a Gyömrői úton fog közlekedni), illetve az Airport minibuszt célszerű igénybe venni.

A legtöbb delegáció csütörtök reggel és délelőtt érkezik, ezért ekkor várhatók a legnagyobb torlódások. Reggel 8 órától 13 óráig jelentős forgalomkorlátozásra kell számítani a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út - Üllői út - Haller utca - Soroksári út - Közraktár utca - pesti alsó rakpart - Roosevelt tér - Apáczai Csere János út útvonalon. Kerülőútként az M0-ás autóutat javasolják azoknak, akik mindenképpen autóval szeretnének eljutni Ferihegyre.

A delegációk nagy része a 2-es terminálra érkezik, ezért délelőtt a repülőtér indulási szintjét a rendőrség lezárja, a gyorsparkolóba és az indulási oldal karéjára nem lehet majd felhajtani. Az utasok a 2-es terminál érkezési oldala felől mehetnek fel az indulási oldalra.